Uusimmat

Star Wars: Battlefront (pc, PS2, Xbox)

19.10.2004 00:00 Miika Huttunen

Mitä saadaan, kun otetaan Tähtien sota -elokuvien vauhdikkaimmat taistelut ja yhdistetään ne Battlefield-pelien ideaan virtuaalisista verkkotaistelukentistä? Vastaus on Star Wars: Battlefront, yksi kaikkien aikojen parhaimmista Tähtien sota -peleistä. Siinä missä Knights of the Old Republic tavoitti elokuvien seikkailullisen hengen, tarjoaa Battlefront hetkiä niiden henkeäsalpaavimmista taisteluista.

Rakennuspalikoiltaan peli on yksinkertainen. Pelaaja sotii Tähtien sota -elokuvista tutuilla planeetoilla komentopisteiden hallinnasta erilaisilla taistelukentillä. Sotiminen sujuu Kapinaliiton tai galaktisen Imperiumin puolella sekä Tasavallan tai Separatistien riveissä. Käytössä on sotilaita, kulkuneuvoja ja aseita kaikista elokuvista. Pelaaja voi kyykyttää gunganeita taisteludroidinsa ohjaamalla tankilla suoraan Episodi 1:stä, rynnäköidä Imperiumin iskusotilaalla pitkin Mos Eisleyn katuja, taistella jedi-hävittäjällä Kaminon taivailla tai mittailla Imperiumin joukkojen ja AT-AT-kävelijöiden taistelukykyä jäisellä Hoth-planeetalla.

Pelaaminen on nopeaa ja suoraviivaista. Pelaaja ei ehdi ajatella liikaa, vaan tavoite on vain läjäyttää päiviltä niin paljon vihollisia niin nopeasti kuin mahdollista. Samalla osapuolet yrittävät valloittaa toisiltaan komentopisteitä. Kummallakin puolella on käytössään vain rajoitetusti täydennyksiä, ja kun ne loppuvat, pelikin loppuu. Kentät ovat vaihtelevia ja hyvin suunniteltuja, mutta kaikkien suunnittelu ei ole onnistunut yhtä tasokkaasti.

Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta kokonaisuus toimii. Pelaaminen on ilahduttavan hauskaa ja vauhdikasta. Peliä pelaa taistelun toisensa perään vaikka tunnista toiseen.

Galaktista valloitusta verkossa ja ilman

Battlefront on pääsääntöisesti verkossa pelattava toimintapeli, mutta sitä voi pelata myös yksikseen, vaikkakin peli on tällöin pohjimmiltaan käytännössä samaa kuin verkossakin. Yksin ja verkossa voi pelata nopeita taisteluita, joissa vain valitaan pelattavat puolet sekä taistelukenttä – ja aletaan läjäytellä. Toisenlaista haastetta tuo kampanjapelimuoto, jossa pelataan sarjaa elokuvista tuttuja taisteluita, kuten vaikkapa Kapinaliiton riveissä taistellen Imperiumia vastaan Yavinin tukikohdasta aina Endorin suojageneraattorin räjäytykseen.

Kolmannen pelimuodon päämäärä on galaksin valloittaminen viholliselta planeetta kerrallaan. Jokaisesta planeetasta saa käyttöönsä erikoiskyvyn, jota voi käyttää taisteluissa. Kyvyt vaihtelevat jedi-sankareista vihollisajoneuvojen sabotaasiin ja lisätäydennyksiin. Kun hallussa on neljä taistelukenttää voi pelaaja käyttää oman puolensa superkykyä – eli Imperiumin komentaja voi vaikkapa räjäyttää Kuolontähdellä vihollisplaneetan atomeiksi. Yksinpelissä pelaajan rinnalla sotii kohtuullisen älykkäästi toimivia tekoälysotilaita. Näiden aktiviteetin ja hyökkäyskyvyn taso on kuitenkin selvästi erilainen kuin pelaajalla, joka voi helposti vaikuttaa ratkaisevasti taistelujen lopputulokseen.

Sotiminen galaksin herruudesta on helppoa. Ohjaaminen toimii ja on äärimmäisen hyvin toteutettu. Peliin pääsee sisään melkein heti ohjaimeen tartuttuaan. Ykkös- ja kakkosaseiden käyttö ja vaihto tapahtuu PS2:lla olkanapeilla, eikä muuta liikkumisen lisäksi juuri tarvitse osata. Vain lentely aluksilla tuntuu ahtaissa kentissä hieman vaikealta.

Helppo pelattavuus ja vauhdikkaat taistelut eivät kuitenkaan tavoittaisi Tähtien sota -henkeä ilman loistavaa audiovisuaalista toteutusta. John Williamsin musiikki sopii täydellisesti taisteluiden taustalle toimintaa siivittämään, ja aseiden sekä alusten äänet ovat suoraan elokuvista. Peli toimii nopeasti ja pehmeästi niin konsoleilla kuin pc:llä…

Ulkoisesti Battlefront on näyttävä suoritus. Konsoliversioiden grafiikka on hieman yksinkertaistettua, mutta näyttää hyvältä toiminnassa. Ruudunpäivityskin pysyy tasaisena, vaikka aukeilla kentillä pyörii kymmeniä sotilaita ja ajoneuvoja. Toiminnallisen tykityksen lisäksi Battlefront tarjoaa siis melkoista audiovisuaalista herkkua, eli juuri sitä, mitä Tähtien sota -elokuvatkin toimintakohtauksissaan. Pelissä onkin tavoitettu onnistuneesti juuri se Tähtien sota –henki, mikä monista muista samaa lisenssiä hyödyntävistä peleistä puuttuu – pelaaja pääsee tapahtumien keskelle, osaksi niitä ja saa viimein kostaa gunganeille ja ewokeille kaiken niiden tuottaman henkisen kärsimyksen.

Tekijä: Pandemic Studios
Julkaisija: Lucasarts/Activision
Testattu: pc, PS2
Saatavilla: PS2, Xbox, pc
Pelin kotisivu: lucasarts.com/games/swbattlefront