Uusimmat

Toca Racer Driver 3 -ennakko (pc, PS2, Xbox)

31.01.2006 00:00 Jukka O. Kauppinen

Codemastersin TOCA-sarjan ajopelit ovat eräs ajopeligenren virkistävimmistä sarjoista. Niiden hillitön monipuolisuus on jotenkin viehättänyt, kuten myös oivallinen realismin ja arcadeajamisen yhdistelmä. Simulaattoreita ne eivät ole, mutta ajamisessa on ollut silti enemmän todentuntua kuin vaikkapa saman talon suosituissa Colin-rallipeleissä. Kolmas TOCA nostaa rimaa tällä rintamalla melkoisesti.

Uutuus lämäyttää samalla pöytään astetta rankemman toteutuksen. Muinainen Grand Prix Legends on edelleen antiikkisten autojen simulaatioiden kaunein kukkanen, mutta herkemmällä tirahtaa helposti kyynel silmäkulmasta pelaajan löytäessä itsensä TOCAn lähtösuoralta, ympärillä 20 30-luvun Mercedesiä, moottorien ottaessa ensimmäisen kerran kierroksia. Moottorin murina nousee karvat nostattavaksi jylinäksi ja pelaaja kuulee 70 vuotta vanhan moottorin kiihdyttävän… Tässä on sitä itseään.

Mutta mistä tekijät ammentavat nämä ideansa? TOCA-pelithän tarjoavat jokainen laajan valikoiman ajettavaa. Näissä ei ajeta yksinomaan kiiltävillä urheiluautoilla tai formuloilla, vaan kulkuneuvolistalla on myös kuorma-autoja, klassikkoformuloita ja katuautoja. Kilpa-ajotiloja on löytynyt jääratakisoista katuralleihin.

Ja valikoima vain laajenee. Codemasters lupaa peliin 35 erilaista kilpailutilaa, joista tutumpia ovat muskeliautokisat, V8, Formula 3, DTM ja historialliset grand prix -autot. Astetta erikoisempia ovat ja monster truckit – ja jopa mikroautot. TOCA 5 varmaan sisältää myös polku- ja alamäkiautot.

Kilpailujen, ratojen ja autojen valitseminen on tehty helpoksi, kuten myös satunnaiskisojen muiden asetusten määrittely. Pelaajaa ei siten kiusata turhaan, jos mielessä on vain pikainen kisapyräytys.

Mutta jos tosissaan aikoo ajaa, niin tekemistä löytyy ja runsaasti. Raskaampien realismiasetusten ohella tarjolla on myös reilu määrä tunattavia ominaisuuksia. Pelaaja voi säätää autostaan muun muassa downforcea, vaihteita, iskareita, jarruja ja renkaita, ja näin muokata ajopelinsä mieleisekseen. Liiallisuuksiin ei säädöissä onneksi mennä. Satunnaisten kisojen ohella pelissä on myös tarinallinen kilpailutila, jossa pelaaja etenee juonen kera kilpailusarjasta ja -autosta toiseen.

Se tärkein, ajaminen, on letkeää puuhaa. Eri autojen käytöksessä on selvät eronsa, joten autoluokasta toiseen siirtyminen vaatii hetken totuttelun. Pelattavuus ja tuntuma autoihin on erinomainen, mutta Xboxin ja PS2:n ohjaimet tekevät sinänsä identtisten versioiden pelaamisesta yllättävän erilaiset kokemukset. PS2:lla kaasua potkitaan x-napista, eli se on joko pohjassa tai tyhjäkäynnillä. Niinpä autojen käyttäytymistä on pitänyt helpottaa ohjaimiin sopivaksi. Xboxilla kaasua ja jarrua voi hallita herkemmin analogisista liipasimista, joten ajotuntumakin on voitu pitää vaikeampana ja vaativampana.

Kilpailuissa on vahva olemisen tuntuma, sillä taidokkaasti luotu äänimaailma luo television ympärille todellisen autourheiluparatiisin. Oman auton äänet kertovat upeasti miten vaihteet loksahtelevat tai turbo ahmii ilmamassoja, ja ympärillä kiitävien autojen äänet luovat vahvaa kisailutunnelmaa. Pakko todeta, että Codemastersin peliäänimaailmat tuntuvat nostavan rimaa jälleen kerran ylöspäin. Peli tukee myös dolby digital -tilaääntä.

Mutta eräs seikka ennakkoversiossa viilsi ikävästi. Toivottavasti toisten kuljettajien tekoäly parantuu lopulliseen versioon mennessä. Nyt allekirjoittanut tunsi itsensä välillä suoranaiseksi ratakummitukseksi. Ei siinä mitään, että pelaaja ryskää toisten autojen kylkeen – sehän on täysin normaalia. Mutta tekoälykuljettajat syyllistyvät jatkuvasti synneistä suurimpaan – pelaajaan törmäämiseen. Oltiin sitten suoralla tai mutkassa, lähtökiihdytyksessä tai missä vain, aina sieltä takaa tuli joku kaasu pohjassa ja tönäisi, yleensä pois radalta. Ei näin…

Entistä laajemmalla autokannallaan ja kisavalikoimallaan TOCA Race Driver 3 vaikuttaa lupaavalle ja miellyttävälle autopelille, jolla on tarjottavaa sekä arcadekisailijalle että myös simulaattoreista nauttiville. Pelaaja palaa asiaan alkuvuodesta, kun peli lähestyy kauppoja.

Tekijä: Codemasters
Julkaisija: Codemasters
Testattu: PlayStation 2, Xbox
Tulossa: pc, PlayStation 2, Xbox – 24.2.2006
Pelin kotisivu: codemasters.co.uk/tocaracedriver3