Uusimmat

Sudeki -ennakko (Xbox)

05.06.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Xboxilta on puuttunut hyvä fantasiaseikkailu, vaikka monet muut pelityypit ovat olleet hyvin edustettuina. Sudeki täyttää Xboxin fantasiaseikkailun paikan. Ennakkoversion perusteella on helppo sanoa, että samalla myös Xboxin hittipelivalikoima kasvaa.

Sudekista on puhistu jo jonkin aikaa, mutta vasta oma pelisessio loi oikean fiiliksen pelistä – ja vakuutti samalla täysin. Jotain kertoo sekin, että E3-messuja edeltävän viikon kiire ei haitannut Sudekin ennakkoversion läpäisyä. Seikkailua ei voinut jättää kesken kuin pakosta, kun ennakkoversio tylysti ilmoitti olevansa puhkikaluttu. Ennakkoversion läpäisy kesti viisi tuntia, eikä siinä ajassa päässyt juonessa kovinkaan pitkälle. Seikkailulle luvataan pituutta noin kolmekymmentä tuntia, ja tähän lupaukseen on helppo uskoa.

Sudeki kertoo hyvän ja pahan välisestä taistelusta – luonnollisesti. Peli aloitetaan Illuminan linnasta, jossa Tal-niminen nuorukainen kuuluu kuningattaren vartiokaartiin. Maailma on ilkeiden Aklorian-olentojen hyökkäyksen kohteena, ja myös Tal joutuu taisteluihin mukaan. Seikkailuun liittyy jääräpäinen, sinitukkainen prinsessa Ailish, jonka eriskummalliseen ääneen tottuu nopeasti. Matkan varrella vielä kaksi hahmoa tuppautuu mukaan, enemmän tai vähemmän omasta halustaan.

Sudekin maailma on laaja, eikä ennakkoversiossa päässyt koluamaan kuin pienen osan sitä. Juoni on lineaarinen, eikä vapaata (tai siis järkevää) harhailua ole paljon. Kliseistä huolimatta juoni vaikuttaa ihan pätevältä fantasiakamalta ja muutenkin Sudeki tuntuu yhtenäiseltä kokonaisuudelta. Kaikki sopii yhteen, ja pelin maailmasta jää erittäin miellyttävä kuva.

Noin tunnin pelailun jälkeen päästään New Brightwaterin kaupunkiin, jonka lempeää tunnelmaa korostaa iloinen ja onnistunut taustamusiikki. Kaupungeissa voi seikkailla vapaasti, mutta aseseppää, majataloa ja taikakauppaa lukuun ottamatta tekemistä ei ylenpalttisesti ole. Sinne tänne kaupunkeihin ja maailmaan on piilotettu tai muuten vain jätetty aarrearkkuja, joista löytää rahaa tai muuta kivaa.

Hahmojen kanssa voi puhua, mutta dialogivaihtoehdot ja vastaukset ovat ennaltamäärättyjä, eikä niistä saa kummempia irti. Lisäksi dialogisysteemi kaipaisi pientä hiomista, mutta voi olla että se muuttuu lopullisen version tullessa. Ennakkoversiossa kaupunkilaisilta ei saanut montakaan sivutehtävää, vaikka pari tulikin vastaan. Yhdessä sivutehtävässä pelaaja voi rahapalkkiota vastaan yrittää ajaa lampaat karsinaan.

Pelaaja ohjaa vain yhtä hahmoa kerrallaan, mutta hahmoa voi vaihtaa napin painalluksella. Tekoäly ohjaa muita ryhmäläisiä kiitettävästi, ja sille voi antaa ohjeita tekoälyvalikon kautta. Jokaisella hahmolla on oma erikoiskykynsä, jota hyödyntämällä pelaaja pääsee esimerkiksi ylimääräisten aarrearkkujen luo. Tal pystyy siirtelemään esineitä, Buki kiipeämään seiniä, Elco leikkimään rakettimiestä ja Ailish osaa näyttää näkymättömiksi taiotut paikat tai esineet.

Nokkela pelaaja huomaa hauskoja paikkoja jo silloin, kun ei niihin vielä pääse käsiksi. Esimerkiksi ihan pelin alussa, sotilaiden harjoitusareenalla, on paikka jossa Tal pääsee aarrearkun luo siirtämällä pari laatikkoa. Huomasin paikan vasta parin tunnin pelaamisen jälkeen välidemossa, eikä Tal ollut silloin porukassa mukana. Harmi, mutta tiedänpähän minne menen, kun saan arvosteluversion käsiini ja joudun aloittamaan kokonaan uuden pelin.

Reaaliaikainen taistelusysteemi perustuu komboihin, eli jomman kumman hyökkäysnapin painamiseen oikeaan aikaan ja peräjälkeen. Kolmen iskun yhdistelmien toteuttaminen on yllättävän vaikeaa, mutta onnistuessaan ne antavat vihollisille turpaan oikein olan takaa. Ampumisasetta käytettäessä kuvakulma siirtyy hahmon silmiin, mikä tuntuu aluksi oudolta, vaikka vaihteluun nopeasti tottuukin. Aseisiin voi liittää amuletteja, mutta systeemi jätti itsestään aika hataran kuvan parin bugin vuoksi. Lisäksi aseiden määrä oli ennakkoversiossa aika pieni.

Vihollisista pääsee eroon myös taikuuden avulla. Perustaikojen lisäksi jokaisella hahmolla on jumala, jonka suomilla superiskuilla voi aiheuttaa massiivista tuhoa vihollisten keskellä – tietenkin hyvässä tarkoituksessa. Taikoessa aika hidastuu.

Taisteluista saatavia kokemuspisteitä voi käyttää uusiin taitoihin tai esimerkiksi energian tai voiman lisäämiseen. Peli koukuttaa hyvin, sillä neljä hahmoa tarkoittaa samalla sitä, että hahmojen kokemustasot nousevat eri aikaan – ”vielä pari minuuttia, jotta saan seuraavan hahmon levelille 11” tulee tutuksi. Lisäksi pelaaja ei aina kontrolloi kaikkia neljää hahmoa, vaan esimerkiksi Talin ja Ailishin muodostamaa retkikuntaa, joka etsii sisäänpääsyä Shadani Mo’n temppeliin toisesta suunnasta kuin Buki ja Elco.

Sudeki näyttää hyvältä. Suurimman vaikutuksen tekee hyvä väriskaala, joka sopii peliin erinomaisesti. Hahmosuunnittelua on parjattu netin keskustelualueilla ankarasti, mutta hahmot istuvat pelimaailmaan tyyliin hyvin. Viholliset sen sijaan ovat astetta huonompia – yhtä jättiläistä lukuun ottamatta ne eivät jää mieleen. Lisäksi viholliset syntyvät aina uudestaan, jos pelaaja poistuu joltakin alueelta taaksepäin. Jättihyttysten tappaminen toinen toisensa jälkeen käy nopeasti tylsäksi, mutta onneksi suurin osa taisteluista on mielekkäitä – saapahan ainakin kokemuspisteitä.

Ennakkoversiossa oli vielä muutamia bugeja, eikä esimerkiksi valaistus toiminut saumattomasti. Nykimistä ei kuitenkaan ollut. Pitkät lataus- ja tallennusajat varmasti korjataan lopulliseen versioon, kuten käynee myös paljon hiomista kaivanneille välidemoille ja hahmojen puheille.

Sudeki oli jo raakileena erittäin hauska ja viihdyttävä peli. Tämän hetken tiedon mukaan pelin julkaisu saattaa myöhästyä alkusyksyyn, mikä on sääli – en malta odottaa lopullista versiota. Sudeki olisi mitä mainiointa kesäpelattavaa, lupsakkaa seikkailua mukavassa fantasiamaailmassa.

Joel Kinnunen