Uusimmat

Torment: Tides of Numenera -ennakko (PC)

04.02.2016 15:30 Pekka Leinonen

TormentTidesofNumenera_arv_0kansiTekijä: InXile Entertainment
Julkaisija: InXile Entertainment
Testattu: PC Windows 7 64-bit, i-7 4770k, Geforce GTX 770, 16 Gt muistia
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: PC Windows XP tai uudempi, tuplaydinprosessori, 4 Gt muistia, 20 Gt levytilaa
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, Early Access, hinta 44,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: https://torment.inxile-entertainment.com/
Testaaja: Pekka Leinonen

 

Planescape: Torment -tietokoneroolipeli on kenellekään, edes itselleni valehtelematta, yksi kaikkien aikojen suosikkipeleistäni. Ilmeisesti monen muunkin, koska jatko, Tides of Numenera keräsi nopeasti vaadittavan Kickstart-joukkorahoituksen kasaan. Niinpä minäkin melkein hihkuin että ”hiphei” ja hieroin kämmeniä polviini, kun sain sen early access -kehitysversion testattavakseni. En ilmaise itseäni kuitenkaan kyseisillä maneereilla, mutta tajunnette kyllä.

Vaikka mukana on Planescapen luovaa ryhmää väsäilemässä, niin vastaan tulee sellainen pieni ongelma kuin lisenssikysymys. Mikäs silloin eteen? No, markkinoidaan tuotosta henkisenä jatko-osana. Ta-daa! Kaikki suru ja murhe on poissa. Maailma ei ole sama, säännöt eivät ole samat, mutta temaattisesti mennään samoilla linjoilla; käsitellään kuolemattomuutta, jälleensyntymää ja muistinmenetystä. Yhteistä on myös se, että koko jutun ydin on rikkaassa kirjoituksessa ja filosofiassa.

TormentTidesofNumenera_arv_01

En tiedä mitään Numenerasta, koska en harrasta ropeilua muualla kuin työpöytäni ja ruudun ääressä. Scifi-fantasiamaailma oli päässäni täysin tyhjä taulu. Se ei ole mitenkään problemaattista, sillä seikkaillessa pystyy jututtamaan satoja hahmoja, jotka dialogin kautta lypsämällä antavat informaatiota siitä mitä tapahtuu ja miksi. Vastaan tulee koko ajan uusia nimiä ja ilmiöitä, joista armollisesti voi kysyä lisätietoa aivan tarpeeksi. Itse asiassa muutamat ensimmäiset pelitunnit olin pihalla kuin hippi lähetettyään postikortteja. Tämä tietenkin sopii jo pelin lähtökohtaan oivallisesti, sillä kärsiihän protagonistikin astetta rankemmasta amnesiasta, kun ei tiedä kuka on, missä ja miksi.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja puoliksi tehty on kelvannut ennenkin

Pelaan early access -betaa ensimmäistä kertaa. Meni tovi sisäistyä tosiasiaan, että kyseessä todella on nollaversio. Ja se näkyy, se näkyy. Toisin sanoen järkyttävässä määrässä bugeja ja keskeneräisyyksiä. Luin foorumilta, että testiversio olisi noin 20% julkaisusta.

Onhan se kieltämättä huvittavaa, kun on menossa johonkin luolastoon, niin peli loihe lausumaan: ”Juu, tää paikka ei ole vielä valmis, mutta kuvittele että laskeuduit kerroksen alemmaksi, taistelit ja palasit voitokkaana, noin, päästämme jatkamaan peliä” tai ”Tässäkin olisi sikahieno labyrintti, jossa tapaat useita henkilöitä, jotka määrittävät kohtalosi, mutta saat nyt valita tällä kertaa tästä kolmesta vaihtoehdosta mikä olet” ja tietysti henkilökohtainen suosikkini, jolle nauroin ääneen: ”Kaiken järjen mukaan olisit kuollut. Olla vaan jaksettu koodata sitä vielä, niin nauti näistä ilmaisista kokemuspisteitä ja jatka seikkailua”

Suurehkossa kaupungissa liikutaan isometrisestä kuvakulmasta käsin. Mahdolliset seuralaiset seuraavat uskollisesti protagonistia, joten kaikkia ei tarvitse paimentaa erikseen. Kaupungissa riittää ihmeteltävää ja hienosti kirjoitettua tekstiä. Tämän tästä NPC:t tarjoavat sivutehtäviä, jotka eivät tunnu pelkältä kärpässienien keräilyltä, vaan niissä on oikea tarina. Koitin suorittaa niin paljon kuin mahdollista. Eli en kovinkaan montaa, sillä ilmeisesti niitä ei oltu tehty aivan loppuun asti. Mistään asianlaitaa en voinut tarkistaa, mutta epäilen jutun juonen olevan juurikin niin.

 

 

Hahmonluonti ja kehitys on tehty todella yksinkertaiseksi. Alun pelattava johdanto määrittää sen, kuka olet. Ennen varsinaista oikeaan maailmaan hyppäämistä voi toki sitten päättää manuaalisesti attribuutit ja speksit. Karkeasti ottaen laitetaan pisteitä voimaan, vauhtiin ja älykkyyteen, valitaan pari erikoistaitoa ja mietitään ollako supliikki- vai miekkamies.

Tormenttia mainostetaan pitkälle juonipohjaiselta kokemukselta. Ja näin todella tuntuu olevan. 98% (arvio. huom.) tapahtumista hoidetaan dialogivalinnoilla. Useat vaihtoehdot vaativat virtuaalista nopanheittoa. Taidoista riippuen toiminnot onnistuvat joko rutiinilla tai sitten ovat mahdottomia.

Onnistumismahdollisuuksia parannetaan käyttämällä Vaivaa, joka syö toiminnasta riippuen niitä jo kerran mainittua voimaa, vauhtia tai älyä. Kulutettuja pisteitä palautellaan ottamalla tavernassa nokoset tai syömällä jotain rohtoa. Tässä versiossa ei tosin vielä ollut olemassa kaupankäyntiä, eikä inventaariolla periaatteessa tehnyt kerta kaikkiaan yhtään mitään.

Taistelusta, tai kuten peli sen ilmaisee, crisiksestä, ei ole paljon sanottavaa ja syystä. Ajauduin sellaiseen nimittäin tasan kaksi kertaa. Toisen näistä tivoleista pystyi päättämään onnistuneella dialogi-nopanheitolla. Beta-versiossa ei ollut alkeellisellakaan tasolla käyttöohjeita, mutta vuoropohjaisessa rähinässä pärjäsi kyllä sillä, että löi, käytti Vaivaa osuakseen tehokkaammin, tai sitten viskasi loitsulla päin naamaa.

TormentTidesofNumenera_arv_02

TormentTidesofNumenera_arv_03

Foorumia selatessa ymmärsin niin, että taistelu on todellakin hyvin toissijaista (ainakin toistaiseksi, saa nähdä muuttaako yleisön palaute suuntaa) lopullisessa pelissä. Tämä saattaa karkoittaa joitain yleisöstä, mutta niille, jotka arvostavat hyvää tarinaa, ratkaisu on mitä mainioin.

Mainitsin jo äärettömän määrän bugeja. Kyllähän ne nollaversiossa ymmärtää, mutta testi-intoa söi silti aivan pirun rankasti kun monia tehtäviä ei voinut läpäistä, ei ollut automaatti- tai pikatallennusta, ja tallentaa piti viiden minuutin välein, sillä koko systeemi voi kaatua ihan milloin vain joko suoraan Windowsiin tai sitten kaikki toiminnot yksinkertaisesti jäätyvät. Palautelaatikossa ja keskustelupalstalla tästä on kyllä valitettu aivan tarpeeksi ja tekijät ovat huomioineet. Ainakin väittävät niin.

TormentTidesofNumenera_arv_04

We’ll meet again

Vierailuni Yhdeksännessä maailmassa kesti kymmenisen tuntia ja olin vahvasti vakuuttunut. Teoksessa on vielä aivan älyttömästi tekemistä, viilailtavaa ja korjailtavaa, mutta kunhan lopullinen versio julkaistaan, on satavarma, että muutama yö jää unien suhteen välistä. Julkaisupäivää tekijät eivät ole uskaltaneet luvata, mutta joku varovaisesti arvioi kuluvaa vuotta. Saavat kyllä laittaa kunnolla hihat heilumaan ja nahkapiiskan soimaan, jos meinaavat niinkin pian saada valmista. Jään odottamaan enemmän kuin kevyellä mielenkiinnolla tulevaa. Potentiaalia on GOTYksi asti.

 

 

Lisää aiheesta

80 Days (Android, iOS, Mac, PC)

Black Island (Mac, PC)

Dragon’s Dogma: Dark Arisen (PC)

Guild Wars 2: Heart of Thorns (Mac, PC)

King’s Quest – Chapter 2: Rubble Without a Cause (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Xenoblade Chronicles X (Wii U)