Uusimmat

Red Alert 3 Ultimate Edition (PC, PS3, Xbox 360)

18.10.2010 21:00 Petteri Kaakinen

Tekijä: EA Los Angeles
Julkaisija: EA
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1-4
Pelin kotisivu: http://www.commandandconquer.com/portal/site/cnc/cncra3/
Petteri Kaakinen

 

Konsolit eivät ole ikinä olleet kaikkein otollisimpia alustoja reaaliaikaisille strategiapeleillä. PlayStation 3 ei ole tässä mielessä poikkeus. Sille on julkaistu vain muutama naksusotapeli eikä niiden laatu juurikaan päätä huimaa.

Onneksi PS3-omistajat saavat vihdoin yhden varteen otettavan vaihtoehdon Command & Conquer: Red Alert 3:n muodossa. Vaikkei kyseessä olekaan aivan neljän ruokalajin juhla-ateria, se tyydyttää strategiannälkäisen pelaajan nälän hyvin.

Hasselhoff varapresidentiksi!

Red Alert -sarjan pelit ovat tunnetusti camp-henkisiä, mutta kolmas osa käy siltä osin ylikierroksilla. Neuvostoliitto on perikadon partaalla. Einsteinin keksintöjen ansiosta länsi on voittamassa sodan, joten luonnollisesti Neuvostoliiton päättäjät keksivät suunnitelman lähettää menneisyyteen salamurhaajia tappamaan hänet. Kun Einstein on pois kuvioista, Neuvostoliitto on vahvoilla sodan suhteen. Vaihtoehtoisen maailmansodan suurimmiksi sotiviksi puoliksi jäävät lännen Liittoutuneet valtiot, Neuvostoliitto ja yllättäen myös Nousevan auringon maa, jota ydinpommit eivät rampauttaneetkaan pois sodasta, kuten aikaisemmassa todellisuudessa. Juonta kuljetetaan tarkoituksella Ö-luokan tasoiseksi tehdyillä välivideoilla, joissa näyttelee varsin kauniiden naisten liudan ohella sellaisia kuuluisuuksia kuin David Hasselhoff ja Tim Curry.

Yksinpelikampanjan aikana käydään läpi kolme vaihtoehtoista tarinaa, yksi jokaisen sotivan osapuolen näkökulmasta. Jokaiselle niistä on kehitetty omanlaisensa joukot, minkä ansiosta ne kaikki ovat sopivan erilaisia pelata. Red Alertin ylilyövään tyyliin sopien kaikilta puolilta löytyy omat hassut joukkonsa, kuten tappajadelfiinejä ja japanilaisia teinikoulutyttöjä. Pelin tehtävät voi pelata läpi joko  tekoälykomentajan, jolle voi antaa hoidettavaksi osan tehtävistä, tai kaverin kanssa. Tekoäly tekee joskus tyhmyyksiä, joita pelaaja voi joutua korjailemaan, mutta pääosin se hoitaa hommansa pätevästi.

Konsoleille julkaistujen RTS-pelien ongelmana on liian usein ollut kömpelö ohjaussysteemi. Red Alert 3 ei kärsi siitä ongelmasta läheskään yhtä pahasti kuin monet aikaisemmat yritykset. Liipaisinta painamalla voi aukaista pikavalikon, jonka kautta pääsee näppärästi käsiksi tarvittaviin toimintoihin. Toimintoja on paljon ja ohjaimen kaikki napit ovat jo muutenkin käytössä, joten kontrollien oppimiseen menee jonkin aikaa. Mutta oppimisen jälkeen pelaaminen on yllättävänkin sujuvaa. Tosin pelattavuus ei ole välttämättä kovinkaan ihanteellinen, jos naksugenreen on tutustunut PC:llä. Konsolipelaajilta ohjaaminen sujuu luultavasti ilman sen suurempia ongelmia..

Kampanjan lisäksi pelaaja voi sotia muita vastaan moninpelissä. Yksi PS3-version suurimmista parannuksista on se, että moninpeli onnistuu tuntemattomienkin pelaajien kanssa. Enää ei tarvitse tyytyä kaverilistan mahdollisesti vähäisiin Red Alert -faneihin, vaan kuka tahansa voi yrittää komentajan taitojaan  täysin tuntemattomiakin pelaajia vastaan. Peliin kutsumisen olisi voinut hoitaa paremminkin, sillä nykyisellään täytyy selata turhan paljon pelin valikoita ennen kuin pääsee pelaamaan. Teknisesti moninpeli on kuitenkin moitteeton.

Karkkikuorrutettua hömppää

Red Alert 3:sta ei voi ottaa kaikilta osin täysin tosissaan. Humoristinen asenne ulottuu myös ulkoasuun. Koko pelimaailma on kirkkaan värikäs, mikä saattaa olla luotaantyöntävää vakavampien strategiapelien ystäville. PS3-version ruudunpäivitys on astetta sulavampi kuin Xbox 360:llä ja grafiikoita on muutenkin hiottu hieman paremmiksi lisäkehitysajan myötä. Musiikit ovat hyvä sekoitus vanhojen tuttujen kappaleiden remixejä ja  uusia kappaleita.

Ultimate Edition on nimensä mukaisesti se suurin ja hiotuin saatavilla oleva Red Alert 3 -paketti, ainakin konsoleille. Tosin tiettyjä korjauksia lukuun ottamatta julkaisun lisät liittyvät lähinnä elokuvien DVD-julkaisuille tyypillisiin taidegallerioihin, behind the scenes -videopätkiin ja muihin vastaaviin ekstroihin. Jostain kumman syystä PS3-versiota varten tehdyt lisäkentät on laitettu ladattavaksi PS Storeen. Ne ovat ilmaisia, joten se ihmetyttää miksei niitä ole voinut laittaa suoraan pelilevylle.

Red Alert 3 onnistuu joka tapauksessa siinä missä monet muut eivät. Se on strategiapeli konsolilla, jonka ohjauksessa ei ole hirveästi valittamisen varaa. Toki hiiri ja näppäimistö ovat edelleen parempi ja tarkempi ratkaisu näiden pelien pelaamiseen, mutta Red Alert 3:n pelaaminen sujuu PS3:nkin ohjaimella riittävän hyvin. Red Alert 3 ei vie juurikaan Command & Conquer -sarjaa eteenpäin, mikä on pienoinen pettymys. Vaikkei edistystä olekaan tapahtunut,  se on silti niin laadukas paketti, että sen parissa viihtyy pitkään.

 

Alkuperäisen Red Alert 3 -arvostelun voit lukea tästä: Red Alert 3 (PC, Xbox 360)

 

Lisää aiheesta

Red Alert 2 -ennakko (PC)

Red Alert 3 (360, PC)

Red Alert 3 on PlayStationilla ultimaattinen tyttöelämys

Lue myös

Aces High II (PC)

Dead Rising 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Enslaved: Odyssey to the West (PS3, Xbox 360)

Medal of Honor (PC, PS3, Xbox 360)

Puzzle Quest 2 (DS, PC, Xbox 360)

Quantum Theory (PS3, Xbox 360)