Uusimmat

eDomen arvosteluviikko: kotimainen älypeli nappasi kirkkaimman pokaalin

26.01.2009 17:26 Jukka O. Kauppinen

Viikolla 4/2009 nähtiin hämmästyttäviä pelejä. Ei vain siksi, että purimme uudempien pelien arvostelujen ohella myös vähän vanhentuneempien teosten arvostelusumaa. Nautimme myös pitkästä aikaa peleistä, joille kehtasi lyödä ilomielin eDomen Kokeile- ja Suosittelemme-leimoja. Hyvät ajat ovat täällä taas!

eDomen arvostelussa Crayon Physics Deluxe, Dark Horizon, Europa Universalis: Rome, Littlest Pet Shop, Lock’s Quest, Shaun White Snowboarding, Swedish Touring Car Championship ja TT SUPERBIKES Real Road Racing Championship.

Crayon Physics Deluxe (PC)

Crayon Physics Deluxe on monessakin mielessä erittäin mielenkiintoinen peli. Ei vain siksi, että se on ihka oikea suomalainen indieluomus, vaan myös siksi, että se pistää pelaajan miettimään pelaamistaan jopa helpoilla tasoilla aivan uusiksi. Crayonissa kyse on vain pelaajan luovuudesta.

Kyseessä on suomalaisen Petri Purhon mestariteos, jossa tavoite on saada pallo tähden luo. Kuulostaa yksinkertaiselta? Niin pitääkin. Homman juju onkin siinä, että pelaaja piirtää ruudulle tarvittavat asiat, jotta pallo todellakin saadaan tähden luo. Tämäkin kuulostaa vielä helpolta, mutta miten ratkaista rata mahdollisimman luovasti, siinä riittää haastetta enemmänkin pelanneelle.

Dark Horizon (PC)

Kun pelasin Dark Horizonia, takaraivossani tikitti koko ajan ajatus siitä, että minähän olin jo pelannut tätä peliä. Koin pikaisen eksistentiaalisen epävarmuushetken: olinko todella pelannut jo Akellan avaruussimua ja vain unohtanut sen? Olinko tulossa hulluksi? En sentään, Akellan poikia on vain laiskottanut.

Dark Horizon on nimittäin kuin valokopio minua viime vuonna unettaneesta ja masentaneesta Tarr Chroniclesista. Tuolloin peli jäi selvästi yli 10 vuotta vanhojen avaruusräiskintöjen jalkoihin, eikä vuosi muuta kuviota.

Europa Universalis: Rome (PC)

Europa Universalis jatkaa voitokasta kulkuaan. Sarjan tuorein teos, Europa Universalis: Rome tai näin tuttavallisemmin EU: Rome, käsittelee Rooman tasavallan aikakausia ensimmäisen puunilaissodan ajasta Rooman keisarikunnan perustamiseen. Tarjolla on yli 200 vuoden edestä erittäin mielenkiintoista historiaa.

Antiikin Rooma on eittämättä eräs historian kiehtovimpia valtakuntia. Pieni tasavalta, josta kehkeytyi koko Välimeren käsittämä keisarikunta. Mutta entä jos Karthago olisikin kukistanut Rooman? Entä jos gallialaiset olisivatkin vallanneet Rooman? Entä jos…

Littlest Pet Shop (DS, PC, Wii)

Mistä on pienten tyttöjen lemmikit tehty? Pörröisyydestä, suloisuudesta ja suurista silmistä. Valtavan kokoisista silmistä, jotka katsovat suoraan sydämeen ja sanovat: ”Osta minut ja huolehdi minusta, niin lupaan rakastaa sinua ikuisesti.”

Littlest Pet Shop on Hasbron lelubrändi, johon tällä hetkellä kuuluu toista sataa pienille tyttölapsille suunnattua imelän suloista pikkueläintä oheistarvikkeineen. Siitä on tehty animaatiosarja sekä nyt myös Electronic Artsin tuottama peli, joka saapui kauppoihin parahiksi juuri ennen joulua vaanimaan pienten tyttöjen vanhempien kukkaroita.

Lock’s Quest (DS)

Kontrolliensa puolesta Nintendon DS-käsikonsoli olisi mitä mainioin alusta erilaisille reaaliaikastrategioille. Ideaa vain on hyödynnetty alustalla harvoin. Oikeastaan ainoa mieleen tuleva, toiminut ja viihdyttävä esimerkki on vajaan vuoden takainen Final Fantasy XII -spinoff Revenant Wings.

Tätä pulaa on nyt omalta osaltaan helpottamassa 5th Cellin Lock’s Quest. Linnanrakennusta, reaaliaikastrategiaa ja kevyitä roolipelielementtejä yhdistelevä peli on paperilla vaikuttavan kuuloinen kokemus, mutta miten on todellisuuden laita?

Shaun White Snowboarding (PS3, 360)

Talviurheilupelien lama on jatkunut useamman vuoden ajan. Nimikkeitä on julkaistu konsoleille niukalti ja niiden laatu on jättänyt toivomisen varaa. Ubisoft on kuitenkin päättänyt näyttää sekundapeleille taivaan merkit ja rakentanut suuren budjetin lumilautailupelin. Lopputulos on näyttävä lumirellestys, joka kuitenkin kompuroi omaan päämäärättömyytensä.

Swedish Touring Car Championship (PC)

Realistisilla ajopeleillään mainetta niittänyt ruotsalainen SimBin lähestyy kotimarkkinoitaan julkaisemalla Ruotsin kansalliseen vakioautosarjaan Swedish Touring Car Championshipiin perustuvan ja sen mukaan nimetyn pelin.

STCC-sarjaa on nähty peleissä viimeksi vuosikymmen sitten, joten se tarjoaa simulaatiokisaajille virkistävää vaihtelua tunnetumpien kilpasarjojen rinnalle. Aiheesta huolimatta peliä markkinoidaan kansainvälisesti joten myös me täällä Suomessa pääsemme kokeilemaan kykyjämme länsinaapurimme autourheilun kuninkuusluokassa.

TT SUPERBIKES Real Road Racing Championship (PS2)

Ajopelien faneilla on paljon valinnanvaraa. Markkinoilla on tarjolla lukuisia epärealistisempia arcade-pelejä, joissa fysiikan laeilla ei ole paljoa sanomista. Samaten on tarjolle simulaattoreita, jotka pyrkivät tarjoamaan mahdollisimman realistisia ajokokemuksia.

Jester Interactiven TT Superbikes yrittää miellyttää jälkimmäisen ystäviä, mutta se ei vain tarjoa mitään niin erikoista, että heidän pitäisi innostua.

Edelliset peliarvostelut

Edeltävän viikon arvosteluista selkeästi suosituimiksi nousivat Jani Halmeen huima rekkaseikkailu Euro Truck Simulator (45% äänistä) sekä Petteri Kaakisen supersankarimatka Spide-Man: Web of Shadows (32% äänistä).

Euro Truck Simulator (PC)

Harvest Moon: Island of Happiness (DS)

Kung Fu Panda (PS2, PS3, Wii, 360)

Prince of Persia: The Fallen King (DS)

Spider-Man: Web of Shadows (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Star Ocean: First Departure (PSP)

Mielenkiintoisin arvostelu oli

Katso tilanne vastaamatta

Muropaketin uusimmat