Uusimmat

Domen arvosteluviikko 46/2015: Rise of the Tomb Raider, Suuret seikkailupelit, WILD, Checkpoint, Nelinpeli…

20.11.2015 09:00 Jukka O. Kauppinen

Tällä viikolla Domessa muun muassa:

 

 • Devil’s Third (Wii U)
 • Rise of the Tomb Raider (Xbox 360, Xbox One)
 • Space Hulk: Ascension: Dark Angels DLC (Mac, PC)
 • Stasis (Mac, PC)
 • Suuret seikkailupelit – rakkaudella rakkaista peleistä [kirja]
 • Digiexpo 2015 – Nuori, nuorempi, pelitubettajien fani
 • WILD-ensikosketus – rajaton shamaaniseikkailu eläinten ja luonnon ystäville
 • Extra Life: Mad Max (Checkpoint)
 • Pelikopteri #017 – Soittakaa Paranoid! (Checkpoint)
 • Fallout 4 – ensimmäiset tunnit tulevaisuudessa
 • Mulkaisu: Hyrule Warriors
 • Mulkaisu: WRC 5

 

Devil’s Third (Wii U)

Pelin ei välttämättä tarvitse olla teknisesti laadukas ollakseen pelaamisen arvoinen tai jopa hyvä peli. Esimerkiksi tästä ilmiöstä voisin nostaa vaikka Deadly Premonitionin. Suda 51:n peli apinoi häikäilemättä Twin Peaksia ja vaikka kovinkaan moni tuskin kehuisi sen pelattavuutta, monet sitä pelanneet rakastavat sitä palavasti.

Puhdas japanilaishulluus yhdistettynä kokeellisiin ideoihin ja jääräpäiseen oman vision seuraamiseen ovat tehneet Deadly Premonitionista ja monista muista teknisesti vaatimattomista ja ehkä jopa ongelmallisista peleistä merkittäviä teoksia.

 

rise_of_the_tomb_raider_arv_0kansiRise of the Tomb Raider (Xbox 360, Xbox One)

Siinä missä Uncharted luottaa toiminnan massiiviseen voimaan, on Tomb Raiderissa kyse enemmänkin Larasta. Nuoreksi naiseksi varttunut Lara on tällä kertaa edesmenneen isänsä jalanjäljissä etsimässä esinettä, joka liittyy tavalla tai toisella nuoruuden lähteeseen sekä kuolemattomaan sieluun. Samalla asialla on myös Trinity, pahaenteinen salaseura joka ei pysähdy minkään takia samaista esinettä etsiessään.

 

Space Hulk: Ascension: Dark Angels DLC (Mac, PC)

Space Hulk on peli, jossa äärimmäisen raskaasti panssaroidut avaruusmerijalkaväen valiosotilaat tunkeutuvat muukalaishirviöiden täyttämiin hylkyihin putsaamaan niitä ötökkä kerrallaan. Taistelu on äärimmäisen veristä ja vaikeustaso on suunnaton, kun vain kourallinen sotilaita seisoo loputonta pimeyden armeijaa vastaan.

 

stasis_arv_0kansiStasis (Mac, PC)

Stasis on melkoinen yllätyspeli. Kickstarterin kautta rahoituksensa kerännyt kauhuseikkailu on kahden eteläafrikkalaisen veljeksen käsialaa. Budjetti ei ollut suunnaton ja tiimikin oli pieni, mikä näkyy pelissä sekä hyvässä että pahassa. Pahassa siinä mielessä, että monissa kohdissa vastaan tulee juttuja, jotka olisi voinut tehdä paremminkin. Hyvässä taas siten, että kun tiimi on ollut pieni, se on pystynyt keskittymään tiukasti visioonsa ja toteuttamaan pelin, joka toimii niistä pienistä ongelmistaan huolimatta.

 

Artikkelit

 

Suuret seikkailupelit – rakkaudella rakkaista peleistä [kirja]

Suuret seikkailupelit on joukkorahoituksen avulla kasattu kirja, joka on luotu todellisen fanin näkökulmasta. Kun kirjan tekemiseen tarvittava rahoitus saatiin etukäteen suoraan tulevilta lukijoilta, niin kirjailijan ei tarvinnut hakea siihen yliseksikkäitä näkökulmia tai lööppejä. Niiden sijaan tarjolla on silkkaa, ehtaa asiaa.

 

Digiexpo 2015 – Nuori, nuorempi, pelitubettajien fani

Helsingin Messukeskuksen fibat on pakko käydä testaamassa vuosittain. Ennakko-odotukset kannattaa kumminkin pitää alhaalla, muuten pettymisen riski on suuri testattavien pelien ollessa suurimmaksi osaksi jo julkaistuja teoksia. Siispä peliannista on turha kirjoitella kummempia, kun voi taas kerran keskittyä ilmapiirin pureskelemiseen.

 

WILD-ensikosketus – rajaton shamaaniseikkailu eläinten ja luonnon ystäville

Wild on seikkailu vailla vertaa, mutta ennen kaikkea se on rakkauslaulu luonnolle. Se on peli, jossa luonto, ympäröivä maailma ja eläinkunta ovat äärimmäisen tärkeässä asemassa. Se on peli, jossa pitää ymmärtää ympäristöään, luontoa ja sen muita asukkaita ja elää niiden kanssa, yhdessä, samoilla ehdoilla.

Se on myös peli, jossa sinä olet osa luontoa. Eläin. Ehkä viisaampi kuin muut, mutta silti palanen suurta ekosysteemiä.

 

Checkpoint TV

 

Extra Life: Mad Max (Checkpoint)

Checkpoint TV matkustaa Mad Maxin hiekkaerämaahan. Rakastettujen elokuvaklassikoiden ja huikean uuden Fury Road –rälläyksen jälkeen on hienoa matkustaa nauttimaan madmaxaamisesta myös uuden pelin kera. Millaisen elämyksen tarjoilee Just Cause –peleistään tunnettu Avalanche Studios?

 

Pelikopteri #017 – Soittakaa Paranoid! (Checkpoint)

Pelimakasiiniohjelma Pelikopteri keskustelee tällä kertaa hyvin rokkaavista aiheista. Nimittäin bilepeleistä. Tarkemmin sanoen bändi- ja rokkisellaisista. Guitar Hero Live ja Rock Band 4 nostivat bändipelit takaisin pelaamisen aallonharjalle, mutta onko niistä mihinkään?

 

Fallout 4 – ensimmäiset tunnit tulevaisuudessa

Fallout 4. Postin oikkujen ja silkan keljun tuurin takia emme ole vielä likimainkaan arvosteluvaiheessa Bethesda Softworksin uuden scifi-roolipelieepoksen kanssa. Mutta ainakin olemme päässeet alkuun. JOK sukelsi pelin uumeniin ja koosti alkutuntien seikkailuista puolituntisen videon, jolla esitellään vähän peli olemusta, pelaamista ja meininkejä.

 

Nelinpeli

 

Mulkaisu: Hyrule Warriors

Mulkaisu: WRC 5

 

Edellinen arvosteluviikko

 

lifeisstrange_ep5_season1_arv_0kansiEdellisen arvosteluviikon mielenkiintoisimmaksi jutuksi lukijat äänestivät Miikka Lehtosen arvostelun Life is Strange -seikkailun ykköskaudesta.

Assassin’s Creed: Syndicate (PC, PS4, Xbox One)

Broken Sword 5: Serpent’s Curse (Android, iOS, Linux, Mac, PC, PS4, Xbox One)

Duck Game (PC)

Life is Strange Season 1 (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Rock Band 4 (PS4, Xbox One)

The Park (PC)

Warhammer – The End Times: Vermintide (PC, PS4, Xbox One)

Metal Gear Solid – poikkeuksellinen kirja poikkeuksellisesta pelistä [kirja]

SteelSeries Apex M800 – sateenkaarihoitoa syysmasennuksen väistämiseen

Mulkaisu: Transformers: Devastation

Nelinpeli podcast 087 – Iskussa

Mulkaisu: Keep Talking and Nobody Explodes

Mulkaisu: Assassin’s Creed Syndicate

Mulkaisu: Halo 5: Guardians

Fallout 4:n Pip-Boy on näppärä ilmaislisuke [spoiler]

Pelikopteri #016 – pako todellisuudesta

Extra Life – Assassin’s Creed: Syndicate (Checkpoint)

 

 

 

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko/artikkeli oli mielestäni...

Katso tilanne vastaamatta