Uusimmat

Ilmaispelien lypsylehmät: sittenkin vain myytti?

10.04.2014 23:30 Jukka O. Kauppinen

Populaarikulttuuri ja pelihistoria ovat täynnä skandaaleja ja nuorisoa korruptoivia kamaluuksia. Eikä ihme. Aina joku muu on syyllinen. Aina on oltava jokin, jota syytää kun nuoret ovat niin epäkohteliaita ja narisevat ääneen, kun mummo tönii ja etuilee kassajonossa. Joskus se oli jazz-musiikki, sittemmin rock. Tai sarjakuvat. Kuten myös flipperit.

Tuorein ilmiö syyttää ilmaisia mikromaksupelejä, niitä f2p-pelejä, nuorison turmelijoiksi. Saati lompakon tyhjentäjiksi. Mitä sanoo Veikko, ikä kuusi vuotta, kun hän on käyttänyt luottokorttinsa limiitit tyhjiksi ja ostellut ilmaispelin timantteja niin paljon, että siihen hurahtivatkin kymmenen vuoden lapsilisät?

Eikun hetkinen. Eihän lapsille anneta luottokortteja. Miten nämä muka sitten törsäävät rahansa?

Eivät oikeastaan mitenkään. Eikä se ilmaispelikään niin paha juttu oikeataan ole. Kukaan ei pakota pelaamaan mitään, ja vaikka mikromaksuihin saa halutessaan laitettua rahaa pitkänkin pennin, niin samoin saa kauppa- ja latauspeleihinkin. Mitä muutakaan satasten etukäteen tilattavat Collector’s Editionit ovat kuin glorifioitua rahastusta? Tai pelit, joiden arvostelujen embargot on määrätty julkaisun jälkeen tai joista ei ole saatavissa demoa? F2p-peliä voi pelata mielin määrin omaa mielipidettään luoden, kunnes tietää ihan tarkasti onko peli ylipäätään sellainen että se kiinnostaa, saati haluaako siihen upottaa jeniäkään rahaa. Siitä puhumattakaan, että loppumetreillä 98,5 prosenttia ilmaispelien pelaajista ei ole koskaan laittanut penniäkään rahaa f2p-peleihinsä – tai että Candy Crush Sagan viimeiselle tasolle yltäneistä 70 prosenttia yksi sinne luottokorttiaan vinguttamatta.

Erinomaisen hyvää analyysiä pelaajien koukutuksesta, valaiden lypsämisestä ja ”kuka ajattelee lapsia?” –ajattelusta Polygonista:

Lue juttu: Snobbery and fear drive criticisms of free-to-play games and ethics

Lisää aiheesta

Boom Beach -suomipeli kipusi Amerikan hittilistoille 

Ilmaisräiskintä Warface tulossa Xbox 360:lle tässä kuussa 

Junapeli Rail Nation kääntyi suomeksi 

RedLynxin hittisarja jatkuu: Trials Frontier julkaistiin maailmanlaajuisesti