Uusimmat

Resident Evil 3: Nemesis (GC)

04.06.2003 00:00 Muropaketin toimitus

eDomen arvostelussa Gamecuben Resident Evil 3: Nemesis

Capcomin pari vuotta sitten tekemä ilmoitus kaikkien vanhojen Resident Evil -seikkailujen kääntämisestä Gamecubelle sai monet Nintendo-fanit innostumaan. Sarjan pelit olivat nostaneet koko selviytymiskauhu-genren maailmanmaineeseen ja ensimmäisistä kuvankaappauksista päätellen tulossa oli erittäin kaunista katsottavaa. Käännöksestä vastanneet pelintekijät tyytyivät kuitenkin pelkän grafiikan uusimiseen jättäen suurta remonttia kaivanneen pelisysteemin entiselleen. Ensimmäisessä GC:lle ilmestyneessä kauhuseikkailussa tämä oli vielä suhteellisen helppo unohtaa. Nyt kauppoihin saapuvat samaan aikaan sarjan kaksi seuraavaa osaa, joissa tekniset ongelmat tuntuvat korostuvan entisestään.

Zombieiden ahdistelemana

Resident Evil 3: Nemesiksen tapahtumat sijoittuvat Umbrellan hallitseman Raccoon Cityn kaduille, jotka joutuvat melko yllättäen valtavien zombi-laumojen armoille. Lisäksi kaaoksen valtaan joutuneessa kaupungissa liikkuu täysin uudenlainen hirviö. Pelin päähenkilö on Jill Valentineksi nimetty nuori nainen, johon zombi-rutto ei syystä tai toisesta ole koskenut. Niinpä hän päättää käyttää tilaisuutta hyväkseen ja paeta painajaismaiseksi muuttuneesta kaupungista. Tämä ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista, vaan Jill päätyy taistelemaan valtavia hirviölaumoja vastaan satunnaisen kumppaninsa Carloksen avustuksella.

Selviytymiskauhuseikkailujen kannalta äärimmäisen olennainen tunnelma on pelissä rakennettu varsin tehokkaasti. Ensimmäinen kohtaaminen hitaasti horjuvien zombien kanssa vaikuttaa lähinnä huvittavalta, mutta sen jälkeen painostava ilmapiiri ottaa pelaajan salakavalasti haltuunsa. Paketin tehokkain kauhuelementti on päähenkilöä seuraileva Nemesis-hirviö, jonka hyvin ajoitetut vierailut säpsähdyttävät kerta toisensa jälkeen ja saavat pelaajan olemaan jatkuvasti varuillaan.

Oma osansa tunnelman luomisessa on myös klaustrofobisella kenttäsuunnittelulla. Se ei tosin ole kaikilta osiltaan täysin onnistunutta – muutamat ongelmatilanteet ovat varsin teennäisiä ja seikkailun rakenne paikoitellen häiritsevän lineaarinen. Pääsääntöisesti sisältöpuoli on kuitenkin viilattu kohdalleen tiukalla ammattitaidolla. Kaikki tapahtumapaikkojen arkkitehtuuria, toimintakohtausten rytmitystä ja välivideoiden ohjausta myöten on osa yhtenäistä ja selkeää kokonaisuutta. Ainoastaan liiallinen tuttuuden tunne ja seikkailun lyhyys vähentävät pelisuunnittelijoiden ansioita tällä saralla.

Laiskaa työtä

Teknisesti peli on sen sijaan melko puolivillainen esitys. Kontrollit ovat yhtä kömpelöt kuin sarjan edellisissäkin osissa eikä käyttöliittymän idioottimaisuuksista ole päästy eroon. Hahmojen flegmaattinen liikkumistapa ei vaikuta hetkeäkään siltä, että heillä olisi perässään valtava zombi-armeija, eikä taskuihin mahdu vieläkään kahdeksaa esinettä enempää. Kiinteät kamerakulmat ovat parhaimmillaan mukavan vinksahtaneita ja elokuvamaisia, mutta johtavat huomattavasti useammin tilanteisiin, joissa pelaaja ei näe kohteenaan olevia zombeja. Mahdollisuus nopeisiin täyskäännöksiin ja hyökkäysten väistelemiseen helpottavat tilannetta jonkin verran, mutta pelituntuma on nykymittapuulla joka tapauksessa surkea.

Myöskään Gamecube-version uusittu grafiikka ei täytä kaikkia sille asetettuja odotuksia. Staattiset taustat on piirretty melko yksityiskohtaisesti ja tärkeimmät hahmomallit näyttävät kohtuullisilta. Sen sijaan monet sivuhenkilöt on toteutettu melko kulmikkaasti eivätkä harvat erikoisefektitkään ole mainitsemisen arvoisia. Lisäksi hahmot ja taustat eivät sulaudu aina täysin saumattomasti toisiinsa, vaan pelimaailman henkilöt leijuvat usein maan pinnan yläpuolella tai liukuvat kiinteiden esteiden sisään. Sopivan painostavassa äänimaailmassa ei sentään ole mitään vikaa, vaan se täydentää pelin tunnelmaa erinomaisesti.

Kokonaisuutena Nemesis on hyvin tyypillinen Resident Evil -sarjan edustaja, sillä sen pelaaminen tarjoaa tunnekuohuja laidasta laitaan. Parhaimmillaan ahtaat kentät ja hitaasti mutta varmasti paikalle horjuvat zombit synnyttävät mukavia kauhunväristyksiä. Hetkeä myöhemmin tunnelma voi kuitenkin olla täysin päinvastainen, kun pelattavuusongelmien aiheuttama turhautuminen saa ohjaimen lentelemään ympäri huonetta. Resident Evil: Nemesiksen GC-version hankkiessaan saa siis juuri sitä, mitä tilaa: tunnelmallisen selviytymiskauhuseikkailun, joka on varustettu raivostuttavan kömpelöllä käyttöliittymällä. Valitettavasti tarinan lyhyys ja kunnon bonusten puute tekevät pelistä melko lyhytikäisen. Sen pelastukseksi koituu kuitenkin tavallista halvempi, noin 40 euron hinta, jonka paketista viitsii juuri ja juuri maksaa.

-Mikko Karvonen