Uusimmat

Tao Feng: Fist of the Lotus (Xbox)

28.03.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Tao Fengistä on jonkin verran ollut ennakkoon kohua ja varsin vakuuttavan näköinen pelihän se onkin. Yksityiskohtia niin kentistä kuin ottelijoistakin löytyy niin paljon kuin vain jaksaa etsiä. Xboxilla ei ole liikaa hyviä tappelupelejä DOA3:n lisäksi, joten Mortal Kombat -sarjan luojiin kuuluneen John Tobiaksen Tao Fengillä olisi saumaa. Mortal Kombat -juuret näkyvätkin, tosin lähinnä vain seestyneiden veriroiskeiden verran.

Tao Fengissä on pari hyvää ideaa, joilla se yrittää erottua kilpailijoistaan. Yksi näistä on se, että pelaajat oikeasti saavat pataansa eli näkyviä ruhjeita tulee pintaan pitkin ottelua. Visuaalisen ilmeen lisäksi vauriot voivat vaikuttaa hahmon suorituskykyyn. Taistelija voi alkaa suojata toista kättänsä tai ontua. Tämä aiheuttaa potkujen tai lyöntien voimakkuuden puolittumisen vammautuneessa raajassa. Toinen idea liittyy kenttien ja taistelijoiden vuorovaikutukseen. Kenttien tietyt paikat hajoavat kuten ikkunat, lattian tietyt osat ja tynnyrit. Seiniä ja pylväitä voi myös käyttää hyväkseen eli esim. pylväästä voi ottaa kiinni ja pyöräyttää itsensä monot edellä vastustajan purukalustoon. Tämä ei kuitenkaan valitettavasti tarkoita sitä, että pelissä voisi potkaista vastustajan alemmalle tasolle ja tappelu jatkuisi siellä.

Vaikka Tao Fengissä yritetään luoda itämaista tunnelmaa, tämä illuusio vesittyy heti kättelyssä, kun taistelijat määkivät typeriä one-linereita tyyliin ”bring it on”. Pelin tarina jatkaa samaa onnetonta linjaa, mutta toisaalta tappelupelit yleensä ovat täynnä huonoa makua ja vielä huonompia dialogeja, joten ei peli tähän kaadu. Tarinasta puheen ollen, pelissä quest-pelimuodossa tapellaan joko Black Mantis- tai Pale Lotus -porukan puolella. Kun puoli on valittu, pitää toista porukkaa vastaan otella ja kerätä taistelujen avulla 6 pyhää esinettä. Eli kaikilla kuudella eri hahmolla pitää hakata kuusi eri vastustajaa ja lopuksi sitten loppupomo. Turhaa tämä taisteleminen ei ole, sillä palkintona on voittajatiimille kuolemattomuus.

Varsinkin kaveria vastaan Tao Feng on ihan hauskaa viihdettä, mutta viimeistään quest-moodissa alkavat pelin nurjat puolet paljastua. Ensinnäkin hahmot ja tiimit (Black Mantis ja Pale Lotus) eivät ole tasapainossa keskenään. Vaikeustaso nousee myös kaikkea muuta kuin tasaisesti. Suosittelenkin heikkohermoisille helpointa mahdollista vaikeustasoa, ellei välttämättä halua tuhota kodin kalusteita padin voimalla. Tietokoneen ohjastamat hahmot tulevat parin helpon vastuksen jälkeen sellaisella raivolla päälle, että pelaajan hahmolla on koko ajan käsi tai jalka romuna. Tämä luonnollisesti aiheuttaa sen, että mahdollisuudet voittoon ovat entistä huonommat. Suojaaminenkaan ei auta, sillä pelaajan ottaessa tarpeeksi iskua suojiin paikat menevät rikki. Muutenkin suojaaminen on tehty pirullisen hankalaksi. Jos joku isku menee läpi, menee samalla koko sarja, eli käsiä on turha edes yrittää nostaa eteen.

Kömpelösti toteutetun training-moodin lisäksi pelistä löytyy muita perinteisiä pelimuotoja, kuten survival, versus, team battle ja tournament, vaikka itse arcade loistaakin poissaolollaan. Tao Fengin chi-erikoisliikkeet, jotka saa käyttöön mittarin täytyttyä, ovat varsin hauskoja hyönteisparvineen ja valaistusefekteineen. Muuten liikevalikoima on hivenen omituinen ja eivätkä heikot animaatiot yhtään auta asiaa. Peli kärsii lievästä hahmojen kankeudesta, ja pelituntuma kokonaisuudessaan jätti toivomisen varaa. Muutenkin pelin tasapainottaminen ja hiominen tuntuu jääneen puolitiehen.

Vaikka ensivaikutelmani Tao Fengistä oli erittäin positiivinen, peli osottautui pettymykseksi. Mitä enemmän Tao Fengiä pelaa, sitä selvemmäksi käyvät sen puutteet. Tao Feng: Fist of the Lotus ei ole missään nimessä huono peli, mutta sitä on vaikea suositella, kun markkinoilta löytyy esim. Dead or Alive 3, joka on tämän pelin ilmestyessä siirtynyt jo huokeaan Classics-sarjaan. Kokonaisuutena Tao Feng ei välttämättä ole mikään huono ostos, mutta ennakko-hypeen hurahtaneet pettyvät varmasti. Eli jos harkitset tämän pelin hankkimista, älä anna nätin ulkokuoren hämätä, vaan testaa ennen ostopäätöksen tekemistä.

Kari Koivistoinen