Uusimmat

Kiinan Hearthstone-skandaalin paljastajalle satelee tappuhkauksia

08.04.2016 11:30 Miikka Lehtonen

Hearthstone on suurta bisnestä. Niin suurta, että kun järjestäytynyt huijausrinki paljastetaan, paljastajaa aletaan uhkailemaan kuolemalla, väkivallalla, oikeusjutuilla ja ties millä muulla. Ja mistäs muualta näitä uhkauksia tulisi kuin Kiinasta?

Blizzardin digitaalinen keräilykorttipeli Hearthstone on kerännyt maailmalla valtavasti suosiota. Moni pelaa sitä ihan ammatikseenkin joko streamaten omia pelejään verkossa hirmuisen suurille yleisöille, tai kisaten turnauksissa rahapalkinnoista. Kilpailu on kovaa, mutta niin ovat palkinnotkin.

Valitettavasti kaikki eivät pelaa aivan puhtaat jauhot pussissaan, varsinkaan Kiinassa. Siellä järjestäytynyt huijaus ja korruptio ovat niin yleisiä juttuja Hearthstone-piireissä, että asialle on ihan oma suuren yleisön tuntema terminsäkin. Saitin saamien ja vahvistamien tietojen mukaan 14 kiinalaista tunnettua Hearthstone-ammattilaista ja lukematon määrä tuntemattomampia nimiä vaihtelee keskenään voittoja ja boostailee rahaa vastaan asiakkaidensa tilejä pyrkien saamaan näille korkeita sijoituksia Hearthstonen kausissa, mikä taas tarkoittaa pääsyä turnauksiin ja palkintoja, vaikka niissä ei sitten pärjäisikään.

Kannattaa käydä lukemassa koko pitkä artikkeli, sillä se on kiehtovaa luettavaa. Vähintään yhtä kiehtovaa on se, että kun Radoslav ”Nydra” Kolev julkaisi artikkelinsa GosuGamers-saitilla, hän joutui valtavan vihakampanjan kohteeksi. Kiinalaiset Hearthstone-pelaajat eivät suinkaan olleet raivoissaan siitä, että heidän skenessään huijataan ja perseillään eeppisesti, vaan siitä, että asiasta puhuttiin. Paikallisille pelaajille tuntuu olevan aivan mahdoton paikka, että joku länsimainen pelle näin häpäisee Kiinan Hearthstone-skenen ja tuottaa häpeää puhumalla asioista, joista yhteisen sanattoman sopimuksen mukaan vaietaan.

Hämmentävää näin länsimaisesta perspektiivistä, jossa viha kohdistuisi todennäköisesti korruptiosta kiinni jääneisiin, mutta Kiinassa vallitsee voimakas ”face-kulttuuri”, jossa kasvojen menettäminen on suunnilleen pahinta, mitä voi tapahtua. Ja kun ulkomailla puhutaan kiinalaisten Hearthstone-huijauksesta, kasvot menivät urakalla. Ei vain syyllisiltä, vaan koko skeneltä.

Niinpä Kolevin niskaan on satanut uhkauksia jos jonkinlaisista lähteistä, mutta hän ei pistänyt itseään likoon turhaan. Blizzard ja peliä Kiinassa pyörittävä NetEase ovat ottaneet Kolevin tiedot tosiksi ja tiettävästi vahvistaneet, että jutussa implikoidut pelaajat ovat syyllisiä ”ilman epäilyksen häivääkään”. Nyt kiviä käännellään urakalla ja bannivasara heiluu aamusta iltaan. Jutun jälkipyykkiä tullaan varmasti pesemään urakalla, sillä suuret nimet, suuret rahat ja suuri huomio ovat näkyvä ja puhututtava yhdistelmä.

Lähde: GosuGamers

Miikka Lehtonen

Muropaketin uusimmat