Uusimmat

Habitat – morppailua Second Lifen malliin jo 80-luvulla C-64:llä

10.09.2007 11:35 Jukka O. Kauppinen

Kaikkea sitä löytää kun kaappejaan kaivelee. Vanhoja pelilehtiä roudatessani istahdin tuttujen kanssa namijuomalle, jonka yhteydessä äijälauma lueskeli 80-luvun pelijulkaisuja. Zzap, ACE, C=Lehti, voi niitä aikoja. Eräs artikkeli kuitenkin räjäytti tajuntaa ja pahasti. Habitat? Massiivimoninpelattava seikkailupeli? 80-luvulla? Commodore 64:llä?

Kyllä vain. Kyseessä on vuonna 1987 C-64:lle julkaistu MMO-seikkailupeli, joka mahdollisti yli 20 000 kuusneba-pelaajan yhteisen verkkoseikkailun.

Huikea teos. Tekijänä Lucasfilm, projektissa mukana Ron ”Monkey Island” Gilbert ja George Lucas. Suunnittelija ja pääohjelmoi Chip Morningstar, joka teki myös Koronis Riftin, Maniac Mansionin ja Zak McKrackenin.

Peli käytti erityistä Commodore 64:lle suunniteltua Quantumlink-verkkopalvelua, jonka ansiosta vanha kunnon sotaratsu pystyi käyttämään tällaista edistyksellistä, ehdottomasti aikaansa edellä ollutta MMO-järjestelmää.

Habitat itsessään ei osoittautunut kovin pitkäaikaiseksi. MMO-peli suljettiin jo vuonna 1988, mutta palasi samana vuonna toisella nimellä. Vuonna 1990 Fujitsu lisensoi Habitatin teknologian ja julkaisi pelistä oman version, ostaen lopulta koko ohjelmiston 1995. Habitatin suoria perillisiä ovat edelleen toimivat chatti- ja pelimaailmat Vzones ja Second Kingdom.

Lisäksi Habitatin mekaniikka ja toiminnot löytyvät melko suoraan nykyisistä MMO-peleistä, selkeimmin Second Lifestä.

Habitat:

http://www.mobygames.com/game/c64/habitat

The Lessons of Lucasfilm’s Habitat

Cyberspace: Getting There From Here

Wikipedia: Habitat

Lue lisää eDomesta

Verkkoseikkailujen mokaisessa maailmassa osa 1: laatumorpit

Verkkoseikkailujen mokaisessa maailmassa osa 2: roskamorpit

Age of Conan – Ison Arskan jalanjäljillä Hyboriassa

Anarchy Online froobien silmin

Entropia Universe Zapin silmin

Virtuaalitodellisuus on lapsilta kielletty – Second Life