Uusimmat

Koskeeko lama nettitalouksia?

19.05.2009 13:57 Jukka O. Kauppinen

Lama sitä, taantuma tätä. Mutta miten lamataantuma koskettaa virtuaalitalouksia, nettipelien talousjärjestelmiä? Heijastuvatko tosimaailman ongelmat nettitalouksiin – ja sitä kautta takaisin tosimaailmaan?

Siinäpä vasta kysymys. Monen näkemyksen mukaan morpit, siis menestyvät sellaiset, ovat pelifirmoille hyviä turvasatamia, sillä uskolliset pelaajat eivät hylkää kavereitaan ja seikkailujaan huonompinakaan aikoina. Päinvastoin. Työttömänä aikaa vasta riittääkin pelaamiseen.

Aivan oma kysymyksensä on kuitenkin virtuaalitalousjärjestelmien kukoistaminen. Ovatko morpit perus- vai luksushyödykkeitä? Entäpä esimerkiksi virtuaaliomaisuuden haaliminen, pelikullan ostaminen? Ainakin näillä näkymin kultakauppa käy entiseen tahtiin.

Mutta mitä jos kultakauppa kääntyy laskuun? Mitä jos suomalaispelaajat vähentävät kultakauppojaan vaikkapa neljänneksellä? Siitä voi olla mielenkiintoisia seurauksia, sillä vaikutukset iskevät lopulta Kiinan työläisväestöön. Morppien virtuaalitaloudet työllistävät nykyään jopa miljoona kiinalaista virtuaalikullankaivajaa. Kiinan talous yskii nytkin ihan riittävästi ja kaupungeista/tehtaista ei löydy riittävästi töitä maalta työn perässä muuttaneille, niin mitä jos tämäkin menestyvä ala kääntyy laskuun?

Etenkin kun kiinalaiset virtuaalikullankaivajat ovat sikäläisittäin hyvin palkattuja ja tekevät suhteellisen helppoa työtä. Jonkinlaisen kielitaidon omaavat tienaavat jopa tuplasti tehdastyöläisen palkan ja kuusi kertaa enemmän kuin maatyöläiset.

Kuten tosimaailman kauppajärjestelmät, myös virtuaalitaloudet ovat nivoutuneet tiukasti yhteen. Kullankaivuufirmoille siirtyneet eurot ruokkivat usein loppumetreillä Kiinan maaseutua. Niinpä maailmankaupan ohella taloustutkijat seuraavatkin aina vain tarkemmin myös virtuaalitalouksien tapahtumia.

Lisätietoja: Update on Chinese Gold Farming

Lue myös

3D Realms jatkaa eloaan, Duke Nukem Forever ei

Arvostelu: I-Fluid (PC)

EU pelaajien turvana, pelikehittäjien vaarana

Pelitaidepläjäys scifillä, kuusnepalla, New Yorkilla ja avaruusmuukalaisilla

Secret Weapons of the Luftwaffe muuttui juuri todeksi