Uusimmat

Tactical Ops (PC)

16.11.2001 22:45 Muropaketin toimitus

Peli: Unreal Tournament: Tactical Ops
Kehittäjä: Tactical Ops Team
Versio: beta 2.10

eDomen arvostelussa Tactical Ops -modi

Edelläkävijä Counter-Strike

Half-Life -vanhuson erittäin menestynyt ja suosittu peli, jolle on tehty modifikaatioita niin paljon, ettäniistä parhaiden tai edes siedettävien valikoiminen ja imuroiminen tuottaa harmaita hiuksia.Yli kaksi vuotta sitten ilmestynyt Counter-Strike -modifikaatio on sittemminsaavuttanut pelaajien keskuudessa uskomattoman suosion, jonka ansiosta sen kehitystyö jatkuuedelleen. Monet ovat jääneet todella pahasti koukkuun – jopa niinkin, että koulu, työ jasosiaalinen elämä ovat jääneet sivuseikaksi.

Myös UnrealTournamentille on tehty monia modifikaatioita, jotka ovat samantyyppisiä kuin esikuvanatoiminut Counter-Strike. Näistä Tactical Ops ja Strike Force ovat pisimmällekehitettyjä.

Tactical Ops -modifikaation ensimmäinen versio julkaistiin puolisen vuotta Counter-Striken jälkeen. Tuolloin se tosin tunnettiin nimellä S.W.A.T. Modin laatu huomattiin nopeasti, ja niinpä se oli päätymässä jopa Unreal Tournamentin Game of the Year-kokoelmalle, mutta sopimuserimielisyydet kariuttivat tämän hankkeen. Se antaa kuitenkin osviittaa Tactical Opsin tasosta.

Pommi tikittää

Tactical Ops on joukkuetaktikointia; kaksi joukkuetta, terroristit jaerikoisjoukot, taistelevat toisiaan vastaan. Kussakin kentässä on oma tehtävänsä, muttapanttivankien pelastaminen terroristien kynsistä on kaikkein yleisin. VerrattaessaCounter-Strikeen pelastaminen on toteutettu sujuvammin, sillä nyt panttivangit muun muassaseuraavat perässä kuten pitääkin. Panttivangit osaavat myös käsitellä aseita, joskaan eivätuskaltaudu tikapuihin. Panttivankien tappaminen on myös kalliimpaa touhua kuinCounter-Strikessä, joten peeloiluakaan ei esiinny kovin yleisesti. Tosin kenguruhyppelyäpystyy harrastamaan väsymättä.

Seuraavaksi yleisin tehtäväluokka ovat räjäytystehtävät, joissa terroristienpitää asentaa aikapommi tiettyyn paikkaan. Erikoisjoukkojen tehtävänä on joko estää pomminasentaminen tai purkaa jo asennettu räjähde. Karhujoukkojen on oltava purkamisessa tarkkana,koska viisaasti pelaavat terroristit vartioivat pommiaan mitä erikoisemmissa paikoissa.Näiden lisäksi modista löytyy kolme muuta tehtäväluokkaa.

Karttoja on kaikkiaan 15 kappaletta, joista yhdeksän keskittyy panttivankienpelastamiseen. Panttivankitehtäviä on kuitenkin ehkä liian paljon, koska mielestänipommitehtävät ovat paljon mielenkiintoisempia. Kartat ovat erittäin laajoja ja musiikintahdittamana tunnelma nousee korkealle. Omaperäisin kartta on Titanic, jossa ammuskellaanvihollisia Titanic-laivan ympäristössä. Harmi vain, että laiva on esikuvaansa verrattunaerittäin pienikokoinen. Tämä tosin selittyy välimatkoilla – eihän kukaan täysjärkinen jaksatarpoa viittä minuuttia löytääkseen vihollisen. Kartan äänestys onnistuu erilliselläohjelmalla, joka pitää kopioida palvelimelta.

Haulikolla rellestämään!

Aseet on mallinnettu yleisen käytännön mukaan todellisen maailmanesikuvista. Räiskimään pääsee pistooleilla, haulikoilla, konepistooleilla,rynnäkkökivääreillä ja onpa tarjolla muutama tarkkuuskiväärikin. Harmikseni aseita eikuitenkaan löytynyt kahden kappaleen versiona molempiin käsiin. Erityisesti haulikot ovaterittäin onnistuneita ja niillä onkin hauska ammuskella. Myös Steyer Aug -rynnäkkökiväärilläkehtaa räiskiä. Äänenvaimentimella varustettu MP5 Navy on todella aidon kuuloinen japääosumat tietää kilahtavasta äänestä – pannulla päähän.

Tulitettaessa aseiden rekyyli nostaa piippua, mutta vain hieman. Erilaisiatulitustiloja löytyy joillekin aseille; tarjolla on kertalaukaus, lyhyt sarja ja sarjatuli.Lyhyt sarja on erittäin käytännöllinen etenkin FAMAS-rynnäkkökiväärillä, sillä suurentulinopeuden ansiosta lipas tyhjenee nopeasti. Vaihdettaessa lipas siihen jääneet luoditmenetetään.

Aseita on yhteensä 17 kappaletta, mikä on mukava määrä. Taistoon lähtiessäaseet, kranaatit, sun muut joutuu ostamaan, mikä on tuttua myös Counter-Strikestä. Myöspimeänäkölasit sekä kranaatteja (räjähtäviä, valaisevia ja savuttavia) löytyyostovalikoista.

Äänet ja grafiikka

Pelin äänimaailma toimii erittäin hyvin tunnelman nostattajana. Myöstaustalla soiva musiikki sopii karttoihin kuin hiiri käteen, mutta samalla se häiritseeaskeläänten kuulumista. Tästä johtuen musiikin käyttämättä jättämistä kannattaa harkita.Grafiikka on sujuvaa lukuun ottamatta pelihahmojen kökköä animointia. Askeläänet ovattasokkaat ja kuulostavat etenkin lumessa aidoilta – aivan kuin siellä tarpoisi itse.

Botit kunniaan

Yksi erityiskehujen kohde ovat modin botit, joita vastaan voi harjoitellaennen kuin siirtyy verkkoon pelaamaan oikeita pelaajia vastaan. Bottien vaikeustasoa voisäätää monipuolisesti ja niiden tekoälyyn on panostettu. Esimerkiksi panttivankitehtävissäyksi bottiterroristi pysyy yleensä panttivankien lähellä vaikeuttaakseen erikoisjoukkojenpelastusyrityksiä. Pommitehtävissä botit osaavat automaattisesti sekä asentaa että purkaapommin. Botit toimivat myös joukkuepelissä ihmisen kanssa ja seuraavat pelaajaa minnetahansa.

Yhteenveto

Lähes kahden vuoden kehitystyön jälkeen Tactical Ops erittäin pelattava jatunnelmallinen modi. Se yrittää selvästi nousta suosiossa Counter-Striken ohi, mutta siihenon vielä pitkä matka. Modista löytyy musiikkia, tunnelmaa, hyviä aseita ja kaiken lisäksiUnreal Tournament -pelimoottorin tyyliin hyvää grafiikkaa, joka ei liiemmin hidasta konetta.Näkyvimpinä huonoina puolina tekijöiden pitäisi panostaa etenkin pelihahmojen animoinninkohentamiseen. Epärealistisena piirteenä myös vedessä ampuminen on mahdollista.

Suosiota modilla riittää ja klaanitoimintaakin on harrastettu jo kauan.Palvelimia on satoja, joista kymmenkunta Suomessakin. Modi on hankkimisen arvoinen, jotennyt onkin aika kaivaa Unreal Tournament esiin ja antaa Tactical Opsille mahdollisuus.Katsotaan sitten vuoden päästä uudelleen onko Counter-Strike -vanhus jo päässyteläkkeelle.

Uusimman version muutokset ( beta 2.00 -> 2.10 )

# Aseiden ääniä ja karttoja uudistettiin roimasti.
# Hävinnyt joukkue saa enemmän rahaa seuraavassa erässä.
# Panttivankien pelastamisesta palkitaan runsaammin.
# Botit osaavat etsiä pommin.
# Ja muita bugeja korjailtiin.

Palvelimet ja tiedostot:

Listan suomalaisista palvelimista löytää pelin sisäisen palvelinhaunkautta.

Tactical Ops vaatii Unreal Tournament -pelin.

KopioiTactical Ops 2.00 täysasennus
Kopioi TacticalOps 2.00 -> 2.10 päivitys
Tactical Ops beta 2 traileri

Testikokoonpano:

Duron@700, GeForce 2 MX, 192Mt, SB Live 1024

Kari ”Domandos” Tauriainen