Uusimmat

Raskulls (Xbox 360)

24.01.2011 17:00 Juho Anttila

Tekijä: Halfbrick
Julkaisija: Microsoft Game Studios
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360
Pelaajia: 1-4 samalla konsolilla, 2-4 verkossa
Pelin kotisivu: http://www.raskulls.com
Arvostelija: Juho Anttila

Tasohyppelyä siellä, tasohyppelyä täällä. Sivulta kuvattujen loikkimispelien ystävillä riittää mistä valita. Mutta Raskulls lupaa olla enemmän kuin pelkkä tusinahyppely.

Hassujen kallonaamaisten piirroshahmojen seikkailu sekoittaa omalaatuisella tavalla niin sitä mainittua hyppelyä, kilpajuoksua kuin myös puzzleilua. Onko kyseessä sekametelisoppa vai pieni helmi?

Toimiva tie pelaajan sydämeen käy nauruhermon kautta. Raskulls valitsee humoristisen piirrostyylin yhdistettynä hölmöön juoneen ja säännölliseen vitsin vääntämiseen. Juustoplaneettaa etsivät pirats-rotat tekevät pakkolaskun raskulls-otusten asuttamalle planeetalle. Avaruusalus tarvitsee polttoainetta, joten kallonaamojen omistamille kiiltäville kiville olisi käyttöä. Pelaajan tehtäväksi jää ohjastaa kolme eri raskull-hahmoa läpi kolmen luvun ja toinen toistaan järjettömämpien juonenkäänteiden.

Palikat palasiksi

Tarina jakaantuu pieniksi, yleensä korkeintaan parin minuutin mittaisiksi kentiksi. Tavoitteena on yleensä päästä läpi kentän maaliin saakka, mutta myös toisenlaisia haasteita on tarjolla. Oleellista ei kuitenkaan ole tavoite vaan se, miten se saavutetaan.

Ensimmäinen Raskullsin tunnusomainen piirre ovat eri väriset palikat, joita kentät ovat suorastaan pullollaan. Yleensä palikat tukkivat tien, mutta hätä ei ole tämän näköinen. Hahmoilla on käytettävissään taikasauva, jolla eteen tai alle sattuvan palikan voi lyödä rikki. Palikat tottelevat tetrismäistä painovoimaa, joten rikkomisesta seuraa usein varsinainen ketjureaktio.

Yksi isku rikkoo aina yhden palikan, riippumatta tämän koosta. Kun kaksi samanväristä palikkaa sattuu vierekkäin, sulautuvat ne yhteen suuremmaksi palkiksi. Tämä ilmiö nousee merkittävään rooliin pelin puzzlehenkisemmissä kentissä. Niistä lisää hieman alempana.

Kentät myös suorastaan pullistelevat kiihkomittaria kasvattavia pulloja. Vimmatilassa hahmo liikkuu ja tuhoaa palkkeja huomattavasti tavallista nopeammin. Ominaisuudelle riittää käyttöä, sillä useimmissa kentissä maalia tavoitellaan joko kelloa tai vihollisia vastaan kisaten. Nopeus on valttia ja vain vikkelin voi voittaa.

Raskulls esiintyy tyypillisimmillään niissä tehtävissä, joissa ruudulla on yhtä aikaa neljä hahmoa kilpailemassa voitosta. Nokkela kenttäsuunnittelu pakottaa taktikoimaan ja miettimään, miten ja milloin käyttää matkan varrelta kerätyt erikoisvoimansa saadakseen estettyä muiden etenemistä parhaalla mahdollisella tavalla.

Välillä tahti hidastuu ja pelaajan eteen asetetaan erilaisia ratkottavia palikkapohjaisia pulmia. Usein tarkoituksena on avata reitti kentän loppuun niin, että käytössä on vain rajattu määrä iskuja. Välillä taas yritetään toimittaa liian korkealta pudotessa hajoavia sienitaloja maalialueelle tai puretaan pommeja, jotka taas eivät kestä iskuja sitten miltään suunnalta. Pulmakentät ovat mukavaa vaihtelua muuten suhteellisen hektiselle pelaamiselle.

Vaihtelua yksin ja seurassa

Vaihtelu erilaisten lajityyppien välillä pitää pelikokemuksen tuoreena. Juuri kun vauhdinpito käy tylsistyttäväksi, lyödäänkin eteen puzzlehaaste. Kelloa vastaan juostun kentän jälkeen saattaa vastassa olla yhtä hyvin pomotaistelu kuin kilpajuoksukin.

Haastetaso on sopiva. Suurin osa kentistä sujahtaa läpi vaivattomasti, mutta hampaitakin joutuu kiristelemään, etenkin bonuskenttien kohdalla. Mitään Super Meat Boy -tyylisiä kidutuskokemuksia on silti turha odottaa, mikä voi olla positiivinenkin asia. Kontrollit, niin toimivat kuin ne ovatkin, eivät kuitenkaan yllä aivan edellä mainitun helmen tasolle.

Läpijuoksijat viihtyvät tarinamuodon parissa muutaman tunnin verran, kaikki haasteet taklaavat vielä hieman pidempään. Varsinkin ne kentät, joissa näkyville lyödään myös Live-kavereiden parhaat suoritukset kutsuvat parantamaan omaa ennätystä useampaankin kertaan. Raskulls on kuitenkin ennen kaikkea mainio moninpeli.

Pelaaminen onnistuu niin jaetulla ruudulla kuin verkossakin. Kilpajuoksu saa aivan uuden sävyn, kun vastassa on oikeita ihmisiä joiden etenemistä pääsee kampittamaan. Ehkä hieman yllättäen, kun XBLA-pelistä on kyse, myös verkosta löytää peliseuraa yleensä suhteellisen kohtuullisella etsimisellä. Verkkokoodi toimii hyvin, joten matseissa voi keskittyä oleelliseen.

800 pisteen hinnalla Raskulls on hyvä ostos. Veikeä huumori ja humoristinen ulkoasu kätkevät taakseen pelin, jossa on juuri sopivasti omia ideoita. Pelattavuus voisi ajoittain olla vielä hieman parempi eikä yksinpelistä riitä hupia loputtomiin, mutta toimiva moninpeli riittää jo itsessään kompensoimaan nämä puutteet. Raskulls ei nouse ihan latauspelien parhaimmistoon, mutta se on silti mitä mainioin välipala vakavampia pelejä odotellessa.

 

Lue myös

Cities in Motion –ennakko (PC)

Enslaved: Pigsy’s Perfect 10 DLC (PS3, Xbox 360)

Forza Motorsport 3 Community Choice Classics Pack DLC (Xbox 360)

ilomilo (Xbox 360)

LittleBigPlanet 2 (PS3)

Marvel Super Hero Squad: Infinity Gauntlet (PS3, Wii, Xbox 360)

Need For Speed: Hot Pursuit (PC, PS3, Wii, Xbox 360)