Uusimmat

Punch-Out!! (Wii)

14.07.2009 17:00 Miikka Lehtonen

Pelimaailmaan mahtuu klassikkopelejä ja sitten niitä todellisia klassikkopelejä. Ensimmäisten klassikkostatuksen puolesta liputtavat naavaparrat ja elitistit pelifoorumeilla, jälkimmäiset ovat hyvin pelattavaa kamaa vielä vuosikymmenten jälkeen.

Samaisilla klassikkopeleillä ratsastamisesta on tullut Nintendolle todellinen rahasampo, joten pelien virta ei ole loppumassa. Tällä kertaa käsittelyssä ei kuitenkaan ole ihan mikä tahansa tusinaklassikko, vaan peli, jota on toivottu ja odotettu jo 15 vuotta.

Alkuperäinen Punch-Out!! ja sen jatko-osa, Super Punch-Out!!, elävät edelleen pelaajien tietoisuudessa. Vaikka alkuperäisestä pelistä on kulunut jo pitkälti yli 20 vuotta ja jatko-osastakin reilut 15, pelejä hakataan edelleen urakalla, eikä suinkaan minkään väkinäisen nostalgian takia: molemmat pelit ovat yhä rautaa sekä myös ainutlaatuisia.

Ei kannata kuvitella, että Punch-Outin yksinkertainen pelattavuus johtui julkaisuajankohdan rajoituksista, sillä jo NESin aikoihin monet julkaisijat yrittivät tehdä realistisia urheilupelejä ja tulokset olivat mitä olivat. Nintendo lähti omalla tyylillään hieman eri suuntaan ja teki iloisen ja mukavan pelin, jota muistellaan lämmöllä edelleen, kun muiden nyrkkeilypelien tekijätkin ovat jo unohtaneet tekeleensä.

Väistä ja lyö

Punch-Outin neronleimaus oli se, että kyseessä ei suinkaan ole nyrkkeilypeli, vaan perinteinen Nintendo-peli, joka nyt sattuu sijoittumaan nyrkkeilykehään. Pelattavuus on hyvin abstraktia kaavojen opettelua, kuin puzzle-pelissä konsanaan.

Little Mac on nimensä mukaisesti piskuinen nyrkkeilijä, jota vastaan asettuu toista kymmentä kivitalon kokoista jättiä. Miksi? Tarina ei kerro, eikä sen tarvitsekaan. Oleellista on, että reilussa nyrkkeilyottelussa Little Mac ei kestäisi erääkään. Niinpä ideana on, ettei pelaajaan juuri saakaan osua. Onneksi vastustajat auttavat nyrkkeilemällä hyvin kaavamaisesti ja vieläpä tiedottamalla pelaajalle etukäteen, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Eivät vastustajat toki mitään liikkeitään kehässä huutele, mutta kehonkieltä ja pieniä eleitä lukemalla pelaaja oppii aavistamaan, mikä isku seuraavaksi on tulossa. Sitten pitääkin päättää, torjutaanko vai väistetäänkö se, sekä mihin suuntaan. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta todellisuudessa touhu on yllättävänkin konstikasta, sillä vastustajat hämäävät ja käyttävät usein hyvin samanlaisia eleitä, joiden tuloksena onkin kaksi täysin erilaista reaktiota vaativaa lyöntiä.

Vastaan juoksevat nyrkkeilijät ovat kaikki hilpeitä stereotyyppejä. Löytyy kanadalainen tukkijätkä, antautumista harkitseva ranskalainen, sotilaallisen särmä saksalainen, mystinen intialaisguru ja ties mitä muuta. Huumori ei kuitenkaan ole ilkeää, vaan naiivin iloista. Peli ei naura nyrkkeilijöilleen, vaan heidän kanssaan. Wiin Punch-Out!! vie alkuperäisen pelin meiningin vielä pitemmälle, sillä nyt jokaisen nyrkkeilijän kehääntuloa säestetään hilpeällä videolla ja kun heitä mottaa tarpeeksi kovaa, heidän päidensä ympärillä pyörii kroisantteja ja muita stereotyyppisiä perinneruokia.

Vihollisten ottelutyylit ja jopa heikkoudet on sidottu näihin stereotyyppeihin. Mystinen intialaisguru teleporttailee pitkin kehää, kanadalainen tukkijätkä syöksyy karhun lailla päälle ja tyynenmeren saarilta tuleva heimopäälikkö on niin tukeva mies, etteivät iskut tunnu oikein mieheen tehoavan. Nokkela pelaaja keksii kuitenkin keinot. Mitä jos päälle syöksyvää tukkijätkää löisi juuri oikeaan aikaan mahaan? Oho! Sehän putosikin kerrasta!

Eikä siinä vielä kaikki

Yksinkertaisen simppeli ja hilpeä pelattavuus on aina ollut Punch-Outin suuri vahvuus, mutta samalla myös heikkous. Kun ne kaavat on opeteltu ja homma menee rutiinilla, jääkö pelistä enää paljon uudelleenpelattavaa? 20 vuotta historiaa todistaisi että kyllähän sitä edelleen uudestaan tahkoaa, mutta Wiin Punch-Out!! heittää mukaan bonuskivaa, jolla peliin tulee kirjaimellisesti lisää kestoa ja haastetta.

Title Defense –tila aktivoituu, kun Little Mac on voittanut vyön. Tuolloin mestaruutta pitääkin puolustaa kaikkia alkuperäisiä vastustajia vastaan, mutta nyt kaikki ovat oppineet korjaamaan alkuperäiset heikkoutensa. Jo ensimmäisessä matsissa tulee ongelmia, kun lasileukainen Glass Joe on heittänyt päähänsä kypärän. Milläs mies nyt kaadetaan?

Mukana on myös kaksinpeli, joka jää enemmänkin kuriositeetiksi. Pelaajat nyrkkeilevät jaetulla ruudulla toisiaan vastaan ja kun pelaaja onnistuu täyttämään supermittarinsa, tämä muuttuu kivitalon kokoiseksi supernyrkkeilijäksi, jolloin alkaa kahden pelaajan välinen perinteinen Punch-Out!-matsi. Hauskaa, mutta pelitiloja ei ole kuin yksi, joten pitkäaikaista hupia tästä tuskin irtoaa.

Muuten Wii-versio onkin oikein mukava tapaus. Grafiikka on sarjakuvamaisen viehättävää ja taustalla meuhkaava musiikki on jopa erinomaista. Nintendon säveltäjät ovat tehneet pieniä miksauksia alkuperäisen pelin sävellyksiin ja esimerkiksi Punch-Outin klassinen tunnari kuulostaa hillittömän hyvältä.

Pelata voi joko Wiimoten ristiohjaimella ja A/B-napeilla, GameCuben ohjaimilla tai Classic Controllerilla, mutta vaihtoehtoisesti myös Wiimotella ja nunchukilla heilutellen. Joku varmasti tykkää, mutta minun kirjoissani ohjainten kanssa heiluminen ei oikein sopinut näin nopeaan ja tarkkuutta vaativaan peliin. Todelliset oheislaitefriikit voivat heittää mukaan myös Balance Boardin, jolloin väistöt ja kyyristymiset tapahtuvat sen avulla.

Lyhyt mutta erinomainen

Punch-Out!! on viihdyttänyt pelaajia jo parin kymmenen vuoden ajan, eikä syyttä. Klassinen pelattavuus oli – ja on – niin veikeää, että pelin parissa aika rientää ja nyrkkeilyä vihaavakin viihtyy. Aika rientää kuitenkin vähän turhankin nopeasti, sillä vanhoilla Punch-Out!-taidoilla hurautin pelin läpi illassa. Peliin vasta tutustuneet kaverinikaan eivät joutuneet hukkaamaan vyön voittoon paljon kauempaa.

Vaikka se monta kertaa hehkutettu klassinen pelattavuus veti minut tämänkin jälkeen takaisin ja tulee varmasti vetämään vielä uudelleen ja uudelleen, budjettitietoisen pelaajan kannattaa tiedostaa sisällön määrä.

Tämän ei kannata kuitenkaan antaa häiritä itseään, sillä Punch-Out!! on todellinen huippupeli. Se näyttää ja kuulostaa hyvältä ja on juuri niin hauska pelata kuin sen jumalpelin asemaan nousseet edeltäjätkin. Klassikkopelin uusintaversiota ei voi paljon paremmin tehdä.

 

Tekijä: Next Level Games
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Wii
Saatavilla: Wii
Pelaajia: 1-2 (Sama kone)
Pelin kotisivu: http://punchout.nintendo.com
Miikka Lehtonen

 

Lue myös

Another Code: R – A Journey Into Lost Memories (Wii)

Harry Potter ja puoliverinen prinssi (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

New Play Control! Pikmin 2 (Wii)

Skate 2 (PS3, 360)

Superstars V8 Racing (PC, PS3, 360)

Tales of Monkey Island Episode 1: Launch of the Screaming Narwhal (PC)

Trine (PC, PS3, 360)

UFC Undisputed (PS3, 360)