Uusimmat

Grossdeutschland tähtää itään – testissä huima lautapeli

25.07.2013 11:15 Jukka O. Kauppinen

Leevi Rantala heilaa helluntaina ja myös muina päivinä, ainakin jos sotaonni on ollut Grossdeutschland-divisioonalle suotuisa. Sillä idässä on punainen vaara, joka pitäisi jyrätä tai ainakin pysäyttää.

Varsinainen taisteleminen hoituu helposti parilla nopanheitolla. Jokaisella yksiköllä on hyökkäysvoima, jonka tyyppi on joko ”pehmyttä” tai ”kovaa”. Pehmeällä tulivoimalla tarkoitetaan esimerkiksi pienikaliiberisten aseiden tulta tai vaikkapa tykistökeskitystä. Kovaa tulivoimaa käytetään puolestaan tankkeja vastaan. Samoin jokaisella joukolla on puolustusarvo hyökkäyksiä vastaan. Mikäli puolustusarvo on eri tyyppiä kuin hyökkäysvoima, kyseisellä hyökkäyksellä ei voi saada aikaan vahinkoa. Esimerkiksi jalkaväen täytyy yrittää tuhota tankit lähitaistelussa, sillä kiväärin luoti ei niiden panssareita läpäise.

Yksinkertaisimmillaan taisteleminen menee seuraavalla kaavalla. Hyökkääjä heittää kahta kymmensivuista noppaa ja lisää tulokseen hyökkäysvoimansa. Puolustaja heittää kahta kymmensivuista noppaa ja lisää siihen puolustusarvonsa. Jos hyökkääjän tulos on suurempi, puolustaja joko ottaa vahinkoa tai tuhoutuu. Heittoihin vaikuttavat myös esimerkiksi kantomatka, käytettävät erikoisaseet ja niin edelleen. Nämä kaikki on lueteltu mukana toimitettavilla apulapuilla, joten taisteleminen ei koskaan hyydy sääntökirjan selaamiseksi.

Mielenkiintoinen yksityiskohta ampumismekaniikassa on se, että heittoihin vaikuttavat muutokset eivät ole nopantuloksiin lisättäviä tai vähennettäviä lukuja. Ne nimittäin vaihtavat käytettävät nopat joko parempiin tai huonompiin. Esimerkiksi viereiseen heksaan ammuttaessa käytetään kahta kaksitoistasivuista noppaa, kun taas pitkälle kantamalle heitetään joko kahta kahdeksan- tai kuusisivuista noppaa. Tämä vaikuttaa suuresti heitettyjen lukujen keskiarvoihin ja pakottaa hyökkääjän hakemaan hyviä hyökkäysasemia.

Lue koko artikkeli: Fighting Formations: Grossdeutschland Motorized Infantry Division (lautapeli)

Lisää aiheesta

1960: Making of a President (lautapeli)

Field Commander: Rommel (lautapeli)

Space Hulk: Death Angel (lautapeli)

Tony & Tino (lautapeli)