Uusimmat

The Hulk (PC)

24.06.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Sarjakuvasankareiden marssi valkokankaille jatkuu. Heinäkuun puolivälissä oman elokuvansa saa Hulk, joka kertoo tarinan tiedemies Bruce Banneristä ja tämän vihreästä alter egosta, Hulkista. Kuten niin useista valmiiseen lisenssiin pohjautuvasta elokuvasta, myös tämän raivoisan vihreän jättiläisen seikkailusta on tehty peli, joka on julkaistu kaikille tärkeimmille konsoleille sekä PC:lle. Nyt käsittelyssämme on The Hulkin PC-versio.

Pelin tarina ei ole toisinto elokuvasta, vaan tapahtumat sijoittuvat noin vuoden päähän elokuvan lopusta. Hulkin arkkivihollinen The Leader onnistuu uuttamaan Bannerista hänet Hulkiksi muuttavaa Gamma-energiaa, jonka avulla The Leader aikoo luoda todellisen Gamma-otusten armeijan. Koko ilkeän suunnitelman ultimaattumina on se legendaarinen maailmanvalloitus, joka pelaajan on luonnollisesti estettävä. Tämän tehtävän suorittaminen vaatii 30 kentän läpäisemisen, säälimätöntä väkivaltaa ja vähän hiiviskelyäkin.

Peli on jaettu kahteen osaan. Suurin osa tehtävistä vietetään vihreän ärrimöykyn hahmossa, mutta silloin tällöin omaksutaan Bruce Bannerin rooli, ja suoritetaan muutamia hiiviskelytehtäviä. Toiminnalliset osuudet ovat kuitenkin pelin selkeästi parasta antia, hiiviskelyn ollessa lähinnä onnettomasti toteutettua pakkopullaa. Paikoilleen pultatut kamerat ja hivenen kankeat kontrollit johtavat siihen, että vartijoita on paikkapaikoin kovin hankala nähdä. Koska Banner ei ole taistelija, eikä kestä juuri mitään, on yksikin virheliike yleensä kohtalokas. Tiedemiehemme pääsee ratkomaan kevyitä puzzlejakin, jotka ovat pääosin erilaisten numero-ongelmien ratkaisuja. Käytännössä nämä pulmat ovat kuitenkin äärimmäisen helppoja ja aikarajan tullessa vastaan pulmaa voi yrittää uudelleen ilman mitään sanktioita.

Taisteluosuudet ovat sitten pelin parasta antia. Jatkuvien vihollislaumojen kurmottaminen itsessään on varsin yksipuolista, mutta Hulkin kattava liikevalikoima pitää huolen siitä, ettei peli käy tylsäksi. Normaalin pieksemisen lisäksi sankarimme osaa käyttää gammaenergiaa eräänlaisina ammuksina ja poimia maasta tavaroita, joita voi sitten käyttää aseena tai heittää vastustajan niskaan. Lähes kaikki kenttien varsilta löytyvät esineet (ja vihollisetkin) ovat aseeksi kelpaavia tai vähintään tuhottavissa. Pelaajaa palkitaan vihollisten pieksemisestä lisäenergialla ja raivo-mittarin täyttymisellä. Jälkimmäisen ollessa täynnä Hulkin hyökkäykset tekevät normaalia enemmän vahinkoa ja tällöin myös erikoisiskun tekeminen onnistuu.

Yksittäisistä sotilaista ei ole juurikaan vastusta, mutta vihollisiapa tuleekin vähän joka suunnasta ja silloin saattaa tulla äitiä ikävä. Pelin edetessä viholliset luonnollisesti voimistuvat, eivätkä silloin tällöin kohdattavat pomohirviötkään ihan helppoja nakkeja ole. Vaikeustason voisi kiteyttää sanomalla, että peliä tuskin pelaa läpi kuolematta kertaakaan, muttei tämän pelin parissa hermotkaan hajoa.

Teknisen puolen suurin miinus tulee kontrolleista, jotka ovat selkeästi suunniteltu konsolikäyttöön. PC:n näppäimistöllä pelaaminen on puolestaan aika kankeaa. Tämä yhdistettynä huonoon kameraan tuottaa turhauttavia pelattavuusongelmia. Äänipuolella ylletään keskinkertaisuuteen. Kokonaisuutena Hulkin örinät, räjähdykset ja hajoavien paikkojen äänet hoitavat hommansa tasaisella varmuudella, mutta mitään huippuäänitehosteita ei pelistä löydy. Herra Bannerin ääninäyttelijäksi on kuitenkin saatu leffassa samaista henkilöä esittävä Eric Bana ja tämä on mukava pieni yksityiskohta.

Grafiikkapuolen pojat ovat yhdistäneet Hulkkiin Cel Shadingiä ja sarjakuvamaista grafiikkaa, joka päähahmon taustat tietäen sopii peliin täydellisesti. Välianimaatioissa hahmot näyttävät hieman ylivalotetuilta, mutta kokonaisuus toimii. Peli ei myöskään vaadi alleen mitään uudenkarheaa super-tietokonetta, vaan vähän vanhemmallakin myllyllä pystyy pelaamaan. On tosin kummasteltava miten ihmeessä tällainen peli on saatu mahdutettua peräti kolmelle cd-levylle.

Vaikka Hulkin toimintaosuudet ovatkin mukavaa ajankulua, on pelissä loppujen lopuksi paljon pikkuvikaa ja muutama vähän isompikin ongelma. Ensinnäkin hiiviskelyosuudet ovat surkeita, eikä peli pelattavuuden osaltakaan saa puhtaita papereita. The Hulk on tehty selvästi ensisijaisesti konsoleille, joka näkyy tässä PC-painoksessa. Mikäli Hulkkia on siis pakko saada, kannattaa se mieluummin hankkia jollekin kotona nököttävälle konsolille. Ei PC-versiokaan täysin onneton ole, mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla pelin demoa ennen kauppaan säntäämistä.

— Mikko Matilainen

Muropaketin uusimmat