Uusimmat

Wakeboarding Unleashed featuring Shaun Murray (Xbox)

19.06.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Wakeboarding ei suurempaa suosiota Suomessa nauti ja osaksi syynä lienee härmän kolea ilmasto. Lajia harrastaakseen tarvitsee myös mm. moottoriveneen, kuskin sille, märkäpuvun ja itse laudastakin saa pulittaa helposti 400-700 euroa. Ja onhan laji aika marginaaliluokkaa maailmallakin, joten kun ensimmäiseksi kuulin Wakeboarding-pelin olevan tekeillä, oli ensimmäiset reaktiot hämmennys ja epäily. Kun sitten testasin THPS4-pelin mukana tullutta Wakeboardingin demoa, muuttui asenne kovasti. Miksi? Miten? Se selviää kohta…

Activision on Tony Hawkin menestyksen myötä halunnut takoa rahaa extreme- peleillä samalla tavalla kuin itse urheiluvälinevalmistajat, mitä näiden laitteiden hinnoista voi jo päätellä. Tony Hawk -sarjaan tulee jatkoa jatkuvalla syötöllä ja samalla konseptilla on päätetty tehdä lisää pelejä aina jonkun nimekkään urheilijan nimellä. On tullut Matt Hoffmanin BMX-pyöräilyä, Shaun Palmerin snoukkausta ja Kelly Slaterin surffausta. Uusin tulokas on Wakeboarding Unleashed featuring Shaun Murray, joka on pitkälti tehty samalla kaavalla kuin muutkin Activisionin extreme-pelit. Tuleva Tony Hawk Underground tuulettaa tätä tuttua huttua vihdoin toivotulla tavalla ja kysymys herääkin, jaksaako tässä välissä enää pelata tätä uutta tulokasta, joka ei uusilla ideoilla juhli.

Jo demoversiota pelatessani kuitenkin muistui taas mieleen, miksi nämä pelit ovat niin hyviä ja pieksevät kilpailijansa vaikka vasemmalla kädellä. Loistava pelattavuus, loistavat kontrollit, helposti lähestyttävä, hyvä temppusysteemi, hyvä kenttäsuunnittelu ja tasainen pelaajaan palkitseminen pitävät mielenkiinnon enemmän kuin hyvin yllä. Wakeboardingia on yksinkertaisesti hauska pelata, vaikka lajista ei mitään tietäisi . Tutorial opettaa tyhmemmällekin miten homma toimii, mutta Tony Hawk -veteraanille se on suurimmaksi osaksi ajan tuhlausta.

Homma on siis sitä jatkuvaa raileilla ja manuaaleilla tasapainottelemista, hyppyjä, inverttejä ja grabeja. Uramoodissa tehdään erilaisia piste-ennätyksiä, temppusarjoja, väännetään komentoja noudattaen temppuja ja löydetään salaisia paikkoja. Onko tässä pelissä sitten jotain uutta? No, veneellä pääsee ajamaan, kaksinpelissä voi toinen ohjata venettä toisen ollessa laudan päällä ja aikaraja on korvattu groove-mittarilla. Groove-mittari alkaa laskemaan heti laudan lähdettyä liikkeelle ja sitä saa pidettyä yllä tekemällä temppuja ja komboja. Kun mittari on tyhjä, loppuu homma siihen. Köydestä voi myös päästää irti ja pyytää sitä takaisin, kunhan on kantaman päässä. Muista uudistuksista voisi mainita vielä tug-o-warin, jossa moninpelissä kisataan tempuilla ja huonommalla osapuolella köysi lyhenee, kunnes häviäjän köysi on vain lopussa.

Ilkeästi sanottuna Wakeboardingin Xbox-version grafiikka ei hirveästi eroa siitä, mitä näin viime vuonna Tony Hawk nelosen PS2-version demossa. Se ajaa asiansa, mutta mitään hehkutusta se ei ansaitse, ei edes mainostettu vesi-elementti. Äänipuoli on aika mitäänsanomatonta tavaraa myös, mutta musiikki on sitten asia erikseen. Onhan se tietysti makuasia, mutta ainakin meikäläisen pelifiilistä nostattavat Rage Against the Machinen ja Pixiesin biisit. Lisäksi 80-luvun hevihörhöille löytyy myös omat kappaleensa.

Kaiken kaikkiaan Wakeboarding Unleashed featuring Shaun Murray on viihdyttävää, erittäin toimivaa, arcade-henkistä vesiurheiluiloittelua, joka toimii kohderyhmälle varsin loistavasti. Seitsemällä alan huipulla pääsee kikkailemaan yhdellätoista eri levelillä, joista tekeminen ei heti lopu ja sitten on vielä se kahden hengen moninpeli päälle. Kaiken kaikkiaan Wakeboarding Unleashed featuring Shaun Murray on laadukas, mutta hyvin yllätyksetön paketti, joka tarjoaa rahalle hyvin vastinetta.

Kari Koivistoinen