Uusimmat

Kolumni: Miksi peliala hakee uskottavuutta viihdestaroilla?

13.04.2012 13:33 Jukka O. Kauppinen

Taannoinen Finnish Game Awards -gaala oli ihan mukava tapahtuma, ainakin kun tv-lähetyksen kuvaukset saatiin purkkiin ja pääsimme lopultakin sapuskan ääreen. Mutta ilta jätti jotain hampaankoloonkin. Enkä puhu edes räikeähköstä tuotesijoittelusta. Vaan esiintyjistä ja julkkiksista.

Suomessa järjestetään kerran vuodessa suuri pelialan gaala, jossa jaetaan pelialan ammattilaisten valitsemat vuoden parhaat pelit -palkinnot ja yleisöäänestyksellä valittu vuoden parhaan pelin palkinto. Joskus aiemmin tilaisuudessa jaettiin myös kulta- ja platinapelit, mikä oli ainakin minusta kiinnostavaa ja ajatuksia herättävää. Kunhan jako vain tapahtui ripeästi, ilman liikoja jorinoita.

On kuitenkin kamalan sääli, ettei peliala pysty vieläkään hakemaan näkyvyyttä ja uskottavuutta ilman vanhempien viihdemuotojen tukea. Paikalla oli näet kasapäin ties mitä julkkiksia, missejä ja nousijoita, jotka poseerasivat toimittajille ja kuvaajille kuvausseinän edessä, antaen pikahaastatteluja ja kaveeraten toistensa kanssa.

Ja nämä julkkikset olivat jotakuinkin ainoita, jotka näkyivät missään medioissa.

Uutisoitiinko Finnish Game Awardsia pelilehtien ulkopuolella millään tapaa? En ainakaan nähnyt. Sen sijaan kyllä bongasin lehtien viidesivuilta Robinin (se Frontside Ollie, tiedättehän) haastatteluja. Ja vallitsevan Miss Suomen. Joka oli kyllä kaverinsa kera oikein nätti iltapuvussa kuljeskellessaan.

Pelialalla on edelleen vaikeuksia nousta julkisuuteen omilla ansioillaan, paitsi kun kyse on Angry Birds -alueesta huvipuistossa tai Angry Birdsin nimellä ratsastavasta haittaohjelmasta. No, joskus sentään jonkun firman nimi vilahtaa valokeilassa, kun ulkomaiset riskisijoittajat uskovat firmaan miltsin tai parin verran. Mutta valitettavasti vuoden periaatteessa tärkein pelitapahtuma ei tarjoa lehdistölle mitään, mihin voitaisiin tarttua. Suomalaiselta pelialalta puuttuvat tunnetut kasvot ja nimet, joihin mainstream-media ja lukijat osaisivat tarttua. Ellet ole Peter Westbacka, jota kukaan ei tunnistaisi ilman Angry Birds -hupparia. Palkittujen pelien nimetkään tuskin kertovat ei-pelaajalle mitään, mutta kaikissa niissähän tietysti ammuskellaan ja tapetaan. Lavalla käyvistä persoonistakaan ei irtoa lööpinjuurta, sillä mitäpä nyt muutamasta kiitossanasta ja tuotesijoittelukommentista voisi heruttaa.

Niin. Miksikö Suomen suurin ja ainoa vuotuinen peligaala ei nouse otsikoihin omilla arvoillaan? No juuri noista syistä. Me olemme tylsiä ja kasvottomia. Meistä ei saa tiristettyä uutisjuttuja. Ei se ole uutinen, että pelialahemmot joivat jatkoilla olutta. Se olisi uutinen, jos Miss Suomi olisi bongattu tunnetun pelitoimittajan kainalosta.

Noh, ostamalla paikalle musa- ja leffapuolen julkkiksia on ainakin tsänssit, että heistä tehdään uutinen ja siinä sivussa ainakin mainitaan kuinka tyyppiä haastateltiin gaalan aulassa. Ehkä joku huomaa näin ihan vahingossa, että tällainenkin pelialatapahtuma on järjestetty.

Voiko tilannetta muuttaa? Haluammeko muutosta? Ja millaista?

Toisaalta joskus aikaisemmin tykkäsin kovasti, kun gaala oli hieman pienimuotoisempi. Ilman liikoja julkkiksia, rehellisesti pelialan inside-juttu. Mutta koska pidämme pelejä nykyään merkittävänä viihdealana, on meidän matkittava muita. Onhan noita Jussi-palkintoja, iskelmä-Finlandioita ja muuta. Kyllä mekin tarvitaan oma!

Silti. Missivetoisuus pännii. Se mitä MINÄ haluaisin gaalan näkyvyyteen, olisi suomalaisen pelialan nostaminen isommin eteen. On hienoa, että palkintoja jaetaan vuoden innovaatioille, vuoden pelimyymälälle tai sosiaalisille peleille (kuten Battlefield 3). Mutta olisi mukavaa myös jos palkintoja ja arvostusta suunnattaisiin enemmän nimenomaan kotimaiselle pelialalle, eikä vain jaettaisi enimmäkseen ulkomaille meneviä Aapeli-palkintoja.

Vuoden kotimainen peli -sarja sai gaalassa huikeimmat hurraat ja aplodit. Syystäkin. Paitsi että tarjolla oli hyviä pelejä, niin ne kiinnostavat, ne luovat työpaikkoja ja luovat meille kaikille vaurautta. Mitä jos gaalan kautta tarjottaisiin myös tietopaketteja ja haastatteluja kaikista Vuoden kotimainen peli -finalisteista? Suomalaisista pelitaloista? Erityinen voittajahaastattelu kivojen tarttumispintaa tarjoavien kommenttien kera? Hyvät oheismatskut gaalasta lähetettäviin lehdistötiedotteisiin? Ehkä vuoden debyyttipeli? Useampikin sarja kotimaisille peleille ja hypeä pelitaloille? Eli tuhdisti tartuttavaa suomalaiselle lehdistölle. Ymmärrään toki, että moinen on viihdelehdistöstä paljon tylsempää kuin missien ja muusikoiden jututtaminen, mutta ainakin minä tykkäisin, jos suomalainen peliala näkyisi tätä kautta myös uutis- ja talouspalstoilla. Viihdesivuille toki mennään sillä missien iltapukujen kautta.

Tietysti aivan eri asia on se, että miten FIGMAn jäsenyritykset tähän suhtautuisivat. Suuri osa suomalaisista pelikehittäjistä kuitenkin operoi heidän bisnestensä ulkopuolella, ja kuka gaalan laskut maksaa, se tahtipuikkoakin heiluttaa.

Tosin täytyy sanoa, että eivätpä ulkomaidenkaan vastaavat gaalat taida paljoa paremmin hommaa hoitaa. Vaikka vuotuinen Spike Video Game Awards on maailman suurin televisioitu peligaala, niin sekin on melkoista turhuusburgeria kaikkine turhine julkkiksineen, tuskastuttavine puheineen ja huttuineen.

Muropaketin uusimmat