Uusimmat

The Sims: Superstar (PC)

07.06.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Tällä hetkellä markkinoilla pyörii jos jonkinlaista peliä, joista suuri osa on toistensa klooneja jonkinmoisilla muutoksilla varustettuna. On kuitenkin ainakin yksi peli, jota kukaan ei vielä ole lähtenyt matkimaan. Kyseessä on EA:n The Sims, jossa pelaaja laitetaan ohjastamaan avutonta virtuaali-ihmistä jokapäiväisissä askareissa. The Sims lisäosineen ei ole vain pienten ryhmien peli, vaan sitä on myyty ympäri maailmaa miljoonia kopioita. Varsinkin jenkeissä ihmisillä tuntuu olevan kova hoivausvietti, sillä rapakon takana itse pääpeli ja vähintään pari jatko-osaa tuntuu keikkuvan jatkuvasti myyntilistojen top-10:ssä. Normaaliaskareiden lisäksi Simit ovat päässeet mm. deittailemaan, lomailemaan ja hankkimaan lemmikkejä. Pelisarjan uusimmassa painoksessa päästäänkin sitten salamavalojen ristituleen aidoksi julkkikseksi.

The Sims: Superstar on järjestyksessään The Simsin kuudes varsinainen lisälevy, joiden lisäksi peliin on tehty mm. naamaeditori ja ovathan Simit vallanneet jo netinkin. Vaikka lisälevyt ovat tuoneet varsinaiseen peliin runsaasti uudistuksia ja uutta tekemistä, on perusperiaate edelleen sama. Pelaajan hoiviin uskotaan yksi tai useampi virtuaali-ihminen, joiden elämästä on sitten pidettävä huolta. Simien on käytävä töissä ja pelaajan on kalustettava suojattiensa koti ja auttaa heitä päivittäisissä askareissa. Tekoäly ohjaa pelihahmoja heidän tarpeiden mukaan suhteellisen hyvin, mutta usein pelaajan on puututtava asioiden kulkuun, jotta Simit eivät tappaisi itseään tai tekisi elinympäristöstään haisevaa sikolättiä. Esimerkiksi roskien laittaminen roskakoriin tuntuu paikoin olevan mahdoton tehtävä, ellei pelaaja varta vasten käskytä Simejä siivoushommiin.

Superstarin myötä päästään tutustumaan julkkiksen elämään. Tähtien mekka on Studiokaupunki, jossa tehdään musiikkia ja leffoja sekä luodaan uudet muotitrendit. Siinä sivussa pidetään vähän hauskaakin. Nousu pohjamudista aloitetaan yksinkertaisista asioista. Ensin on hankittava karismaa, luovuutta eikä hyvä kroppakaan ainakaan pahaa tee. Nämä ovat siis tuttuja asioita jo pelisarjan alkuvaiheista. Tämän jälkeen suunnataan vaikkapa karaoke-baariin esiintymään ja pikkuhiljaa hivuttaudutaan kohti julkisuuden valokeilaa. Myös jutusteleminen toisten kovien tähtien kanssa ja lehtikuvissa esiintyminen auttaa uran edistämisessä. Julkkis-statuksen kasvaessa Simit saavat yhä kovempia mahdollisuuksia aina elokuvassa näyttelemisestä oman levyn tekemiseen.

Studio-kaupungissa seikkailu on aluksi hieman sekavaa, mutta kun homman idea tulee selväksi, on julkisuuden portailla eteneminen varsin hauskaa, mutta myös kovin työlästä. Taitojen ja ystävyyssuhteiden ylläpito samaan aikaan elämisen ja tähdeksi pyrkimisen kanssa vaatii pelaajalta aikamoisia urheilusuorituksia. Onneksi on kuitenkin oma koti, johon voi palata rankan työpäivän jälkeen lepäämään. Oman hankaluutensa tuovat julkisuuden sivutuotteena tulevat fanijoukot, jotka saattavat tehdä julkkiksen elämästä varsinaisen helvetin.

Kovan duunin ja pienten haittatekijöiden vastapainona pääsee kuitenkin nauttimaan suurista palkkashekeistä, hienoista huonekaluista ja viihdesysteemeistä, eikä sovi unohtaa myöskään sitä pelaajan kokemaa onnistumisen tunnetta. Viihdemaailman lisäksi mukana on tietysti sarja uusia kalusteita ja huvituksia. The Sims: Superstar tekee mutakylvyistä ja happibaareista arkipäivää. Todellista luksus-elämää siis.

Tekniikkapuolella tämä uusi lisälevy ei tuo suuria mullistuksia. Grafiikka on vanhaa ja samoja ääniä ollaan kuunneltu jo varsinaisesta emopelistä lähtien. Toki Simien epämääräinen molotus kuulostaa hassulta, mutta tämä on kuitenkin jo kuultu ja koettu. Tekoäly on sekin pysynyt miltei muuttumattomana. Simit eivät vieläkään mitään järjen jättiläisiä ole, mutta pieni älykkyyden siemen niihin on saatu istutettua.

The Sims: Superstar on erinomainen lisälevy, joka tuo peliin paljon uutta. Se tyydy vain uusien esineiden ja pienen pelillisen muutoksen tarjoamiseen, vaan julkkiksen leikkiminen on aivan uusi taiteenlaji. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä tosiseikkaa, että ne, jotka eivät Simeistä aiemmin ole pitäneet, tuskin pitävät niistä myöskään tämän päivityksen jälkeen. The Sims -faneille ja muille kevyemmästä pelaamisesta kiinnostuneille itse emopeli ja tämä uusi lisälevy on kuitenkin erittäin suositeltava vaihtoehto. Alkuperäisen The Simsin omistajien ostopäätöstä helpottanee myös vain 25 euron hintalappu. Loppuun pitää vielä mainita, että tämä lisälevy vaatii alkuperäisen The Simsin toimiakseen.

— Mikko Matilainen

Muropaketin uusimmat