Uusimmat

eDomen arvosteluviikko: Call of Duty, Fracture, Killzone 2, Naruto, Need for Speed: Undercover ja Rubik.

04.02.2009 17:30 Jukka O. Kauppinen

Viikko 5/2009 oli arvosteluvilkkaudeltaan melkoista kyytiä. Paitsi että saimme lopultakin (myöhässä, pahoittelumme) ulos uusimman Call of Dutyn arvion, niin todellinen kyyditys käynnistyi PlayStation 3:n lupaavimman ja komeimman pelin testin myötä.

eDomen arvostelussa Call of Duty: World at War, Fracture, Killzone 2, Naruto: Broken Bond, Need for Speed: Undercover ja Rubik’s Puzzle World.

Call of Duty: World at War (PC, PS3, 360)

Kun Call of Duty –pelisarja ponnahti nykyaikaan, monet hihkuivat innosta. Jipii, ei enää toista maailmansotaa! Minua tämä harmitti, sillä minä olen suuri natsien, Shermanien ja Lugereiden ystävä. Tästä johtuen olenkin sangen iloinen, kun Call of Duty: World at War näyttää, että toinen maailmansota rokkaa edelleen.

World at War sai ennakkoon melko negatiivisen vastaanoton. Aihepiirin ohella monia arvelutti peliä kehittämään kiinnitetty Treyarch, jonka edellinen yritys ei ollut kovinkaan onnistunut. Tällä kertaa osuu jo paremmin.

Fracture (PS3, 360)

2100-luvulla jenkeillä ei mene hyvin. Luonnonmullistukset ja yhteiskunnan rappio ovat ajaneet ihmiset primitiivivaistojensa varaan. Obaman opit on unohdettu ja kahden puolueen järjestelmä on taantunut USA:n sisällissodan revanssiksi. Vasemmalla teknologian edistämisen ja inhimillisyyden perusarvojen puolesta liputtava Atlantin allianssi, oikealla geenimanipulointiin sortunut Tyynenmeren sotilasvaltio.

Keskellä kalju mies maanmuokkauspyssy kädessä.

Killzone 2 (PS3)

Jokainen vähänkään enemmän vedonlyöntiä harrastanut tietää varmasti sen surkean fiiliksen, kun tajuaa lyöneensä vetoa väärän joukkueen puolesta. Näin kävi myös Sonylle, joka panosti koko loppuvuoden hypejunansa Resistance 2:n taakse.

Jos Sonylla olisi seurattu, mitä sen kehitystiimit olivat tekemässä, Killzone 2:sta olisi varmasti nähty ja kuultu paljon enemmän. Onneksi pelin kehitystiimi ei loukkaantunut kylmästä kohtelustaan, vaan teki pelin, joka on itse parasta mainostaan. Näe Killzone 2 ja usko.

Naruto: Broken Bond (360)

Naruto-pelejä tuntuu nykyään pursuavan joka tuutista. Yleensä kehityksestä on vastannut Namco Bandai tai heidän värväämänsä japanilainen kehittäjä, mutta pelisarjan menestys ei ole jäänyt huomaamatta länsimaisiltakaan kehittäjiltä. Ubisoft hankki ensimmäisenä länsimaisena julkaisijana oikeudet kehittää Naruto-pelejä, mikä johti vuonna 2007 julkaistuun Rise of a Ninja -peliin Xbox 360:llä. Vaikka se oli monilta osin ihan laadukas teos, se viimeinen silaus jäi puuttumaan.

Tuore Broken Bond on suoraa jatkoa Rise of a Ninjalle ja se esittelee liudan uudistuksia, mutta ei silti vielä liity parhaimpien toimintaseikkailujen joukkoon.

Need for Speed: Undercover (PS3, Wii, 360)

Niin kuin kesää seuraa talvi, seuraa vanhaa Need for Speedia vuosittainen jatko-osa. Electronic Artsin sotaratsu on muodostunut monissa piireissä synonyymiksi arcadetyyliselle autopelille. Sarjan uusin osa vie peitehommiin ja palauttaa autot takaisin liikenteen kilparadoilta. Lopputulos on tuttu, mutta hengetön kaahailu joka pysyy lupauksissaan.

Undercover tarjoaa pelaajalle mahdollisuuden ujuttautua poliisin peitehommiin alamaailman katukisojen kautta. Näkökulma on mielenkiintoinen, mutta ideaa ei käytetä tarpeeksi hyväksi. Työn perimmäinen olemus selviää ainoastaan elokuvamaisessa juonenkuljetuksessa, jotka on toteutettu aitojen näyttelijöiden voimalla. Elävät ihmiset tuovat tarinaan särmää, joka kuitenkin puuttuu kilpailuista.

Rubik’s Puzzle World (Wii)

Tiesittekö, että 1974 kehitettyä Rubikin kuutiota oli vuoteen 2005 mennessä myyty maailmanlaajuisesti jo yli 300 miljoonaa kappaletta. Ei hassumpi tulos unkarilaisen arkkitehdin kehittämältä muovihärveliltä. Nerokkuus piilee usein näennäisessä yksinkertaisuudessa.

Rubik’s Puzzle World sukeltaa selvittämään, mitä tutun lelun sisältä löytyy. Kasa irtokuutioita ja hassu mekanismi, muistelee kuutionsa aikanaan purkanut insinöörinalku, mutta Two Tribes -studio on eri mieltä. Sieltähän löytyy kokonainen eri väristen Cubio-kuutioiden kansoittama maailma täynnä toinen toistaan vinkeämpiä puzzleja.

Edelliset peliarvostelut

Edellisen viikon peliarvosteluista lukijat valitsivat kirkkaan ja ylivoimaisen kiinnostavimmaksi suomalaisvalmisteisen äly- ja taitopeli Crayon Physics Deluxen. Tommi Raulahden arvostelu suomipelistä sai äänistä kokonaiset 73 prosenttia! Siihen verrattuna muut pelit jäivät jämä-äänille, mutta muutaman äänen saivat muun muassa Lehtosen juttu Dark Horizon -avaruusräiskinnästä (10%) ja Eric Hartinin testi Europa Universalis: Rome -strategiasta (8%).

Crayon Physics Deluxe (PC)

Dark Horizon (PC)

Europa Universalis: Rome (PC)

Littlest Pet Shop (DS, PC, Wii)

Lock’s Quest (DS)

Shaun White Snowboarding (PS3, 360)

Swedish Touring Car Championship (PC)

TT SUPERBIKES Real Road Racing Championship (PS2)

Mielenkiintoisin arvostelu oli

Katso tilanne vastaamatta

Muropaketin uusimmat