Uusimmat

Haluatko retropelintekijäksi? Tee Amiga-pelejä Windowsilla!

16.07.2012 22:30 Jukka O. Kauppinen

8- ja 16-bittisen aikakauden naavaparrat saattavat hetken elvytyksen jälkeen muistaa miten tuohon aikaan harrastettiin pelinteko- ja ohjelmointityökalupaketteja. Oli Shoot’Em’Up Construction Kit, Racing Destruction Set ja sitten tietysti AMOS, helppokäyttöinen ohjelmisto, jolla melkein kuka tahansa pystyi tekemään pelejä. Ja osallistuipa MikroBitti-demokisaan AMOS-demokin, kunniaa senkin tekijälle.

Sittemmin tapahtunutta: Commodore konkkasi, Amiga kuoli, C=Lehti lopetettiin ja MikroBitti imaisi Hifi-lehden.

Mutta AMOS ei vain suostu kuolemaan. Siitä on näet julkaistu uusi painos, joka on tarkoitettu hämmentävähkösti Windows-käyttäjille. Amigan AMOS Professional Windows-ympäristöön sovitettuna. Jumankauta. Ja ilmaiseksi.

Nyt vain tekemään Amiga-pelejä.

AMOS julkaistiin alkujaan vuonna 1990. Sen edeltäjä STOS ilmestyi Atari ST:lle vuonna 1988.

Omalla tavallaan AMOS/STOS muistuttavat, että 80- ja 90-luvuilla tietokoneilu oli vielä yllättävänkin aktiivista, oma-aloitteiseen luomiseen tähtäävää toimintaa. Pelkän pelaamisen ja dataamisen ohessa monet myös loivat aktiivisesti juttuja ja opettelivat asioita. Nykypäivänä luova toiminta ja yhdessä tekeminen tuntuu olevan paljon vähäisempää, vaikka ilahduttavia poikkeuksiakin löytää yllättävistä paikoista.

Lisätietoja:

Lue myös

Battlestar Galactica (Lautapeli)

Ei kannata innostua vielä liikaa Ouyasta

FTL on jo betan perusteella erinomainen peli

Resident Evil 6 -ensikosketus