Uusimmat

Sonic Advance 3 (GBA)

15.07.2004 00:00 Mikko Karvonen

eDomen arvostelussa Game Boy Advancen Sonic Advance 3

Segan sinisen turbosiilin seikkailut Game Boy Advancella jatkuvat. Sonic Advance 3 jatkaa tarinallisesti edeltäjiensä viitoittamalla, täysin tolkuttomalla tiellä. Paha Dr. Eggman on jälleen ryöstänyt seitsemän Chaos Emeraldia rikkoakseen maailman seitsemään osaan ja muuttaakseen sen omaksi valtakunnakseen. Estääkseen arkkivihollisensa suunnitelmat Sonicin on löydettävä kaoottiset jalokivet. Tällä kertaa tarinaan palataan hieman useammin kuin ennen, mutta sen kehittelyyn ei silti ole uhrattu pikaista kahvituntia kauempaa.

Varsinaisen seikkailun kimppuun käydään kahden hahmon voimin: ennen toiminnan alkua pelaaja saa valita itselleen mieleisen sankarin viiden vaihtoehdon joukosta ja täydentää tämän taitoja sopivalla apurilla. Yksinpelissä ohjataan ensimmäistä hahmoa toisen seuraillessa perässä parhaansa mukaan. Tarvittaessa kumppanin voi ottaa avuksi erityisiin tag-liikkeisiin, jotka vaihtelevat apurin mukaan. Lisäksi sankarin tavalliset kyvyt vaihtelevat perässähiihtäjästä riippuen. Esimerkiksi Knuckles antaa Sonicille useita uusia hyökkäystapoja, kun taas Creamilta irtoaa hukkumisen estävä ilmakupla ja rakettimainen erikoisisku.

Yksinpelin lisäksi kahden hahmon systeemiä on hyödynnetty linkkikaapelilla toimivassa moninpelissä. Siinä molemmilla pelaajilla on ohjattavanaan oma sankarinsa ja kumpikin pystyy halutessaan hyödyntämään tag-liikkeitä. Lopputuloksena on monipuolinen ja nautittava pelimoodi, jollaisia olisi mukava nähdä tasohyppelyissä useamminkin. Sen vetovoimaa vähentää ainoastaan vaatimus molempien pelaajien omasta pelikasetista. Näiden perusseikkailun ympärille kiertyvien pelimoodien lisäksi tarjolla on kilpajuoksua aikaa vastaan sekä pari erilaista kaksinkamppailu-tilaa.

Vauhdin hurmaa

Pelin kentät ovat tuttuun tapaan erittäin laajoja ja monitasoisia. Pääpaino on vauhdikkuudella ja joutuisalla etenemisellä eli paikat ovat täynnä trampoliineja, kiihdyttimiä, looppeja ja liukumiseen tarkoitettuja tankoja. Hetkittäin kenttäarkkitehtuurin sujuvuus tuntuu kuitenkin yskähtelevän. Pirullisesti aseteltuja vihollisia ja piikkiansoja osuu juoksureitille varsinkin myöhemmissä kentissä melko tiheään, joten matkanteko katkeaa usein täysin yllättäen. Pääsääntöisesti pelaaminen on kuitenkin mukavan sutjakkaa ja kenttiä jaksaa hioa läpi moneen otteeseen. Tämä onkin tärkeää, sillä piilotettujen Chaos Emeraldien ja chao-otusten löytäminen on kaikkea muuta kuin helppoa.

Tekniseltä puolelta on vaikea löytää mitään valittamisen aihetta. Kontrollit ovat monipuolisuudestaan huolimatta helposti omaksuttavat ja hämmästyttävän loogiset, vaikka hahmojen kulkusuunta vaihtelee jatkuvasti. Grafiikka on erittäin nopeaa ja yksityiskohtaista eikä äänipuolellakaan tingitä laadusta. Itse asiassa peli on edeltäjiensä tapaan yksi GBA:n onnistuneimmista audiovisuaalisista kokonaisuuksista.

Sonic Advance 3 on pelisarjan perinteille uskollinen niin hyvässä kuin pahassakin. Se vakuuttaa erinomaisella pelattavuudellaan, mainiolla kenttäsuunnittelullaan ja vauhdikkaalla yleisilmeellään eikä täysin järjetöntä ”tarinaakaan” ole unohdettu. Samalla se luottaa liikaa pelisarjan tuttuihin maneereihin, joten edellisiä Sonic-pelejä pelanneille luvassa ei mitään uutta. Pohjimmiltaan paketti tarjoaa kuitenkin jälleen yhden kattauksen verran erinomaista tasohyppelyviihdettä. Sonic on edelleen parhaimmillaan kaksiulotteisena.