Uusimmat

Psychonauts (PS2, Xbox)

01.06.2006 00:53 Jason Ward

Kun muistellaan pelimaailman historian merkittävimpiä dinosauruksia, nousee listalle lähes poikkeuksetta Lucasartsilla kannuksensa hankkineen Tim Schaferin nimi. Tämä auktoriteetteja kumartelematon pelivelho toimi pääsuunnittelijana sellaisten klassikoiden kuten Sam & Max Hit the Roadin ja Grim Fandangon parissa. Nyt mies on palannut meidän tavallisten kuolevaisten keskuuteen oman kehitystiiminsä luotsina, uuden tulemisensa lippulaivana omaperäisyyttä tihkuva platform-seikkailu Psychonauts.

Armoitettu gurumme ei ole unohtanut juuriaan. Omintakeiset pelimiljööt, eriskummalliset hahmot ja konventioista vähät välittävät tapahtumasarjat ovat Scafferin leipä ja voi, eikä Psychonautsiakaan ainakaan tavanomaisuudesta voi syyttää. Pelin keskiössä pällistelee yli-inhimillisillä psyykkisillä kyvyillä siunattu pikkupoika nimeltä Razputin eli Raz, joka karkaa kotoaan luikahtaakseen poikkeuksellisille nuorille tarkoitetulle kesäleirille. Leirillä vekaroista koulitaan psykonauttikokelaita; todellisuuden lakeja leikkikenttänään pitäviä huippuagentteja psyykkisen sodankäynnin taistelutantereille. Vaan tuskinpa Raz ehtii livahtaa leirin porteista sisään, kun hän jo löytää itsensä alati hämmentävämmäksi tihenevien tapahtumien keskeltä, joihin liittyy katalia aivo-abduktioita, kimurantteja salaliittoja, karmaisevaa korruptiota ja… jättikaloja.

Sukellus sisäavaruuteen

Psychonautsin mainittavin meriitti on se, että leijonanosa pelin kentistä sijaitsee muiden pelihahmojen korvien välissä. Pelaaja saa liikkua vapaasti kesäleirin eri alueilla höpisemässä eri hahmojen kanssa ja tutkimassa paikkoja, mutta valtaosa juonta edistävistä pätkistä tahkotaan hahmojen ajatusmaailmassa, jotka luonnollisesti peilaavat hahmon persoonallisuutta. Panssarikenraali Pattonin ja perunan risteytykseltä näyttävän valmentaja Oleanderin pään sisällä kohdataan sotaisia tunnelmia tankkeineen ja vallihautoineen, groovysti svengaavan psykonautti Milla Vodellon nupissa diskotaan kuin vuonna seiskytviis ja niin edelleen.

Psyykkisissä ympäristöissä myös työkalut ja toimintamallit ovat luonnollisesti astetta absurdimpaa kastia, ja vaihtelua on tarjolla runsaasti pelin edetessä. Raz oppii uusia kykyjä tehtäviä suoritellen ja uusia varusteita voi ostaa leirin kaupasta. Rahaa ei pelissä tunneta, vaan kaupankäynti hoidetaan leirin maaperästä löytyvillä nuolenkärjillä.

Juurihoitoa

Suurin tahra Psychonautsin erinomaisuuden haarniskassa ovat pelin Xbox-juuret. Ruudunpäivitys tahmaa tasaisesti ja grafiikan taso on juuri sellaista, jota odottaisi näkevänsä kun tasonamiskaa väännetään kylmästi etelään vailla optimoinnin häivääkään. Pelin miljööt ovat ehdottomasti mielikuvitusrikkaita ja ympäristöjen mittakaavakin mukavan laaja, mutta Jakin, Slyn ja Ratchetin edesottamukset ovat todistaneet PS2:n pystyvän huomattavasti kovempiin graafisiin pyörityksiin kuin mitä Psychonauts ruudulle lataa. Ulkoasun köykäisyyden antaisi mielellään anteeksi, ellei takkuava ruudunpäivitys antaisi odottaa huomattavasti tykimpää visuaalista tulitusta.

Pelin puutteet ovat kuitenkin puhtaasti teknisellä puolella ja nekin miinukset ovat korkeintaan viitteellisiä. Tärkeintä on pelattavuus ja vetovoima, ja näillä osa-alueilla Psychonautsin haba on astetta isompaa kaliiberia. Pelin villistä mielikuvituksellisuudesta huolimatta pelaaminen on yksinkertaista ja johdonmukaista, eikä kontrollipuolella ole ongelmia. Pikantti musiikki siivittää pelitapahtumia erinomaisesti ja ääninäyttely on korkealaatuista.

Psychonauts ei välttämättä lunasta kaikkia Schafferille asetettuja odotuksia – onhan kyseessä ”vain” tasohyppely muutamilla omintakeisilla ideoilla – mutta kyseessä on niin laadukas tekele, että peli kannattaa koeajaa vaikkei platform-genrestä niin välittäisikään. Kyseessä on sutjakkaasti rullaileva tasohyppely täynnä taidokasta kenttäsuunnittelua, erinomaisia ideoita sekä tietysti toinen toistaan älyvapaampia hahmoja ja kipeää dialogia. Toimii kuin tauti.

Tekijä: Double Fine
Julkaisija: Majesco
Testattu: PS2
Saatavilla: PS2, Xbox
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: psychonauts.com

Muropaketin uusimmat