Uusimmat

The Cursed Crusade (PC, PS3, Xbox 360)

23.10.2011 21:00 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Kylotonn Games
Julkaisija: dtp entertainment AG
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella)
Pelin kotisivu: http://www.thecursedcrusade.com/
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Kolmannen persoonan toimintaseikkailut, kuten toimintaseikkailut yleensäkin, ovat mukava lajityyppi. Bayonetta on edelleen yksi tämän konsolisukupolven parhaita pelejä, tuoreimmista esimerkiksi El-Shaddai on erinomainen.

Kovimpien lajityypin edustajien kohdalla taso on sen verran kova, että keskinkertaiset viritykset jäävät väistämättä jalkoihin. Ristiretkiteemaan pohjautuva The Cursed Crusade ratsastaa samanaikaisella kaksinpelillä, mutta riittääkö se?

Ristiretkiteemasta johtuu, että varsin yllättävästi The Cursed Crusade sijoittuu ristiretkien aikakaudelle. Denz de Bayle on oudon demonisen kirouksen riivaama temppeliritari, joka ajautuu keskelle astetta isompien jermujen valtataistelua. Mukana sopassa lilluu myös espanjalaisvahvistus Esteban Noviembre. Niin herra Marraskuu, pääsankari Denz kuin koko tarinakin ovat huolestuttavan yksiulotteisia, eivätkä herätä tunteita oikein mihinkään suuntaan.

Tympeän tarinan vuoksi onkin suorastaan huvittavaa, että peli tarjoilee pelaajalle välianimaatioita suorastaan hengästyttävällä tahdilla. Parin minuutin taistelua seuraa usein vähintään yhtä pitkä välianimaatio, ja tämä kaava toistuu yhä uudestaan ja uudestaan.

Juoni ja hahmot ja kerronta ovat siis joko tylsiä tai rasittavia, mutta mites itse toiminta? Kyseessähän on kuitenkin toimintaseikkailu.

Palkintoja ei voiteta sielläkään. Grafiikka yrittää olla raakaa veriroiskeineen ja vastaavine tehosteineen, mutta aiheuttaa lähinnä huvittuneisuutta. Esimerkiksi mukabrutaalit lävistykset näyttävät siltä, että miekan terä on yksinkertaisesti liimattu vihollisen panssariin kiinni. Minkäänlaista munaa osumissa ei ole.

Punatulkkujen teurastus

Surkeasti toteutetun goren (jolla peli kuitenkin yrittää silti ratsastaa hyvin pitkälle) vielä ehkä sietäisi, mutta yleisesti mielenkiinnotonta taistelua ei. Erilaisia ostettavia taisteluliikkeitä ja ominaisuuksia on kyllä vakuuttava määrä, mutta oikeasti viholliset ovat kädettömiä tunareita jotka katsovat kolmen metrin päässä kun sankarikaksikko pistää kaveria kilon paloiksi.

Lopputulos on se, että väkivaltaisten, toisinaan suuriksikin kasvavien taisteluiden vaikuttavuus on nollan luokkaa. Puolustuskyvyttömien ääliöiden lahtaamisestakin voi tehdä hyvää viihdettä, mutta The Cursed Crusade epäonnistuu kyllä täydellisesti.

Sinänsä teoksessa on ihan vaikuttava kahden pelaajan samanaikainen kaksinpeli, mutta kun taistelun, juonen ja henkilöiden imukyky on tätä luokkaa, rehellisesti sanoen sekä rahat että aika ovat silti käytettävissä paljon paremmin johonkin muuhun.

Meininkiä yritetään kyllä piristää kevyillä roolipelivaikutteilla ja Denzin demoniominaisuudella, mutta kun näiden osa-alueiden toteutus on yhtä innottomalla tasolla kuin muidenkin, niin ne lienevät juuri ja juuri maininnan arvoisia.

Olin jossain välissä ihan oikeasti kiinnostunut Cursed Crusadesta, mutta mielenkiinto rapisi kyllä jo ensi minuuttien aikana. Olisi todennäköisesti rapissut jo aiemminkin, jos alkuanimaatio olisi ollut lyhyempi.

Cursed Crusade on parhaimmillaankin lähes keskinkertainen kyhäelmä, josta eivät selkeästi olleet kiinnostuneet edes sen tekijät. Luonnollisesti tämä antaa perustellun syyn kysymykselle siitä, miksi meidänkään sitten pitäisi. Aivan oikein, ei minkään takia.

Lue myös

FIFA 12 (PC, PS3, Xbox 360)

Forza Motorsport 4 (Xbox 360)

Need for Speed The Run -ennakko (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

NHL 12 (PS3, Xbox 360)

Pro Evolution Soccer 2012 (PC, PS3, Xbox 360)

Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)

UFC Personal Trainer (PS3, Wii, Xbox 360)

Virtua Tennis 4 (PS3, Xbox 360, Wii)