Uusimmat

SSX 3 (Xbox)

01.11.2003 00:00 Muropaketin toimitus

EA Bigin SSX oli ilmestyessään pommi. Kukaan ei sitä ennen voinut kuvitella, kuinka hauskaa lumilautailu pelimaailmassa voisi olla. SSX otti härskin epärealistisen otteen snoukkaukseen ja onnistui siinä enemmän kuin hyvin. Pelin jälkeen markkinoille ilmestyi SSX Tricky, joka oli käytännössä korkeintaan SSX yksi ja puoli, eikä mikään jatko-osa. EA päätti kuitenkin ihan pokalla nimetä sarjan uuden tulokkaan järjestysnumerolla kolme.

Oli nimi sitten mikä tahansa, on SSX-sarja nyt vihdoin saanut kunnon jatko-osan. SSX 3 uudistaa peliä monella tavalla. Ensinnäkin koko peli tapahtuu vain yhdellä, kolmihuippuisella vuorella. Kaikki huiput saa auki voittamalla kisoja ja mitä enemmän vuorta saa auki, sitä pidempiä laskuja on mahdollista tehdä. Lopulta pelaaja voi laskea vuoren ylhäältä alas erittäin pitkässä laskussa. Varsin alkuvaiheessa pääsee jo paukuttelemaan yli kymmenen minuutin laskuja.

Vaikka yksittäisiä laskuja voi kokeilla ja moninpelikin löytyy, pelissä tärkein tehtävä on valloittaa vuori. Vanhaan tapaan voi saada kaikkea rahasta ja laudoista lähtien voittamalla kisoja. Kilpaa pääsee laskemaan ja tönimään toisia laskijoita. Vanhaan SSX-tyyliin kisataan myös kilpailuissa, missä tarkoituksena on saada mahdollisimman paljon pisteitä temppuja tekemällä. Jos onnistuu osumaan ”lumihiutaleihin”, parhaillaan käynnissä olevan tempun pistemäärät moninkertaistuvat.

Mutta löytyy pelistä uuttakin. Nimittäin valloittamillaan vuorialueilla voi laskea vapaasti ja siirtyä laudalla kilpailupaikasta toiseen kylttien ohjastamina. Jos taas laiskottaa, voi turvautua kuljetukseen. Rinteeltä löytyy myös mökkejä, joissa voi käydä ostamassa kaikenlaista tarpeellista ja tarpeetonta. Vapaasti laskemalla löytyy myös kaikkea muuta, esim. EA Big Challange -paikkoja, joissa voi suoritella kaikenlaisia tehtäviä, kuten laske joidenkin aitojen läpi. Tämä Tony Hawk -sarjasta pöllitty idea on hivenen päälle liimatun tuntuinen ja hoopo, mutta miellyttänee osaa pelaajista. Rinteiltä löytyy myös lumihiutaleita, joista pelaaja saa lisää rahaa.

Pelissä on tallella ns. über-mittari, joka täyttyy temppuja tekemällä. Kolmos-osan myötä temppujärjestelmä on kuitenkin uudistunut. Über-temput tapahtuvat kolmella eri tasolla. Ensimmäisellä tasolla pelaajalla on toinen jalka pois laudalta. Toisella tasolla kummatkin jalat ovat poissa laudalta ja kolmannella tasolla temput ovat über-trick-comboja eli monster trickkejä. Nämä temput ovat taattua, todella ylilyövää tavaraa ja osa niistä vie paljon aikaa. Niinpä esimerkiksi laudan kaulan ympäri pyörittämistä ei kannata tehdä minkään matalan nyppylän jälkeen, muuten saa suun täyteen lunta.

Henkilökohtainen suosikkitemppuni on katana, jossa lautailija pyörittelee lautaa kuin jotain teräasetta hienojen pyöritysten saattelemina. Über-temppuja voi tehdä myös reileillä. Tämän lisäksi handplantit ja flex move -liike (sama asia kuin skeitatessa manuaali) ovat nyt myös mahdollisia. Flex Movella saa hyvin pidettyä über-trick-mittarin punaisella ja se mahdollistaa temppusarjojen yhdistämisen.

Yhden vuoren voisi kuvitella rajoittavan suunnittelijoiden mielikuvitusta ja tekevän radoista samankaltaisia, mutta asian laita ei ole näin. Vaikka aivan villeimpiin skenaarioihin, kuten ensimmäisen osan flipperipöydällä snoukkaukseen ei olla menty, niin radat ovat yllättävän erilaisia ja monipuolisia. Villit oikoreitit ovat jälleen mukana ja ne on parasta opetella, jos haluaa kisoissa pärjätä. Hypyt ovat parhaimmillaan järjettömän ilmavia ja kun pelaaja pääsee korkeimmalle huipulle laskemaan, super pipessa pääsee kyllä pumppaamaan temppuja sydämen kyllyydestä. Radat ovat viihdyttäviä, värikkäitä ja ilotulitukset räjähtelevät matkan varrella.

Musiikkipuolella esiintyy nimekkäitä artisteja aina Red Hot Chili Pepperisistä ja Chemical Brothersista Queens of Stone Agesiin. SSX 3:n ainoa suurempi miinus tulee sekavista valikoista. Pelaajalla kestää aikansa, ennen hän oppii navigoimaan niissä ja saamaan kokonaiskuvan pelin kaikista optioista. Pelihahmojen ääninäyttely on myös yllättävän vaisua, mutta tämä sinänsä ei ole hirveä puute, koska kyseessä on lumilautailupeli. Ehkä tähän kiinnitti huomiota siksi, että SSX Trickyssä oli persoonallisia ääninäyttelijöitä aina Macy Graystä lähtien ja nyt tähän ei ole tällä kertaa panostettu. Rinne-radiossa pauhaava DJ sentään hoitaa hommansa mallikkaasti.

SSX 3 on niitä pelejä, jotka vievät yöunet ja aiheuttavat sosiaalisten suhteiden laiminlyöntejä. Harva peli tuottaa samanlaista keräilyhalua ja hinkua hankkia pelisuorituksillaan hahmoilleen kaiken mahdollisen. Osta uusi pipo, kruunu, kurpitsapää, pistä lautasi savuamaan/liekehtimään, osta lasit, osta paremmat lasit, ostaostaosta… Tärkeimpiä shoppailu-kohteita ovat ehdottomasti hahmon ominaisuuksien maksimointi ja erilaiset über-temput. Näitä onkin sitten kiva vaihdella asetuksista ja mennä rinteeseen kokeilemaan.

Kokonaisuutena SSX 3 on erittäin monipuolinen, hauska ja aiheuttaa pelottavan paljon riippuvuutta. Se uudistaa peliä rohkeasti ja kontrollit ovat rautaa. Olit sitten SSX-veteraani tai et, on SSX 3 erinomainen hankinta. Se on yksinkertaisesti lumilautapelien kruunaamaton kuningas.

Kari Koivistoinen