Uusimmat

Suikoden Tactics (PS2)

29.03.2006 00:00 Miikka Lehtonen

Suikoden-pelit ovat kymmenvuotisen historiansa aikana nousseet monien vanhan koulukunnan roolipelipartojen suuriksi suosikeiksi. Sotaisiin maailmoihin sijoittuvat pelit pröystäilevät reilusti toista sataa pelattavaa hahmoa käsittävillä hahmovalikoimillaan ja traagisilla juonikuvioillaan. Suikoden Tactics sijoittuu samoihin aikoihin varsinaisen pelisarjan 4. osan kanssa, joskaan tapahtumat eivät risteä kuin satunnaisesti.

Suikoden Tactics on, kuten nimestäkin voi päätellä, taktiikkapeli. Japanissa huippusuosittu genre muistuttaa lähinnä strategiapelin ja roolipelien vuoropohjaisen taistelusysteemin risteytystä. Pelaaja komentaa hahmojaan liikkumaan, taistelemaan ja taikomaan yksi kerrallaan ruutupohjaisella kartalla. Komentojaan voi miettiä vaikka kuinka pitkään, sillä viholliset odottavat kiltisti vuoroaan.

Suikoden Tactics lainailee ominaisuuksia muilta suosituilta taktiikkapeleiltä, tuntuvammin Game Boy Advancen Fire Emblem -peleiltä. Taistelukentällä tietyt hahmot voivat muodostaa ystävyyssuhteita ja mitä parempia kavereita he ovat, sitä tuhoisampia heidän yhteishyökkäyksensä ovat.

Toinen mukava lainaus on kovasti Disgaean bonusruutuja muistuttava elementaalisysteemi. Jokainen pelin hahmoista on sidottu johonkin maailman viidestä tuli/vesi-tyyppisestä elementistä. Astumalla vastaavaan elementtiruutuun saa muikeita bonuksia ominaisuuksiinsa, mutta toisaalta vastaelementit aiheuttavat kestopisteiden menetystä. Kumpikin taistelun osapuoli pystyy lätkimään kartalle elementaaliruutuja, joten niiden käytöstä muodostuu yksi pelin tärkeimmistä taktisista elementeistä.

Parhaat kaverit

Suikoden Tactics on selvästi suunnattu aloitteleville taktiikkapelaajille. Peli alkaa kattavalla ja laadukkaalla opetusosiolla, jossa kaikki tärkeimmät osa-alueet käydään kädestä pitäen läpi. Itse taistelut ovat myös melko anteeksiantavia ja esimerkiksi viholliset tiedottavat ennakkoon seuraavan vuoron aikeistaan pienillä puhekuplilla. Taistelut eivät muutamaa tiukempaa pomovääntöä lukuun ottamatta aiheuta minkäänlaisia hankaluuksia. Vaikeustaso on muutenkin simppeli, eivätkä kokeneet pelaajat luultavasti löydä pelistä suurta haastetta.

Tekoäly ei myöskään ole yhtä armoton kuin esimerkiksi Fire Emblem -peleissä, joskin kuoltuaan sivuhahmot pysyvät kuolleina. Päähenkilöistä ei pääse eroon kuin juonellisissa välianimaatioissa, joissa kuoleman kylmä käsi vierailee vähän väliä.

Kun taisto on tauonnut, päästään mikromanageroimaan hahmoja. Roolipelimäiset elementit näkyvät, mutta eivät vaadi tuntien harjoittelua ja viilailua. Hahmot keräävät kokemusta ja sen kautta parantavat ominaisuuksiaan. Myös varusteiden kanssa pääsee leikkimään. Normaalien panssarien lisäksi hahmoille voi antaa erilaisia riimuja, joiden kautta hahmot oppivat elementaalimagiaa ja erikoishyökkäyksiä.

Kaurapuuroa

Suikoden Tactics on sangen mukavan näköinen peli. Sen grafiikka on yhdistelmä paperinuken näköisiä hahmoja ja kolmiuloitteisia maisemia, mikä toimii käytännössä yllättävän hyvin.
Taidesuunnittelu muistuttaa kautta linjan perinteistä sarjakuvatyyliä paksuine viivoineen ja selkeine väreineen. Hahmosuunnittelussa olisi tosin voinut käyttää enemmän luovaa hulluutta, sillä arkisen näköiset ja kulahtaneen oloiset hahmot eivät herätä suuria tunteita.

Ääninäyttely on tavallista, surullisen kehnoa konsoliroolipelitasoa. Suoraan alakerran näyttelijäkoulusta repäistyt harrastelija-Affleckit saavat suupielet kääntymään pakostakin ylöspäin, joskin tahattomasti.

Kokonaisuutena Suikoden Tactics on sangen letkeä peli. Useiden taktiikkasotien veteraanit tulevat pettymään sen yksinkertaiseen taistelusysteemiin, mutta toisaalta peli on selvästi suunniteltu varta vasten aloittelijoita varten. Vaikka itse pääjuoni ei olekaan kovin pitkä, pelistä löytyy tarpeeksi sivutehtäviä ja kätkettyä kivaa, jotta koukkuun jääneille riittää viihdettä pitemmäksikin aikaa. Kymmenien tuntien eepoksesta on silti turha haaveilla.

Ainakaan itselleni ei muodostunut mitään pakkopelireaktiota, mutta toisaalta taktiikkataistelut eivät tuntuneet myöskään pakkopullalta. Peli on kuin kaurapuuro. Ei suuria tunteita tai elämyksiä, mutta hoitaa tehtävänsä asiallisesti.

Tekijä: Konami
Julkaisija: Konami
Testattu: PlayStation 2
Saatavilla: PlayStation 2
Pelin kotisivu: Suikoden Tactics