Uusimmat

Realms of Arkania: Blade of Destiny (PC)

25.10.2013 18:30 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Crafty Studios
Julkaisija: United Independent Entertainment
Testattu: i7/2600K, 8 Gt muistia, Geforce 560 Ti 2 Gt, Windows 7 64-bit
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: 2,4 Ghz tuplaydinprosessori, 2 Gt muistia, 256 Mt näytönohjain, Windows XP/Vista/7/8
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.schicksalsklinge.com/en/
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

The Dark Eye on saksankielisen Euroopan ulkopuolella suhteellisen tuntematon ilmiö. Syntysijoillaan se on kaikista suosituin pöytäroolipeli, joka on poikinut myös muutamia seikkailuja tietokoneille. 90-luvulla näitä ilmestyi englanninkielelläkin raskaiden ja äärimmäisen vaikeiden Realms of Arkania -roolipelien muodossa.

Sarjan ensimmäinen, alkujaan 20 vuotta sitten julkaistu Blade of Destiny on nyt julkaistu ainakin tekijöidensä mukaan nykyaikaan sopeutettuna. Mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan.

Jos ollaan ihan täysin rehellisiä, on Blade of Destiny ehkä epäonnistunein pelijulkaisu miesmuistiin. Elokuun puolella julkaistu peli oli alkuvaiheessa täysin pelikelvoton tuhoten tallennuksia ja jäädyttäen taisteluita, mutta tekijätiimi Crafty Studiosia ei voi syyttää ainakaan yrityksen puutteesta: se on julkaissut syksyn aikana peliin lähemmäs neljäkymmentä päivitystä, jotka ovat parhaansa mukaan pyrkineet korjaamaan massiivisen pelin massiivista bugilaumaa. Harmi vaan että samalla on usein luotu myös uusia.

Realms of Arkania: Blade of Destiny kuulostaa paperilla todella hyvältä. Se on ensimmäisen persoonan liikkumista ja vuoropohjaista ryhmätaistelua yhdistelevä roolipeli, joka tarjoaa paitsi massiivisen maailman myös äärimmäisen orjallisen pöytäroolipelitoteutuksen. Erilaisia taistelun kulkuun vaikuttavia tekijöitä on klaustrofobiasta väkivaltaiseen temperamenttiin, mikä voinee kolmen ominaisuuden nykyroolipeleihin tottuneille tuntua melkoisen raskaalta.

Raskautta pahensi julkaisuvaiheessa vielä se, että pelin englanninkielinen manuaali saatiin valmiiksi vasta kuukausi julkaisun jälkeen, jota ennen peli selitti loitsut, ominaisuudet ja vastaavat äärimmäisen huonosti, jos ollenkaan. Bugisuuteen ja yleisesti ottaen armottomaan maailmaan yhdistettynä pelikokemusta pystyi tässä vaiheessa luonnehtimaan suorastaan murskaavaksi.

Yrittänyttä laitetaan

Raskas päivitysrumba on pikkuhiljaa parsinut pelistä kutakuinkin pelattavan, ja omalla tavallaan sen raskautta osaa nykypäivänä arvostaa. Valitettavasti uudistustyö itsessään on nykypäivän mittapuulla surkea. Hahmot, rakennukset ja maisemat näyttävät amistason graafikon harjoitustöiltä, taloissa on kalusteina pöytä ja pari hassua tuolia ja ylipäänsä homma näyttää siltä että parinkymmenen vuoden takainen visuaalinen tykitys on vain kuorrutettu uusiksi vaisuilla tekstuureilla ja karkeilla polygoneilla. Oikeanlainen uudistustyö olisi panostanut niin, että koko maailma olisi rakennettu alusta asti uusiksi, mutta tähän ei selkeästi ole ollut resursseja.

Blade of Destinyn kohtalo harmittaa hieman. Aluksi kuvissa hyvältä näyttänyt peli olisi raskaana roolipelinä äärimmäisen tervetullut nykypäivän toimintavillityksen keskelle, mutta tappava bugisuus, ankea tekninen toteutus ja laiska käännöstyö tekevät siitä maksimissaankin marginaalitason hupia.

Kun ottaa huomioon että alkuperäinen trilogia on jo nyt pelikelpoinen ja saatavissa GOGista kohtuuhintaan, en löydä remakelle oikein minkäänlaista syytä tai tarkoitusta.

Osa minussa toivoo hartaasti, että Crafty Studios saisi jossain vaiheessa pelinsä rakennettua kunnolliseksi ja ansiokkaaksi uudelleenversioinniksi, mutta valitettavasti tällä hetkellä se näyttää ja tuntuu lähinnä alpha- tai betaversiolta. Koska kyseessä on kuitenkin mukamas valmis peli, on uskoni sen jaloilleen nousemista kohtaan melko hataralla pohjalla. Tällaisenaan Blade of Destiny ei kuulu edes kovimpien optimistien pelivalikoimaan. Katellaan sitten vuoden päästä tai jotain.

Ps. Pelin saa myös englanniksi, vaikka arvostelun kuvitus onkin ehtaa saksaa.

 

Lisää aiheesta

Demonicon-ensikosketus: demonisen synkkää roolipelaamista (osa 1)

Demonicon-ensikosketus: kurjuuden alhosta ikuisen yön suolle (osa 2)

Lue myös

Air Conflicts: Vietnam (PC, PS3, Xbox 360)

Cognition: An Erica Reed Thriller – Episode 4: The Cain Killer (Mac, PC)

Europa Universalis IV (Mac, PC)

Fables: The Wolf Among Us Episode 1: Faith (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Legend of Zelda: The Wind Waker HD (Wii U)

Shadow Warrior (PC)