Uusimmat

Domen arvosteluviikko 1-2/2014:Airport Simulator, Banner Saga, Bravely Default, Gran Turismo 6, Need for Speed, The Raven, Teleglitch

17.01.2014 21:30 Jukka O. Kauppinen

Domessa viikoilla 1-2/2014 muun muassa…

  • Airport Simulator 2014 (PC)
  • The Banner Saga -ennakko (PC)
  • Bravely Default (3DS)
  • Division Cell (Android, iOS)
  • Gran Turismo 6 (PS3)
  • Need for Speed Rivals (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)
  • The Raven: Legacy of a Master Thief (PC)
  • Teleglitch: Die More Edition (Linux, Mac, PC)

Airport Simulator 2014 (PC)

Ilmailu on hienoa hommaa. Ja lentokentät jännittäviä paikkoja. Joskus niillä jännätään ihan innoissaan, kun ollaan menossa odotetulle lomalle. Joskus juostaan hirveää kyytiä ja toivotaan, että ehditään koneeseen edes viime tipassa. Joskus istutaan hirveän kyllästyneinä, kun jatkolento lähtee kahdeksan tunnin kuluttua wlanikin maksaa. Joskus odotellaan, että miksei omaa matkalaukkua ei ilmesty hihnalta.

Airport Simulator 2014 lähestyy lentokenttien maailmaa täysin toiselta suunnalta. Eikä se ole edes nimensä mukaisesti simulaattori. Saati lentokenttästrategia. Se on harvinaisen suoraviivaisesta puusta veistetty saksalaiset simulaattorit -genren edustaja, joka ei tavoita edes genren puolivillaisempien teosten huumoriaspektia.

 

The Banner Saga –ennakko (PC)

The Banner Saga on erilainen roolipeli, jota tehdään erilaisista lähtökohdista. Kickstarterin kautta rahoitettu seikkailu syntyi pitkän linjan pelikehittäjien irtautuessa isoista ympyröistä, kun kolme pro-äijää ei vain enää oikein jaksanut megapelien parissa. Tehdään jotain pienempää, erikoisempaa mutta silti hurjan laadukasta.

Niinpä Bannerissa mikään ei ole tavanomaista. Roolipelin sijoittaminen viikinkimytologian innoittamaan fantasiamaailmaan on hatunnnoston arvoinen uskalias veto, kuten myös teoksen muutoinkin omalaatuinen toteutus.

 

Bravely Default (3DS)

Japanilaisten roolipelien muuttuessa yhä erikoisemmiksi ja länsimaalaisia kosiskelevimmiksi jää välillä kaipaamaan niitä vanhoja, kunnon perinteisiä rooliseikkailuja ilman hienoja reaaliaikaisia taistelujärjestelmiä sun muita kommervenkkejä. Perinteitä kaipaaville tuore 3DS-roolipeli Bravely Default on mitä lääkäri määräsi.

Perinteisyys ei kuitenkaan tarkoita paikalleen jämähtäneisyyttä. Bravely Default on nimittäin kuorrutettu niin hienoilla pelisuunnittelullisilla ratkaisuilla ja ominaisuuksilla, että se jättää niin sanotussa innovatiivisuudessa varjoonsa suurimman osan kilpakumppaneistaan. Lopputulos on perinteikäs, mutta samalla hämmentävän mullistava.

 

Division Cell (Android, iOS)

Harmoniaa tasapainosta. Slogan tuo mieleen matematiikan, mutta myös new age -liikkeen. Molempien vaikutuksen voi nähdä ja kuulla mielenkiintoisesti mielennystyröitä koettelevassa kotimaisessa pulmapelissä, jossa jaetaan omaperäisellä tavalla geometrisia muotoja symmetrisiin alueisiin.

 

Gran Turismo 6 (PS3)

Polyphony Digital on aina tunnettu oman tiensä kulkijana. Kun Microsoft ja Turn 10 suuntasivat Forza-sarjan voimin uuden konsolisukupolven pariin, jätti Sony ykkösautopelitykki areenan suosiolla kilpailijalle. Sen sijaan kehiin lyödään vielä yksi Gran Turismo PlayStation 3:lle.

Uuden sukupolven valtikan antaminen kilpailijalle heti kättelyssä voidaan nähdä luovuttamisena. Samalla uudella Gran Turismolla on kuitenkin mahdollisuus kirjata itsensä edellisen konsolisukupolven parhaaksi autopeliksi. Ei tarvitse kuin peitota Forza Motorsport 4.

 

Need for Speed Rivals (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Need for Speed -sarja täyttää ensi kesänä kunnioitettavat 20 vuotta. Iän karttuessa yksi asia on kuitenkin pysynyt samana – pelistä toiseen pääroolia ovat näytelleet kalliit ja tehokkaat urheiluautot sekä kylmähermoisten kuskien keskinäinen kisailu katujen herruudesta. Ei myöskään pidä unohtaa peräänantamattomia lainvalvojia, jotka ovat olleet läsnä lähes kaikissa sarjan peleissä. Kotisohvien hurjapäille on koittanut jälleen kerran mainio tilaisuus antaa bensan virrata suonissaan, sillä samaa, hyväksi havaittua kuminpolttoa on luvassa uutukaisessakin.

 

The Raven: Legacy of a Master Thief (PC)

Seikkailupelit ovat haastaneet pelaajia ratkomaan mysteerejä jo vuosikymmenten ajan. Moni muistaa parhaiten nykyaikaan sijoittuvat, nuorekkaat Indiana Jones -imitoinnit. Nordic Gamesin julkaisema ja KING Artin kehittämä The Raven: Legacy of a Master Thief -peli puolestaan heittää pelaajan 1960-luvulle Agatha Christien Poirot-kirjojen kaltaiseen maailmaan ja tunnelmiin. Kolmiosaisessa seikkailupelissä pelaaja selvittää mestarivarkaan mysteeriä.

 

Teleglitch: Die More Edition (Linux, Mac, PC)

Teleportaation piti mahdollistaa siirtymisen pitkänkin matkan päähän. Tietenkin kokeilu meni pieleen ja laite toi mukanaan jotain, mitä ei pitänyt olla edes olemassa. Heräät painajaiseen, muistat hämärästi pelastusretkikunnan saapuneen ja kaikkien yhteyksien ulkomaailmaan katkenneen. Olet yksin. Mitä tapahtui? Miten selvitä?

Teleglitch: Die More Edition on turboahdettu versio jo aiemmin julkaistusta roguelike-tyyppisestä seikkailusta. Ja koska sanoin rogue, niin vain yksi asia on varma: sinun kuolemasi.

Edellinen arvosteluviikko

Edellisen arvosteluviikon tarjonnasta lukijat äänestivät mielenkiintoisimmaksi jutuksi Miikka Lehtosen arvostelun The Walking Dead –kauhusarjan toisesta episodista.

Edna & Harvey: The Breakout (PC)

Lego Marvel Super Heroes (3DS, DS, PC, PS3, PS4, PSV, Wii U, Xbox 360, Xbox One)

My Riding Stables 3D (3DS)

Oceanhorn (iOS)

Ratchet & Clank: Into the Nexus (PS3)

Skydive: Proximity Flight (PS3, Xbox 360)

Super Mario 3D World (Wii U)

The Walking Dead Season 2 Episode 1: All That Remains (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko/artikkeli oli...

Katso tilanne vastaamatta