Uusimmat

Kiittelyä huojuvasta norsunluutornista

14.10.2010 15:27 Jukka O. Kauppinen

Toimituksellisen viisauden ja jatkuvan puuhatulvan keskellä ei aina ehdi kiinnittää huomiota joka ikiseen pikku detaljiin. Lukijoilta saatava palaute onkin usein avainasemassa, kun teemme suunnitelmia tai mietimme, että mikäs tässä nyt oikein….

Esimerkiksi noin viikko sitten lukijamme ”Axtor” ihmetteli muutamien peliarvostelujen viipymistä. Iloksemme pystyimme osoittamaan, että näistä yksi oli jo itse asiassa tehty ja julkaistu, toinen ilmestyi jo seuraavana päivänä ja kolmaskin oli työn alla. Mutta ne loput? Hmmm.

Ainahan voi tietysti nojata siihen perinteiseen selitykseen, että pienellä ja paljolti harrastusmielellä toimivalla tiimillä ei vain ehdi kaikkea käsitellä. Mutta tällä kertaa muutaman päivän päänraapimisen jälkeen huomasin Axtorin palautteen takaa löytyvän erään yhteisen tekijän.

Peliala on bisnes, joka on koko ajan liikkeessä. Firma A jakelee Julkaisijan Z tuotteita viisi vuotta, sitten jakelijaksi tuleekin Firma B. Samalla saattavat vaihtua median yhteyshenkilötkin. Ja sitten vuoden, parin päästä joku Firma C tekee taas paremman tarjouksen jakelusta. Ihmisetkään eivät pysy paikoillaan, vaan vaihtavat usein pelialan sisällä firmasta toiseen. Tutut nimet tupsahtelevat esiin milloin missäkin. Ja tähän päälle tietysti sekin, että ihmiset ovat kovin erilaisia. Joku on hyvä hommissaan, joku ei. Eri pelitalojen yhteydenpito ja asioiden sopiminen vaihteleekin hurjasti tämän johdosta – jossain on töissä osaavia kavereita, toisten kanssa yhteydenpito on yhtä nautinnollista kuin viiltelisin omaa rannettani chilimarinoidulla veitsellä.

Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että yhteydet elävät jatkuvasti. Ja joskus yhteydet vain katoavat, ilman että sitä edes huomaa. Jakelijat vaihtuvat, kontaktihenkilöt häipyvät mitään sanomatta tai uudet PR-kontaktit eivät vain ole vielä tehtäviensä tasalla.

Niinpä täältä norsunluutornista käsin kaikkea ei aina edes huomaakaan, ennen kuin joku tökkää asiatikulla silmään. Kiitos Axtorin, eräs tällainen ”pikku” pulmatilanne kuitenkin havaittiin ja solmimme uudelleen yhteydet erääseen julkaisijaan. Rästiin jääneet arvostelukappaleet ovatkin jo postissa ja juttua tulee, vaikkakin pakostakin myöhässä. Kaupan päälle selvisi myös, että posti oli hukannut erään toisen julkaisijan lähetyksen, jossa oli ollut muun muassa kaivattu Spider-Man: Shattered Dimensions -arvostelukappale. Niinpä, testikappale oli kyllä lähetetty muttei saatu. Eikä tämä ole edes kovin harvinaista, valitettavasti.

Kiitoksia siis teille, tarkkaavaiset lukijat. Lähettäkää palautetta jatkossakin. Se saavuttaa parhaimmin kohteensa, kun jätätte kommenttinne tänne eDomen blogin puolelle, blogin palaute-rysäyksiin tai lähetätte sähköpostia toimitukselle osoitteeseen posti[ät}edome.net. Arvosteluihin tai uutisiin jätetty toimituksellinen palaute ei välttämättä osu aina asianomaisten silmiin.

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat