Uusimmat

Warcraft III: The Frozen Throne (pc)

20.08.2003 00:00 Muropaketin toimitus

eDomen arvostelussa PC:n Warcraft III: The Frozen Throne

Warcraft III: Reign of Chaos oli epäilemättä yksi viime vuoden merkittävimpiä ja odotetuimpia pelijulkaisuja. Tavoilleen uskollisena Blizzard oli hionut peliä pitkään ennen kuin se päästettiin kuluttajien ihmeteltäväksi. Kuten aina ennenkin, lopputulos oli odottamisen arvoinen ja tulokas nousi nopeasti yhdeksi vuoden myydyimmistä PC-peleistä. Tänä kesänä lukemattomat Warcraft-fanit saivat lisää makeaa mahan täydeltä, kun kauppojen hyllyille rantautui Reign of Chaoksen ensimmäinen lisälevy The Frozen Throne.

Pohjoinen kutsuu

Paketin tapahtumat vievät pelaajat takaisin Azerothin maailmaan, joka on jälleen joutumassa pahuutta tihkuvan juonen kohteeksi. Archimonden kukistumisesta on kulunut aikaa vain muutama kuukausi, kun Maiev-niminen yöhaltia lähtee metsästämään Illidaniksi kutsuttua petturia. Varsin pian käy ilmi, että tämän suunnitelmat ovat huomattavasti arvioitua mahtipontisemmat. Saatuaan käsiinsä Eye of Sargeraksena tunnetun artefaktin petturi suuntaa kohti pohjoista, jonne häntä houkuttelee lupaus suurista pahuuden voimista. Azerothin kansoja uhkaava pimeys syvenee entisestään kun selviää, ettei Illidan ole ainoa jäisestä maailmankolkasta kiinnostunut taho. Pelaajilla onkin käsissään valtavasti tekemistä ennen kuin sotku on selvitetty ja maailmasta on tullut jälleen turvallinen paikka.

Monivaiheinen tarina käydään lävitse kolmen toisiinsa liittyvän kampanjan aikana. Yöhaltioiden lisäksi niiden pääosissa nähdään ihmiset ja epäkuolleet, joista molemmilla on edessään omat ongelmansa. Valitettavasti örkeillä pääsee tällä kertaa pelaamaan vain lyhyen erikoiskampanjan verran. Pettymystä lievittää mukavasti se, että vihernahkojen esiintyminen on yksi pelin viihdyttävimpiä ja omaperäisimpiä osuuksia. Kaiken kaikkiaan paketista löytyy hieman yli 20 yksinpelitehtävää, joten pelattavaa riittää pitkäksi aikaa.

Herkkuja kaikille

Edeltäjänsä tapaan lisälevy on erittäin tarinavetoinen. Se etenee määrätietoisesti tilanteesta toiseen antaen pelaajalle mahdollisuuden kokea kaiken, mutta vaikuttamaan pääsee vain taistelujen yksityiskohtiin. Näin lineaarinen rakenne tuntuu hetkittäin turhauttavalta, mutta hyvin kirjoitetun tarinan ja sitä tukevan dialogin seuraaminen pitää mielenkiintoa yllä. Kokonaisuuden vetovoimaa lisää myös monipuolinen tehtäväsuunnittelu, jonka ansiosta peli ei missään vaiheessa sorru toistamaan itseään. Perinteisten resurssienhallintaan ja yksiköiden tuotantoon perustuvien reaaliaikastrategia-koitosten vastapainona on runsaasti roolipelimäisiä seikkailuja, joissa keskitytään paikkojen tutkimiseen, pienten pulmien selvittelyyn ja taktisiin taisteluihin.

Blizzard ei ole tyytynyt täyttämään lisälevyä yksinomaan erilaisilla tehtävillä, vaan paketista löytyy myös kiitettävä määrä muita herkkuja. Jokainen rotu on saanut yhden uuden sankarityypin sekä pari erilaista yksikköä, rakennusta ja päivitysmahdollisuutta. Lisäksi osa tavallisista joukoista voi oppia kantamaan kentistä löytyviä esineitä, mikä vähentää sankarien pienten taskujen aiheuttamaa päänsärkyä. Kaiken kaikkiaan sisällölliset uutuudet ovat mukavan kekseliäitä tarjoten pelaajille näin mahdollisuuden lähestyä asioita uudella tavalla. Esimerkiksi yöhaltioiden uusi sankari Warden on erikoistunut telesiirtymiseen, jonka avulla voi mm. iskeä vihollisen tärkeimmän yksikön kimppuun ja paeta paikalta tilanteen muututtua liian tukalaksi.

Uutta moninpelaamista

Nettipelaamisesta kiinnostuneille lisälevy sisältää melkoisen määrän mielenkiintoisia uudistuksia. Niistä moninpeliyhteisön kannalta merkittävin on Battle.net:iin ilmestynyt tuki jopa sadan hengen vahvuisille klaaneille. Yksityisten keskustelukanavien ja virallisten tagien ohella mukana on eri tiimien keskinäisiä voimasuhteita seuraava ladder-systeemi. Lisää pelattavaa kaipaaville paketista löytyy uusia karttoja sekä mahdollisuus osallistua automaattisesti luotuihin, kaikille avoimiin turnauksiin, joihin liittyminen onnistuu yksinkertaisesti nappia painamalla. Kokonaisuutena lisälevy nostaakin Warcraft III:n moninpelimahdollisuudet aivan uudelle tasolle.

Vuoden vanhaa pelisysteemiä on lisälevyssä muokattu hieman mahdollistamalla mm. rakennuskohtaiset tutkimusjonot. Muuten käyttöliittymä on entisellään. Paketin mittakaava ole riittänyt esimerkiksi kerrallaan hallittavien yksiköiden määrän lisäämiseen. Kriittisestä näkökulmasta Blizzardia olisikin helppo syyttää siitä, että Frozen Throne ei uudista alkuperäistä Warcraft III:a juuri lainkaan. Pelin ääressä tämä ajatus tuntuu kuitenkin erittäin kaukaiselta, sillä lisälevy sisältää hämmästyttävän paljon uutta pelattavaa. Kaiken kaikkiaan kyseessä on suositeltava hankinta sekä yksin- että moninpelistä kiinnostuneille.

-Mikko Karvonen