Uusimmat

Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy (PC)

04.10.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Jostain kumman syystä pari kertaa vuodessa tulee aikoja, jolloin Star Warsia saapuu kauppoihin useammankin pelin voimalla, vaikkei uutta Star Wars -leffaa ei olisi tulossakaan. Tällä hetkellä myyntilistojen kärkipäässä keikkuvat juuri kauppoihin ilmestyneet Star Wars: Knights of the Old Republic ja nyt käsittelyssä oleva Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy.

Aiemmista Jedi Knighteistä tuttu Kyle Katarn ei enää ole pelin pääosassa, vaan tällä kertaa sankarin virkaa toimittaa Jaden, jonka ulkoasuun pelaaja itse voi vaikuttaa. Jaden on menossa Jedi-koulutukseen, mutta hänen lähtökohdat ovat tavallisesta poikkeavat. Hän oli nimittäin onnistunut rakentamaan valomiekan ilman minkäänlaista opastusta. Pian Jaden löytää itsensä taistelemassa outoa Sith-kulttia vastaan yhdessä Luke Skywalkerin ja Jedi-kouluttajan rooliin hypänneen Kyle Katarnin kanssa.

Yksinpelikampanja ei kulje täysin lineaarisesti vaan pelaaja voi valita järjestyksen, jossa tehtäviä suoritetaan. Tehtävien suorittaminen vaihtelevassa järjestyksessä tuo peliin hieman ylimääräistä vaihtelun tunnetta, mutta toisaalta muutenkin hatara juoni kärsii pelaajan hyppiessä satunnaisesti tehtävästä toiseen. Juoni ei siis noin yleensäkään ole kovin kummoinen, toimiipahan vain jonkinlaisena verukkeena jatkaa aloittelevan Jedin nousua maailman huipulle. Repaleinen tarina tekee pelistä jollainlailla päämäärättömän ja se verottaa pelin luomaa tunnelmaa merkittävästi.

Pelin edeltäjä, Jedi Knight II: Jedi Outcast, ei antanut aihetta hurraa-huutoihin eteenkään kenttäsuunnittelun osalla. Olisi uskonut, että Raven Softwarella olisi opittu virheistä, mutta ei. Yli puolet Jedi Academyn kentistä on mielikuvituksettomia ja ankean näköisiä. Kokoa pelialueista sen sijaan löytyy, ja ehkä vähän liikaakin. Samaa teemaa kuluttavaa ympäristöä ei ole hauskaa kovin hauska pelata pitkään, eteenkään kun kenttäsuunnittelu on mitä on. Lisäksi jonkin etenemisen kannalta kriittisen jutun unohtaminen kentän alkupäässä johtaa usein turhautuneeseen edestakaisin juoksenteluun.

Kenttien varsille on luonnollisesti ripoteltu kasoittain vihamielisiä elämänmuotoja. On jos jonkinlaista avaruusoliota, Storm Troopereita ja pelin aikana törmätään myös Dunesta tutun hiekkamadon kadonneeseen kaksoisveljeen. Valitettavasti viholliset ovat äärimmäisen tyhmiä. Pakoon juokseminen tai suojan hakeminen eivät kuulu tekoälyn perustaitoihin, vaan yleensä pahikset joko kököttävät typerästi paikallaan tai juoksevat suoraan päin pelaajan valomiekkaa, jonka muuten saa käyttöön heti pelin alussa. Muita aseita ovat Star Warsin henkeen istutetut versiot räiskintäpelien tavallisista aseista. On pistoolia, konepistoolia ja kiikarikivääriä, mutta suuri osa aseista on turhia valomiekan esittäessä pääosaa niin yksin- kuin moninpelissä.

Luonnollisesti Jedi-voimat ovat tärkeä osa pelaajan hyökkäys- ja puolustusarsenaalia. Suoraan hyökkäykseen tarkoitetut voimat, parannus ja mielenhallinta ovat vain osa niistä jipoista, joita pelin aikana päästään hyödyntämään. Voima on tuttuun tapaan jaettu valon ja pimeyden puoleen, mutta pelaaja voi valita omia taitojaan kummalta puolelta tahansa joutumatta miettimään mitä seurauksia valinnoilla voisi pelin kannalta olla. Vasta pelin lopussa pelaajan valinnoilla on hieman merkitystä. Voimat ovat myös tärkeässä osassa pulmanratkontaa, mutta noin yleisesti ottaen pulmien vaikeustaso on sitä samaa luokkaa kuin räiskintäpeleissä yleensä.

Yksinpeliosuus olisi ehkä voinut olla hivenen pidempi, mutta yksinpelikampanjan suorittamisen jälkeen moninpelistä irtoaa vielä hupia pitkäksi aikaa. Kuten Jedi Outcastissä, myös Jedi Academyssä moninpeli on nimittäin paketin parasta antia. Valomiekkailu muiden ihmispelaajien kanssa on loistavaa hupia. Myös yksinpelissä päästään taistelemaan valomiekoilla varustettuja Sithejä vastaan, mutta muiden vastustajien tapaan myös Sithit ovat tainneet jättää aivonsa kotiin.

Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy käyttää jo ikääntynyttä Quake III:n grafiikkamoottoria, joka johtaa auttamatta siihen, että pelin ulkoasu häviää selkeästi vertailun uusia PC-räiskintöjä vastaan. Ei peli kuitenkaan ruman näköinen ole, se ei vain kykene täyttämään kaikkia nykystandardeja. Se mikä grafiikassa hävitään, otetaan takaisin äänipuolella. Ääninäyttely on laadukasta, ääniefektit ovat samaa tasoa kuin elokuvissa ja musiikki on sitä tuttua Star Wars -kamaa, johon ei tunnu kyllästyvän koskaan.

Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy pitää sisällään kaiken mitä hyvän Star Wars -pelin pitäisikin sisältää. On valomiekkoja, Jedi-voimia, klassisia hahmoja ja reilusti toimintaa. Tämä ei kuitenkaan riitä, sillä pelissä on paljon pikkuvikaa. Pelkkää yksinpeliä katsottaessa voidaan tehdä johtopäätös, että peliä voi suositella vain Star Wars -faneille, mutta kun mukaan otetaan hyvin toimiva moninpeli, saavat myös muut rahalleen kohtalaisesti vastinetta.

— Mikko Matilainen