Uusimmat

Doom-pelien hirviöt olivat ensin upeita figuureja, vasta sitten pelihahmoja

13.04.2016 20:00 Jukka O. Kauppinen

Pikkuruinen jenkkifirma id Software työsti vuonna 1992 seuraavaa räiskintäpeliään, Doomia. Mutta firmalla oli ongelma. Hirviöt eivät olleet tarpeeksi vakuuttavia, ja niiden piirtäminen käsityönä osoittautui liian vaikeaksi. Niinpä apuun kutsuttiin elokuvatehosteita työstävä Greg Punchatz, jonka avulla sarjaksi kasvavan Doomin hirviöt saivat ainutlaatuisen ilmeensä.

Doomin hirviöt ovatkin siitä erikoisia, että ne suunniteltiin ja rakennettiin alkujaan savesta suurikokoisiksi malleiksi, jotka sitten digitoitiin peliin lukemattomista eri kuvakulmista.

Niin, digipelin hirviöt tehtiin ensin oikeasti ja siirrettiin vasta sitten peliin.

Greg Punchatz oli työskennellyt aiemmin muun muassa elokuvissa RoboCop ja Nightmare on Elm Street 2, ja nyt hän sai urakakseen Doomin hirviöiden rakentamisen. Ensimmäinen näistä oli Doomin loppupahis, Spider Mastermind, jonka savivartalon ympärille rakentui biomekaaninen hirmu Tupperware-astioiden osista, pvc-letkusta, rauta- ja askartelukaupoista löytyneistä tarvikkeista ja vaikka mistä satunnaisista osista.

Doom

Doom

Loppuvaiheessa valmiit hirviöt pääsivät huipputekniseen käsittelyyn: ne näet kuvattiin pyörivällä pöydällä videokameralla ja siirrettiin kuva kerrallaan tietokoneelle jatkokäsiteltäväksi. Yksittäisistä kuvista rakennettiin hirviön sprite, joka pyöri ruudulla ja sylki ammuksia pelaajan kasvoille.

Punchatz kertoo olleensa sekä iloinen että vähän pettynyt itse pelin nähdessään. Tietokoneiden grafiikkakyvyt olivat vielä rajalliset, joten upeiden hirviömallien yksityiskohdat ja värimaailma eivät toistuneet peliruuduilla likimainkaan alkuperäisinä.

Silti: upeita hirviöitä, upeaa videopelihistoriaa!

Lue juttu: Models from Hell: How practical maquettes defined the original Doom

Doom

Lisää aiheesta

“DOOM näyttää laihalta räiskinnältä”

Aliensit rymistelevät Doomissa (siinä vanhassa!)

Lets DOOM kuin olisi 1993

Ole demoni – Bethesda kertoo kuinka

Pelikopteri #010 – elossa ollaan! (Checkpoint)

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat