Uusimmat

CDV vaihtoi Starforcen, kopiosuojausten valmistajan maine murusina

02.06.2006 17:58 Muropaketin toimitus

StarForceVenäläinen videopelien kopiosuojausten valmistaja Starforce on joutunut äärimmäisen koville. Vaikka yhtiön toimenkuva onkin sinänsä täysin normaali, niin firman Starforce-kopiosuojausjärjestelmä on joutunut todella rankan tylytyksen kohteeksi viimeisen puolen vuoden aikana.

Starforce on yksi niistä lukuisista kopiosuojausjärjestelmistä, jonka avulla pelitalot yrittävät estää tai hidastaa laittomien kopioiden syntymistä. Vaikka mikään kopiosuojausjärjestelmä ei olekaan aukoton, ja tosikräkkerit saavat pelin avattua ennemmin tai myöhemmin, niin tärkeimmiten kopiosuojaukset estävät pelien kopioinnin kaverilta toiselle.

Starforcea on kuitenkin kritisoitu lukuisista asioista. Se asentaa tietokoneelle lowlevel-ajurit, jotka ovat tuottaneet joillekin käyttäjille epävakaisuusongelmia. Joidenkin usb-laitteet ovat lakanneet toimimasta, toisten kone on kaatuillut. Eräs havaittu ongelma oli cd/dvd-asemien hidastuminen virhetapauksissa. Onpa Starforcen väitetty jopa vahingoittaneen joitakin tietokoneita fyysisesti, joskin näitä tapauksia ei ole koskaan todistettu.

Vaikka ongelmat ovat koskettaneet loppujen lopuksi hyvin pientä osaa pelaajista, on näitä ollut riittävästi melkoisen myllytyksen synnyttämiseen. Boikottiliikkeitäkin on perustettu, ja osa pelaajista on boikotoinut Starforcea käyttäviä pelitaloja. Yhdysvalloissa nostettiin jopa ryhmäkanne Ubisoft-pelitaloa vastaan, joskin sopii ihmetellä miksi ihmeessä – eihän Starforce Ubisoftin luomus ollut.

Eräs Starforcen työntekijä teki kuitenkin todella, todella typerän vedon viime maaliskuussa, kun yhtiön verkkosivuilla väännettiin kovasti kättä kopiosuojausten hyödyllisyydestä. Tämä näet julkaisi linkin kopiosuojaamattoman Galactic Civilizations 2 –pelin bittorrent-sivulle, josta tämän kaupallisen pelin piraattiversion pystyi lataamaan yhdellä hiirenkliksauksella.

”Juuri nyt tuhannet ihmiset lataavat pelin piraattiversiota tältä weppisivuilta. Hyvä peli myy varmasti vaikka siinä ei olisikaan kopiosuojausta, mutta hyvä kopiosuojaus parantaa ostettujen pelien suhdetta kopioituihin”, Starforcen edustaja laukoi.

Ja kas kummaa, Starforcen ystävät kaikkosivat nopeasti. Suoranainen piratismin yllättäminen ei tehnyt mannaa firman maineelle. Olkoonkin kyseessä yhden yksittäisen firman edustajan moka, niin mokan totaalinen mauttomuus kertoo kyllä turhankin selvää kieltä kopiosuojausputiikin asenteista.

Ja missä mennään tänään? Ubisoft ilmoitti viime kuussa lopettavansa Starforcen käytön peleissään, ja samoin tällä viikolla saksalainen CDV. CDV käyttää jatkossa TAGES-kopiosuojausta, ensimmäiseksi Glory of the Roman Empire -pelissään.

”Uskomme että TAGES tarjoaa järkevän tasapainon, joka suojaa CDV:n tuotteita piratismia vastaan mutta minimoi tuotteidemme laillisten omistajien hankaluudet ja rajoitukset”, kertoo CDV.

Näyttää siltä että viimeinen suuri Starforcea käyttävä pelitalo on Codemasters. Ehkäpä hekin kääntävät vielä kelkkansa.