Uusimmat

Railroad Tycoon 3 (pc)

06.11.2003 00:00 Muropaketin toimitus

eDomen arvostelussa PC:n Railroad Tycoon 3

Sid Meierin ideavarastosta on vuosien varrella syntynyt lukuisia erittäin onnistuneita PC-pelejä, joiden parissa alan harrastajat ovat menettäneet yöunet poikineen. Yksi miehen nerokkaimpia luomuksia on Railroad Tycoon, joka antoi pelaajille tilaisuuden osallistua teollisen yhteiskunnan selkärangan eli junayhtiöiden luomiseen. Pelistä on julkaistu uusia versioita varsin verkkaiseen tahtiin, joten sen ystävät ovat saaneet pärjätä viimeiset viisi vuotta sarjan toisen osan voimalla. Nyt tilanteeseen on kuitenkin tarjolla helpotusta, sillä lokakuun lopulla kauppoihin ilmestyi pitkään odotettu Railroad Tycoon 3.

Junamogulin arkipäivää

Alkuperäisen junasimulaattorin ilmestymisestä on kulunut jo 13 vuotta, mutta sarjan perusidea on yhä ennallaan. Pelaajan tehtävänä on ryhtyä rautatieyhtiön johtajaksi ja tuottaa firmalleen mahdollisimman paljon rahaa. Yleensä tähän pyritään rakentamalla junaratoja, hankkimalla vetureita sekä kuljettamalla ihmisiä ja tavaraa paikasta toiseen sopivaa korvausta vastaan. Lisätuloja aloitteleva pohatta voi hankkia mm. perustamalla teollisuusyrityksiä tai keinottelemalla osakemarkkinoilla.

Tavallisimmin peli lähtee liikkeelle tilanteesta, jossa pelaaja on nimitetty täysin uuden rautatieyhtiön johtoon ja hänen käyttöönsä on annettu pieni alkupääoma. Toiminnan aloittamiseksi kartalta on etsittävä kaksi tai kolme sopivalta vaikuttavaa kaupunkia ja perustettava niiden välille firman ensimmäinen rataosuus. Siitä saatujen tulojen avulla kustannetaan junien ja muun kaluston huolto, maksetaan työntekijöiden palkat ja laajennetaan rataverkkoa uusille alueille. Yrityksen kasvaessa pelaajan on kiinnitettävä huomiota myös lainojen ottamiseen, markkinoilla olevan osakekannan hallitsemiseen, vetureiden uusimiseen ja henkilökohtaisen omaisuuden kasvattamiseen.

Pelin yksinkertainen perusidea, looginen pelattavuus ja erinomaiset harjoitustehtävät pitävät huolta siitä, että siihen on kiitettävän helppo päästä sisälle. Pelaaminen onnistuu siis aloittelijoiltakin eikä aiempaa tuntemusta lajityypin edustajista tarvita. Muutamien paketin hienouksien hallitseminen vaatii tosin pientä totuttelua, sillä sen ohjekirja on keskittynyt jakamaan pääasiassa rautateiden historiaan liittyvää trivia-tietoa. Talouselämän kiemuroihin ja muihin yksityiskohtiin perehtyminen kuitenkin kannattaa, sillä niillä vahvistettuna tulokas tarjoaa edeltäjiään monipuolisempaa peliviihdettä. Junaratojen rakentamisen lisäksi sitä voi halutessaan lähestyä esimerkiksi teollisuuspohatan tai pörssikeinottelijan näkökulmasta.

Talous hyrrää kuin kone

Tutun Railroad Tycoon -ulkokuoren alla on tapahtunut muutamia muutoksia. Niistä merkittävin on uusi talousjärjestelmä, joka simuloi oikeaa liike-elämää varsin realistisen oloisesti. Esimerkiksi raaka-aineet ja teollisuustuotteet eivät liiku paikasta toiseen pelkästään pelaajan toiveiden mukaisesti: osa tavarasta siirtyy sitä kaipaaville alueille ilman rautateiden apua, joki- ja maantieliikenteen mukana. Lisäksi rahdin liikkumista säätelevät tiukat kysynnän ja tarjonnan lait. Yksikään pelin tavarantuottaja ei siirrätä tuotteitaan paikasta toiseen ellei se tuota hänelle voittoa ja matkustajat haluavat aina päästä johonkin tiettyyn kohteeseen. Niinpä huolimattomasti omat liiketoimensa sijoittanut pelaaja jää toisinaan nuolemaan näppejään, kun yritysten kannattaa kuljettaa rahtinsa muita reittejä pitkin.

Erittäin uskottavalta vaikuttava taloussimulaatio tarjoaa runsaasti mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Eri tuotteiden saatavuutta ja kysyntää seuraamalla pelaaja voi tehdä mukavasti voittoa esimerkiksi kuljettamalla rautaa sitä tarvitsevien tehtaiden luokse. Toisaalta omat, älykkäästi sijoitetut tuotantolaitokset saattavat nostaa tulot moninkertaisiksi, kun sekä raaka-aineen jalostus että valmiiden tuotteiden kuljetus hoidetaan oman yrityksen piirissä. Erilaisia mahdollisuuksia on siis tarjolla entistä enemmän. Samalla peli on menettänyt osan mikromanagerointi-luonteestaan, kun pelaaja ei voi enää kontrolloida tarkasti jokaisen junalastin sisältöä. Tämä saattaa häiritä osaa pelisarjan ystävistä, mutta käytännössä uusi talousjärjestelmä on erinomainen lisä rautatieyhtiön johtamiseen.

Pelintekijät ovat nähneet vaivaa myös erilaisten pelimoodien suhteen. Jonkinlaisen selkärangan paketille antaa vaiheittain, erilaisten tavoitteiden kautta etenevä kampanja. Sen lisäksi mukana on vapaamuotoinen hiekkalaatikkomoodi sekä kohtuullinen valikoima erilaisia skenaarioita. Niissä pelaaja pääsee osallistumaan mm. Brittein saarten ensimmäisten rautatielinjojen vetämiseen, Ranskan jälleenrakennukseen toisen maailmansodan jälkeen ja yhdistyneen Saksan liikennejärjestelyiden uusimiseen. Pakettiin on heitetty myös editori, jonka avulla omien skenaarioiden luominen onnistuu melko vaivattomasti. Kokonaisuuden täydentää ajoittain hieman pätkivä nettipeli-mahdollisuus, joka tarjosi ainakin testijakson aikana mukavalla asenteella maustettua kilpailua junayhtiöiden välillä.

Tekemistä pelissä siis riittää kymmenien tuntien ajaksi ja rakentelupelien addiktiivisen perusluonteen ansiosta junaratojen rakentelu jaksaa kiinnostaa melko pitkään. Vähitellen pelikokemus alkaa kuitenkin toistaa itseään: pelaaja vetää yhden rataosuuden, järjestää sen liikenteen kuntoon, odottaa rahavarojen karttumista ja tarttuu seuraavaan projektiin. Tämän peruskaavan ympärille on kasattu paljon muutakin tekemistä, mutta ennen pitkää palataan aina samaan rutiiniin. Muutaman kampanjatehtävän ja yksittäisen skenaarion jälkeen alkaakin tuntua siltä, että viime vuosina on ehditty julkaisemaan joitakin tulokasta monipuolisempia ja palkitsevampia pohattapelejä.

Grafiikan hienouksia ja ongelmia

Pelin näkyvin uutuus on sen täysin kolmiulotteinen pelimoottori. Sen merkittävin ominaisuus on vapaa zoomattavuus, jonka ansiosta näkymä voi siirtyä hetkessä yksittäisestä veturista koko pelialueen tarkastelemiseen. Ylhäällä ilmakehässä kartalla näkyvät vain tärkeimmät kaupungit ja pinnanmuodot. Lähemmäs maanpintaa siirryttäessä ruudulle ilmestyy vähitellen lisää yksityiskohtia, kunnes pelaaja saa näkyviinsä kunkin asutuskeskuksen tärkeimmät rakennukset. Tämä skaalautuvuus ei ole pelkkää teknistä kikkailua, vaan lähes kaikille kamerakulmille tulee käyttöä jossakin vaiheessa. Yleisnäkymä on tarpeen etenkin pitkän tähtäimen suunnitelmia tehtäessä ja lähikuville tulee käyttöä esimerkiksi ratalinjojen vetämisen yhteydessä.

Paketin pelattavuus onkin päällisin puolin kunnossa. Sen valikkopohjainen käyttöliittymä tekee rautatiefirman hallitsemisesta helppoa ja kaikki toiminnot on toteutettu intuitiivisella tavalla. Aivan ongelmaton kokonaisuus ei kuitenkaan ole, sillä täysin vapaamuotoinen ratojen rakentaminen aiheuttaa jonkin verran päänvaivaa. Taloudellisimpien reittien arvioiminen on vaikeaa eikä siltojen rakentaminen aina suju maalaisjärjen mukaisesti. Rajoitettu perumismahdollisuus helpottaa tilanteen hahmottamista jonkin verran, mutta rataa tulee silti rakennettua toisinaan epäedullisiin paikkoihin.

Graafisesti peli on melko keskinkertainen kokonaisuus, joka mieluummin esittää asiat mahdollisimman selkeästi kuin pyrkii hämmästyttämään pelaajaa pienillä yksityiskohdilla. Niinpä peli ei olekaan erityisen näyttävää katsottavaa, mutta sen ulkoasu toimii erinomaisesti. Ainoa valituksen aihe tällä saralla on eri tuotteiden ja raaka-aineiden jakautumista esittävä karttanäkymä, jossa tuotteita esittävät mustat viivat olisi voitu korvata jollakin havainnollisemmalla. Audiopuolella pelin tarjonta rajoittuu lähes yksinomaan taustamusiikkeihin, jotka mukailevat kunkin aikakauden ja alueen omaa tyyliä.

Kaiken kaikkiaan Railroad Tycoon 3:n kehityksestä vastannut PopTop Software on tehnyt pelin parissa hyvää työtä. Uusitun pelimoottorin ja talousjärjestelmän ansiosta se sopeutuu nykyisille pelimarkkinoille ongelmitta. Addiktiivinen idea ja runsas sisältö pitävät puolestaan huolta siitä, että paketista irtoaa viihdettä pitkäksi aikaa. Käyttöliittymän pikkuongelmat ja pelin jossain määrin itseään toistava perusrakenne johtavat kuitenkin siihen, että se ei yllä aivan lajityyppinsä huipulle. Haastavaa ja pitkäikäistä peliviihdettä etsiville Railroad Tycoon 3 on silti mainio ostos.

-Mikko Karvonen