Uusimmat

Rowan’s Battle of Britain (PC)

23.11.2000 19:26 Jukka O. Kauppinen

Rowan Softwaren Battle of Britain-lentosimulaattorin piti alun perin ilmestyä jo kesällä Britannian kuuman kesän, 1940, muistopäiväksi. Toisin kävi mutta peli on viimein silti saapunut Rowanin pajasta. Tämän kunniaksi teimme ennakkomatkan simulaattorin ytimeen betaversion avulla.

Rowan’s Battle of Britainkuvaa vuoden 1940 kliimaksia. Saksan sotakoneisto on juuri vyörynyt yli Alankomaiden ja Ranskan. Kolmannen valtakunnan aseet, Wehrmacht ja Luftwaffe, ovat osoittaneet ylivoimaisuutensa mutta edessä on vielä yksi haaste. Ylpeä saarivaltakunta, Britannia, ei suostu tekemään rauhaa, vaikka niin oma armeija kuin liittolaisetkin on löyty perä perää.

Taipumattomuuden johdosta Saksa valmistautuu nujertamaan itsepäisen takiaisen selustastaan. Mutta laivaston, Kriegsmarinen, heikkouden johdosta on sotavoimien saatava ensin ilmaherruus, jotta Luftwaffe voi suojata maihinnousulaivastoa. Ylpeän Britannian ainoa suoja on RAF, Royal Air Force – kuninkaallisten ilmavoimien muutama sata hävittäjää vastassaan tuhansia Luftwaffen hävittäjiä ja pommikoneita.

Peli sisältää kaksi erilaista pelityyppiä, joita molempia voi pelata kummalla tahansa osapuolella:

  • lentosimulaattori
  • strategiaosuus

Lentosimulaattori on perinteinen lentopeli jossa pelaajat ohjaavat konettaan taistelujen taivaalla, yrittäen sekä kerätä ilmavoittoja että palata kotiin elossa. Strategiaosuudessa pelaaja voi johtaa laivueitaan komentajan pallilta käsin. Taistelukosketuksen syntyessä voi myös hypätä hetkeksi mukaan tappelemaan.

Lentämään pääsee viidellä konetyypillä:

Spitfire Mk. I
Hurricane Mk. I
Messerchmitt 109 E ”Emil”
Messerchmitt 110 C
Junkers Ju 87 ”Stuka”

Lisäksi pelaaja voi toimia ampujana saksalaisissa pommikoneissa, Heinkel 111, Junkers Ju 88 ja Dornier Do 17.

Lentelyä ja strategiaa

Lentämään pääsee joko monipuolisissa valmiissa tai generoiduissa yksittäistehtävissä, jotka sopivat muun muassa mainiosti taitojen hiomiseen, sekä neljässä kampanjassa. Kampanjat alkavat eri vaiheissa suurtaistelua, aikaisin sijoittuu taistelun esivaiheeseen kun Luftwaffe keskittyi iskemään brittien saattueisiin Englannin kanaalissa – viimeisin kuvaa taistelun raivokkainta hetkeä, ”Blitziä”, kun Lontoo sai tuta Luftwaffen pommikoneiden mahdin.

Kampanjoiden strategiatila toimii yleistasolla ja pelaajan asema vastaa enemmän tai vähemmän puolustuksen ylintä porrasta. Pikkuasioihin ei puututa ja mikrohallinta on jätetty sikseen. Pelaaja vetää suuret linjat ja hyväksyy/määrää hyökkäykset/puolustustehtävät. Kukin kampanja on dynaaminen ja tehtävät luodaan satunnaisesti ennalta-annettujen tavoitteiden mukaisesti.

Tekijät korostavat simulaation historiallista tarkkuutta, sekä lentomallien että grafiikan ja maastojen kohdalla. Maastot on tehty sotavuosilta peräisin olevien karttojen perusteella ja lentokentät ynnä muut maaobjektit on aseteltu historiallisille paikoilleen.

Pelaajan kannalta tärkeitä seikkoja ovat muun muassa täysin virtuaalinen 3D-ohjaamo ja monipuoliselta vaikuttava pelattavuus. Erityisesti tunnelma vaikuttaa mehevältä – osittain sekä pelin vaikuttavan ulkoasun että myös vilkkaan radioliikenteen johdosta. Etenkin saksankielinen pölötys antaa lennolle hauskan tatsin.

There’s hundreds of them!!!


Ilmatorjunta jyskyttää Junkers 88 -pommikoneiden muodostelmaa.

Dornierit saavat kohta terveisiä brittihävittäjiltä.

Massiivinen muodostelma lähestyy Britanniaa.

Simulaation pohjalla on MiG Alleystä tuttu grafiikkaengine, jota on viritetty reilusti BoBia varten. Paitsi että ulkoasu on luonnollisesti aiempaa detaljoidumpi ja upeampi, on luvassa myös totaalisen massiivisia ilmataisteluja. Keskimääräisissä saksalaishyökkäyksissä voi olla hyvinkin 50+ pommikonetta – päälle sadalla saattohävittäjällä höystettynä. Tähän päälle kymmenet brittien torjuntahävittäjät. Puhumattakaan 200:n, jopa yli 300:n viholliskoneen massiivisista hyökkäysaalloista. Heikomman sydämen omaavan pelaajan on parempi ottaa varovasti, sillä taistelujen mittakaava voi olla todellakin jotain aivan uskomatonta. Rowan kehuu että pelienginen pitäisi pystyä lennättämään yli tuhatta (!) lentokonetta 800 neliömailin alueella yhtaikaikaa.


Brittien Defiant-hävittäjän viimeiset hetket.

Saalistusta illan pimetessä.

Tumma yö – saalis ja metsästäjä.
 
Laiva joka saa kohta terveisiä Stuka-syöksypommittajalta.

Mustat ristit sinitaivaalla…

Realismioptioita voi säätää monipuolisesti.

Lentomallit on tekijöiden mukaan luotu erittäin tarkasti ja huolellisesti. Usein moiset väitteet voi ohittaa olankohautuksella, sillä liioittelu on markkinamiesten suurin taito. Mutta kun muistellaan Rowanin historiaa ja MiG Alleytä voi väitteissä olla perääkin. Testattu beta oli vielä pahasti puutteellinen joten kovin hyvää kuvaa siitä ei voinut saada, mutta ainakin tilanne vaikutti lupaavalle – koneet tärisivät tiukoissa vedoissa, energia loppui ylösvetäessä ja niin edelleen, joskin sakkausmallinnus tuntui aika olemattomalta. Ehkäpä myyntiversioon on lisätty nämäkin optiot.


Lentävät lyijykynät, Dornierit, matkalla kohteeseen.

Spitfire kiusaa isoa Stukaa.

Kova kilpa simumarkkinoilla

Battle of Britainilla on edessään tiukka kilpailu. Äskettäin julkaistu Microsoftin Combat Flight Simulator 2 ei ole juuri vakuuttanut joten simulaattoriväelle BoB on jo nyt selvästi suositeltavampi vaihtoehto. Mutta näinä hetkinä ilmestyvä B-17 II on kova kilpailija, sillä siinä päästään lentämään sekä pommikoneita että hävittäjiä. Ja seuraavana kannoilla ahdistelee IL-2 Sturmovik, Moskovan poikien vastine länsimaiselle hapatukselle simulaattoririntamalla. Mahdotonta arvella mikä simulaattoreista vie voiton, myynnillisesti todennäköisesti Combat Flight Simulator 2 Microsoftin markkinamuskelin kyydittämänä, mutta laadukkain simu löytyy näistä kolmesta. Toisaalta – jokainen peleistä kuvaa eri aikakautta tai rintamaa toisen maailmansodan ilmasodassa, joten ainakin simulaattorilentäjille jokainen peleistä voi olla hankinnan paikka.

 

Julkaisija: Empire

Kehittäjä: Rowan Software

Kotisivu: Empire: Rowan’s Battle of Britain

Julkaisupäivä: 24.11.2000