Uusimmat

RalliSport Challenge 2 (Xbox)

09.06.2004 00:00 Muropaketin toimitus

RalliSport Challenge oli yksi Xboxin julkaisupelien yllättäjistä. Pitkän odotuksen jälkeen ruotsalainen DICE on saanut valmiiksi jatko-osan.

RalliSport Challenge 2 ei ole tavallinen rallipeli. Rallin perusajatuksesta – kelloa vastaan ajamisesta – on poikettu, jotta pelaaminen olisi hauskempaa. Pääosan varastavat viihdyttävä ajotuntuma ja monipuoliset pelimuodot. Monissa kisoissa pelaaja taistelee sijoituksista tekoälykuskien kanssa.

Tavalliset rallipätkät ovat toki mukana, mutta yhtä tärkeitä ovat muut pelimuodot. Ratapohjaiset Rallycross ja Crossover vaativat aika-ajokierrosta, ennen kuin pelaaja pääsee ajamaan pisteistä. Myös Ice Racingissä toteutetaan samaa karsimista, mutta kisat ajetaan jääradoilla. Pelin hauskin pelimuoto on Hill Climb, jossa autot kipuavat vuoren rinnettä ylös ja painavat tuhatta ja sataa alas.

Yksinpelaajalle RalliSport 2 antaa yksittäisten kisojen ja ennätysaikojen parantelun lisäksi pitkän ja vaihtelevan uramoodin, joka koostuu kisatapahtumista. Ne sekoittavat kaikkia pelimuotoja, joten esimerkiksi Monacossa ajetun rallipätkän jälkeen siirrytään sujuvasti Ruotsin jääareenalle. Osa kisoista on todella lyhyitä minuutin pyrähdyksiä, mutta toiset voivat kestää yli viisi minuuttia. Pelaaja voi valita, mihin osakilpailuun osallistuu seuraavaksi, kunhan pisteitä on plakkarissa tarpeeksi. Kisoja on yhteensä yli 200 ja peli tuntuu tuoreelta koko ajan.

Uramoodi on jaettu neljään vaikeustasoon: Amateur, Pro, Champion ja Super Rally. Vaikeustasot ovat kohdallaan ja RalliSport 2 sopii kaikentasoisille pelaajille. Amateur-tasolla tietokonekuskit ovat todella hitaita. Pro antaa jo hieman vastusta, mutta vasta Championilla ykköspaikasta joutuu taistelemaan tosissaan. Super Rally on todellisille mestareille ja avautuu vasta, kun aiemmat tasot on läpäisty.

Pelaajaa palkitaan etenemisestä uusilla autoilla ja niiden värityksillä, mutta autojen väliset erot ovat pieniä – uusi menopeli ei tunnu vanhaa paremmalta, vaikka statistiikassa on yhden pykälän ero esimerkiksi nopeudessa. Kerättävää kuitenkin riittää reilusti, joten täydellisyyteen pyrkivillä on monen viikon urakka edessä.

Uramoodin heikkous on, että kilpakumppanit jäävät persoonattomiksi. RalliSport 2:lla ei ole virallista rallilisenssiä, joten kuskit ja radat ovat keksittyjä.

Auto reagoi ohjausliikkeisiin herkästi. Ajotuntuma on muutenkin hyvä ja viihdyttävä – realismista viis. Erityisesti hiekkateillä mutkat on hauska vetää kylki edellä. Vauhdintuntu on hyvä. Jääradat ovat karmean vaikeita, mikä painottaa kuskin taitoja. Autoon voi tehdä säätöjä jokaisen kisan jälkeen, mutta pakollista se ei ole, ja jokainen kisa aloitetaan ehjällä autolla.

Maisemat vaihtuvat tiuhaan ja lisävaihtelua tuovat tunnelit ja sillat. Useimmiten ajoteille mahtuu kaksi tai kolmekin autoa rinnakkain, eikä kapeita tieosuuksia ole kovin paljon. Tieltä saa poiketa reilusti, ennen kuin peli palauttaa auton takaisin radalle.

Rallikisoissa nuotit tulevat näppärästi limittäin, mutta virhearviointeja sattuu silti silloin tällöin. Muissa pelimuodoissa ruudulla on kätevä kartta, jota on helpompi lukea kuin rallin nuotteja.

Törmäystarkistus on kunnossa, eivätkä pienet esteet pysäytä menoa kokonaan. Toheloinnit näkyvät ruudulla: autosta tippuu osia, ikkunat hajoavat ja ovet aukeilevat. Pahimmassa tapauksessa rengas voi lähteä irti, jolloin kärkikamppailu on pakko unohtaa.

Uramoodissa auton vahinkomallinnus on huono. Kaiteeseen saa vetää täysillä, eikä ajotuntuma muutu lainkaan. Vasta kiljardin kolarin jälkeen homma vaikeutuu. Vahinkomallinnuksen tason voi yksittäisissä kisoissa ja Livessä valita itse, mutta simulaattoria RalliSport Challenge 2:sta ei saa. Monta volttia sisältäviä ilmalentojakin näkee usein. Kamera näyttää komeimmat mokat hieman kauempaa.

Radat näyttävät hienoilta. Grafiikan parasta antia ovat runsaslehtiset puut. Autot ovat tarkasti mallinnettuja ja keräävät aidon oloisesti pölyä ja mutaa. Sääefekteissäkään ei ole valittamista. Ennakkoversiossa huimat pölypilvet herättivät huomiota Hill Climb -kisoissa, mutta ne ovat jääneet pois sulavan pelikokemuksen tieltä.

RalliSport 2 pyörii nykimättä. Latausajatkin ovat vain 10-20 sekuntia. Ainoa tekninen murhe on, että monet radanvarren merkit ilmestyvät eteen tyhjästä. Ongelma ei ole yhtä paha kuin esimerkiksi PS2:n WRC3:ssa, mutta häiritsee muuten hyvin viimeistellyssä pelissä.

Kuvakulmia on viisi ja kontrollivaihtoehtoja mukavasti seitsemän. Tosin esimerkiksi tattikuskeille on vain yksi ohjaustapa, joten kustomointia jää kaipaamaan. Peli tukee omia soittolistoja ja äänipuoli on muutenkin kunnossa.

RSC 2 on konsoleiden ainoa netissä pelattava rallipeli. Siksi on hyvä, ettei se petä odotuksia. Yleensä julkaisemattomiin Live-peleihin on vaikea löytää pelaajia, mutta sattuman oikusta pääsin pelaamaan monta kisaa seitsemän hengen porukalla. Xbox Live tuo esiin RalliSport 2:n kehitystyön todellisen hedelmän.

Käyttöliittymä on hyvä ja selkeä. Pelaajat, pisteet ja muun tärkeän tiedon näkee heti. Kaikki pelimuodot ovat pelattavissa enintään 16 pelaajan kesken, mutta yli neljän pelaajan kisoissa autot muuttuvat haamuiksi ilman ääniä, jolloin kisan luonnekin muuttuu. Haamuautoissa on hyvääkin, sillä kisan voitto menee oikeasti nopeimmalle, eikä sille joka on osannut kolaroida eniten.

Live-kisat käynnistyvät noin kymmenessä sekunnissa, eikä lagia ole. Jos liittyy jo käynnissä olevaan peliin, tilanteen edistymistä voi seurata ruudun alareunast. Hostaajat voivat säätää muun muassa vahinkomallin haluamakseen tai jopa pakottaa kaikille pelaajille manuaaliset vaihteet tai vaikka kuvakulman.

Kaikki ajat tallentuvat tuloslistoille, joita voi selata näppärästi. Listojen paras puoli on, että omaa aikaa pääsee parantamaan parilla napinpainalluksella. Odotettavissa on tiukkoja sekuntivääntöjä kaveriporukoiden kesken. Parhaimmilta kuskeilta tallentuvat myös haamuautot muiden iloksi. Livessä ajetut ajat kirjaantuvat myös Xboxin kiintolevylle.

RalliSport 2 tukee Microsoftin XSN-systeemiä, jolla voi järjestää turnauksia PC:n avulla, ja peliin luvataan myös ladattavaa sisältöä. Kaksinpeli ei onnistu Livessä, mutta enintään neljä pelaajaa voi ottaa toisistaan mittaa samalla konsolilla. Myös system link -tuki on.

Rallipelien ystäviä hemmotellaan. Sonyn WRC 3 ja Codemastersin Colin McRae Rally 04 ovat erinomaisia, ja nyt joukkoon liittyy RalliSport Challenge 2. Kaikilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Jos lennokas meno ja meininki kiinnostaa eniten, RalliSport 2 on paras vaihtoehto.

Joel Kinnunen