Uusimmat

Rock Revolution (PS3, 360, Wii)

29.05.2009 15:00 Miikka Lehtonen

Musiikkipeleistä on viimeisen muutaman vuoden aikana noussut suuri bisnes, kun ihmiset ympäri maailman ovat huomanneet, että lelukitaran ja -rumpujen kanssa heiluminen on oikeastaan aika hauskaa puuhaa. Kukkulan kuninkaina painivat Rock Band ja Guitar Hero, eikä muille ole sijaa, eikä oikeastaan tarvettakaan. 

Nyt kukkulaa kiipeää kuitenkin sen alkuperäinen perustaja, kun Konami on vihdoin havahtunut myös bisneksessä liikkuviin rahasummiin. Valitettavasti Konamin peli todella näyttää ja tuntuu siltä, kuin sen varjolla olisi joskus ajan historiassa keksitty koko genre. Ei hyvä juttu uudelta peliltä. 

Toisin kuin monet kuvittelevat, Harmonix ja Red Octane eivät suinkaan keksineet lelukitaroiden varressa heilumista, vaan Konami harrasti samaa asiaa Japanissa vuosikausia ennakkoon. Idän ihmemaan ulkopuolella pelit nauttivat pienen porukan kulttimainetta, sillä Konamin kihot eivät uskoneet niiden pärjäävän sen verran hyvin, että pelejä olisi ikinä julkaistu täällä. 

Vaikka jälkikäteen onkin helppo naureskella ja kysellä, että ovatkohan herrat nähneet Activisionin ja MTV Gamesin myyntilukuja, väittämä saattaa olla totta. Perijapanilaisella rytmijumpalla ja länsimaisilla peleillä kun ei ole paljoakaan yhteistä. Olisikohan suuri yleisö lämminnyt itkettävän vaikeille peleille, jotka olisivat olleet täynnä J-popia ja animesarjojen tunnusmusiikkia?  

Reilusti riman alta 

Rock Revolution on kuitenkin toista maata, sillä hieman ironisesti genren keksijästä on nyt tullut kopioija. Peli yrittää selvästi apinoida Guitar Hero World Touria ja Rock Bandia tarjoten pelaajille mahdollisuuden soitella kuuluisia länsimaisia rokkibiisejä ja leikkiä paheellista rokkistaraa. Valitettavasti kehitystiimiltä on unohtunut kopioida monet niistä asioista, jotka todellisuudessa tekivät myyntihiteistä myyntihittejä. 

Pelin biisivalikoima olisi muuten ihan kivaa tasoa, mutta kaikki sen kappaleet ovat cover-versioita, vieläpä luokattoman huonoja sellaisia. Muutenkin kaikki puitteet puuttuvat, sillä esimerkiksi omaa artistiaan ei pääse kustomoimaan, vaan valittavana on kourallinen kömpelön näköisiä ja huonosti animoituja tönkköjä. 

Myös peruspelattavuuden taso on laskenut melkoisesti esikuviin verrattuna. Tiimi on jostain syystä kääntänyt pelin nuottilaudan pystysuoraan, mikä on paitsi sekavaa, myös pelaamista vaikeuttavaa. Pelaajalla on paljon vähemmän aikaa reagoida nuotteihin, mikä tekee soittamisesta ärsyttävää ja rasittavaa puuhaa. 

Muuten mennäänkin sitten normaalin rytmipelin linjoilla, joskin peli tukee vain kolmen pelaajan yhtäaikaista rokkausta: laulu puuttuu kokonaan. Peli on yhteensopiva kaikkien muiden soitinmallien kanssa, mikä on hyvä, sillä Amerikassa pelin kanssa myytävät rummut olivat suorastaan traagisen huonot. 

Miksi ihmeessä? 

On peliin silti mahtunut pari mukavaa ideaa. Perinteiseen tyyliin uratilassa soitetaan läpi alati vaikeampia kappalerykelmiä. Kivana yllätyksenä nämä kappaleniput on jaettu kahtia. Ensimmäisessä puoliskossa soitetaan läpi vaikkapa kolme biisiä. Tämän jälkeen edessä on kourallinen näihin biiseihin liittyviä haasteita. Joskus vaikeustaso nousee tasaisesti kappaleen läpi, toisinaan pitää varoa kappaleeseen sijoiteltuja myrkkynuotteja, joskus taas pitää opetella lyhyt pätkä biisiä ulkoa ja sitten soittaa se sokkona. 

Moiset ominaisuudet ovat toki puhdasta videopeliä eivätkä edes yritä simuloida oikean rokkitähden elämää, mutta hällä väliä: pelistähän tässä lopulta on kyse. On vain harmi, että näin veikeät ideat on haaskattu muuten niin täysin mitäänsanomattomaan peliin. 

On vaikea kuvitella, että Rock Revolution tulee ottamaan lainkaan tuulta purjeisiinsa, sillä se ei tarjoa mitään sellaista, mitä keskiverto pelaaja ei saisi paremmin toteutettuna Rock Bandista ja Guitar Herosta. Eipä tätä pelatessaan toki silmiään joudu irti raastamaan, mutta miksi turhaan pelata kaikin puolin vaatimatonta kopiota, kun parempaa on tarjolla jo satojen biisien verran?

 

Tekijä: Konami

Julkaisija: Konami

Testattu: Xbox 360

Saatavilla: PlayStation 3, Xbox 360, Wii

Pelaajia: 1-3 (samalla koneella)

Pelin kotisivu: Rock Revolution

 

Lue myös

X-Men Origins: Wolverine (PC, PS3, 360)

Overlord II -ennakko (PC, PS3, 360)

Wiikon wanha: Secret Weapons of the Luftwaffe

Wiikon wanha: Ghostbusters – who you gonna call?!