Uusimmat

UEFA Euro 2004 (pc, PS2)

11.05.2004 00:00 Mikko Karvonen

eDomen arvostelussa PC:n ja Playstation 2:n UEFA Euro 2004

Monen urheiluhullun kesäkuu kuluu tänä vuonna television ääressä, kun Portugalissa otellaan jalkapallon euroopanmestaruudesta. Kisatunnelmaan virittäytymisestä ja epätoivottujen tulosten korjaamisesta vastaa tuttuun tapaan EA, joka on tuonut markkinoille UEFA Euro 2004:ksi ristityn virallisen kisapelin. Testipenkkiin joutuneiden PC- ja Playstation 2 –versioiden lisäksi tulokas on julkaistu Xboxille.

Paketin selkäranka on Euro 2004 –pelimoodi, jossa seurataan EM-karkeloita alkukarsinnoista lähtien. Kyseessä on varsin perusteellinen ja kattava kokonaisuus, johon ovat mahtuneet mukaan jopa ennen varsinaisia koitoksia pelattavat ystävyysottelut. Rakenteensa ansiosta peli tavoittaakin arvokisojen tempon ja tunnelman varsin hyvin. Ratkaisevat karsintakierrokset tarjoavat jännittäviä otteluita ja varsinaisessa lopputurnauksessa kämmenpohjat hikoavat useaan otteeseen. Lisäväriä pelaamiseen tuovat monipuoliset tilastot, loukkaantumiset, pelikiellot ja virtuaalisten pallonpotkijoiden moraali. Näistä viimeisin vaihtelee ottelumenestyksen, peliajan ja muiden saavutusten mukaan ja vaikuttaa pelaajien suoritustasoon jossain määrin.

Täydellisten EM-kisojen lisäksi soppaan on heitetty myös kiitettävä määrä muita pelimoodeja. Niistä tutuimpia ovat ystävyysottelut, turnaukset, rangaistuspotkukilpailut ja erillinen harjoitustila. Lisäksi tarjolla on kaksiosaisia Home and Away –otteluita, mahdollisuus oman unelmajoukkueen kokoamiseen sekä Situation-moodi, jossa voi asettaa itselleen erilaisia haasteita säätämällä mm. ottelun tilannetta ja jäljellä olevaa peliaikaa. Tekemistä siis riittää, vaikka kaikki tarjolla olevat vaihtoehdot eivät olekaan kovin mielekkäitä.

Pelaamaan pääsee kaikilla eurooppalaisilla maajoukkueilla eli erilaisia kokoonpanoja on tarjolla 51 kappaletta. Pelintekijöiden perusteellisuudesta kertoo paljon se, että vakiokasvojen lisäksi peliin on mallinnettu koko edustusjoukkuerinki. Jokaisella maalla on siis rivistöstään 30-40 pallonpotkijaa. Pelin lisenssi on lähes täydellinen, joten useimmat pelaajat esiintyvät kentällä omilla nimillään. Kummallisen poikkeuksen tähän sääntöön muodostaa Alankomaat, jonka kunniaa puolustavat pelkillä pelinumeroilla esiintyvät miehet.

Tekoälykästä palloilua

Electronic Artsin futispelien pahin kompastuskivi on jo pitkään ollut yksioikoinen tekoäly. Se on johtanut erilaisiin idioottivarmoihin maalintekokikkoihin ja aiheuttanut sen, että ottelutilanteet ovat alkaneet vähitellen toistaa itseään. Vastaavia ongelmia esiintyy myös virtuaalisissa EM-karkeloissa. Tietokoneen ohjaamat pallonpotkijat reagoivat tilanteisiin hyvin rutiininomaisesti, mikä johtaa tiettyjen kuvioiden toistumiseen kerta toisensa jälkeen. Useimmiten nämä ratkaisut ovat kohtuullisen toimivia, mutta muutaman ottelun jälkeen tekoälyn otteisiin alkaa kaivata hieman enemmän dynaamisuutta.

Kaikkein eniten harmaita hiuksia pelaajalle aiheuttaa oman joukkueen saamattomuus. Tietokoneen ohjaamat pallonpotkijat seuraavat tarkasti tiettyjä rutiineja eivätkä osaa lainkaan suhteuttaa ratkaisuitaan vallitsevaan pelitilanteeseen. Esimerkiksi puolustus valahtaa valitusta taktiikasta riippumatta usein aivan liian alas, minkä vuoksi keskikentän ja pakkien väliin jää turhan paljon tilaa. Nämä tilanteet pistävät pahasti silmään, sillä laadukkaimmissa kilpailevissa julkaisuissa niistä ei ole tarvinnut kärsiä vuosikausiin.

Tekoäly-pulmien vuoksi Euro 2004 onkin ehdottomasti parhaimmillaan kavereiden kanssa nautittuna. Toista ihmispelaajaa vastaan tietokoneen rutiinit nousevat esille vain harvoin, mikä parantaa peli-iloa huomattavasti. PC-versiosta löytyy perinteisten moninpeli-vaihtoehtojen lisäksi myös nettipeli-mahdollisuus, joka on parhaimmillaan erittäin viihdyttävää touhua. Valitettavasti systeemi kärsi ainakin testijakson aikana yhteysongelmista ja nettiviiveestä, jotka veivät pelaamisesta sen parhaan terän.

Analogisen ohjaimen ilot

Kontrolliensa suhteen tulokas jatkaa futispelien vakiintuneella linjalla. Ohjaimesta löytyvät napit tavallisille syötöille, nopeille pystypalloille, keskityksille, laukauksille ja spurteille. Hieman edistyneemmät pelaajat voivat liipaisimien avulla pistää juoksupalloja tyhjiin paikkoihin, hämätä valelaukauksilla ja nostaa pelivälineen puolustajien tai maalivahdin yli. Lisäksi mukaan on mahtunut edellisessä FIFA:ssa esitelty Off-the-Ball –systeemi, jonka avulla voi ohjata myös pallottomien pelaajien liikkeitä. Kokonaisuutena kontrollit on helppo omaksua ja ne tarjoavat kohtuullisen monipuoliset työkalut kenttätapahtumien hallintaan. Erikoistilanteiden toteutuksessa olisi tosin paljon parantamisen varaa, sillä niiden hallittu hyödyntäminen on erittäin vaikeaa.

Konsolipuolen kontrollit on siirretty PC-versioon sellaisenaan. Näppäimistöltä pelaavien kannalta ratkaisu ei ole paras mahdollinen. Oikeiden nappien löytäminen vaatii huomattavasti enemmän totuttelua kuin konsoleilla ja nuolinäppäinten ohjaustarkkuus on kaukana analogisista tikuista. Asianmukaisen pad-ohjaimen omistaminen onkin PC-versiosta kiinnostuneille lähes pakollista. Ilman sitä peli-ilo jää köykäiseksi ja etenkin nettikoitoksissa saa varautua perusteellisiin selkäsaunoihin.

Audiovisuaalisella puolella jatketaan tutulla EA-linjalla. Virtuaaliset pallonpotkijat muistuttavat esikuviaan kiitettävän paljon, animaatiotyöskentely on sujuvaa ja peliareenat näyttävän näköisiä. Kommentaattorit hoitavat tehtävänsä ammattitaitoisesti ja yleisön mylvintä luo otteluihin kiitettävän paljon tunnelmaa. PC:llä nämä elementit sulautuvat saumattomasti yhteen, mutta Playstation 2 –painoksesta löytyy pari kiusallista pikkuongelmaa. Sen grafiikka tökkii ja hidastelee ajoittain, minkä lisäksi pelaajan hermoja koettelevat turhauttavan pitkät latausajat.

Peli tehtäviensä tasalla

EM-kisojen viralliseksi peliksi UEFA Euro 2004 sopii hyvin. Se on riittävän monipuolinen ja helposti lähestyttävä tarjotakseen toimivaa ja mielenkiintoista futisviihdettä. Kaikkein laadukkaimpien jalkapallopelien joukkoon tulokas ei kuitenkaan yllä. Se tuo tullessaan vain vähän uutta ja kärsii melko rutiininomaisesta tekoälystä. Yksinomaan eurooppalaisiin maajoukkueisiin keskittyminenkin on pidemmän päälle hieman puuduttavaa.

Mikäli peli kuitenkin kiinnostaa, valinta eri versioiden välillä kannattaa tehdä käytössä olevan raudan perusteella. Mikäli tietokoneesta löytyy riittävästi vääntöä ja sen seuraksi on hankittu kunnon ohjain, PC-painoksesta saa kaikkein eniten irti. Muuten kannattaa pysytellä konsoliversioiden parissa.