Uusimmat

Kasettilamerit pelastavat Assemblyssä Commodore 64 –softaa

14.07.2015 15:00 Jukka O. Kauppinen

Muinaisten tietokoneohjelmien pelastamiseen erikoistunut Kasettilamerit-yhteisö saapuu Assembly Summer 2015 -tapahtumaan Skrolli-lehden sponsoroimana siirtämään Commodore 64 diskettejä ja kasetteja biteiksi muun muassa emulaattoriystävälliseen muotoon. Ryhmä on paikalla torstaista sunnuntaihin Skrollin osastolla.

Digiarkeologipoppoo kutsuu vanhoja C64-levyjä ja –kasetteja kaappiensa perukoilla piilottelevia tuomaan ne taltioitavaksi ja pelastettavaksi myös myöhempien sukupolvien iloksi.

Kasettipuolelta haluttua materiaalia ovat erityisesti turbo tapella (kasettiturbolla) tallennetut kopioidut ohjelmat, pelit ja kaikki kotitekoiset tuotokset. Diskettipuolelta tervetulleita ovat niin kopioidut kuin alkuperäisetkin levykkeet.

Lamerit pyytävät, että mikäli tuot alkuperäisiä ohjelmia, niin ota mielellään mukaan koko alkuperäispakkaus, että ohjelma voidaan varmuudella tunnistaa.

Kasettien ja levyjen materiaalin kunnolla tai toimivuudella ei ole väliä. Kasettilamerien tekniikka mahdollistaa pahoin vaurioituneenkin materiaalin pelastamisen toimivassa muodossa.

Diskettien ja varsinkin kasettien siirto vie runsaasti aikaa joten olethan yhteydessä etukäteen jos sinulla on isompi erä materiaalia siirrettäväksi. 

Alkuperäisien diskettien osalta erityisesti suomalaiset tuotokset ovat tervetulleita niin disketteinä kuin kasetteinakin riippumatta järjestelmästä. Etsittyjen listalla ovat muun muassa:

  • Kaikki Amersoftin julkaisut
  • Painterboy
  • Triosoftin julkaisut
  • Lehtien mukana tulleet disketit (Mikrobitti yms.)

Myös muiden järjestelmien kopioiden sekä alkuperäisten 5.25″ ja 3.5″ diskettien siirto on mahdollista, mukaan lukien:

  • Atari 8bit
  • Atari 16bit
  • Amiga (3.5″ ja 5.25″)
  • PC (3.5″ ja 5.25″)
  • Apple II
  • Spectravideo

Kasettilamerit muistuttavat, että ”nyt olisi ns. tuhannen taalan tilaisuus saada esimerkiksi vanhat grafiikka-, musiikki-, peli-, koodi- ja työlevyt sekä muut vastaavat siirrettyä talteen ennenkuin on liian myöhäistä!  Voit myös lahjoittaa tarpeettomat kasetit ja disketit. Siirrämme datan talteen ja hävitämme median tarvittaessa.”

Yhteystiedot: grue at iki piste fi, ja rakki at iki piste fi  tai IRCissä IRCnet: Grue .

Lisätietoja: Vanhojen bittien pelastajat (Skrolli)

Lisää aiheesta

Commodore 64 -arkistointiprojekti jatkuu – lataa tähänastiset retrohelmet  

Digiruneberg Grue on pelastanut jo yli 1000 C-64-ohjelmaa  

Kasettilamerit arkistoivat pelihistoriaa