Uusimmat

Logitech Cordless Desktop MX 5000 Laser

31.05.2006 21:00 Muropaketin toimitus

Logitech CordlessMX 5000 Laser -näppäimistöä kehutaan maailman ensimmäiseksi älykkääksi näppäimistöksi. Ja melkoinen pakkaus se onkin. Langaton näppäimistön ja hiiren yhdistelmä sisältää Bluetooth-keskittimen, ja näppiksessä itsessään on niin lcd-näyttö kuin monipuoliset mediakontrollit. Erinomainen kokonaisuus on näppäimistöjen luksusta.

Pelkkä perusnäppäimistö ei enää tänä päivänä riitä otsikkojen haalimiseen uusille tuotteille, joten laitevalmistajien on keksittävä uusia juttuja joilla houkutellaan käyttäjiä. Ja MX 5000:ssa niitä riittää.

Hiiri itsessään on nykylinjan mukaan tietysti langaton ja optinen, lasertekniikalla toteutettu. Tarkkuus on hyvä, 800 pistettä tuumalla, mutta ei vedä vertoja esimerkiksi Logitechin hulppealle MX 610 -laserhiirelle, jossa tarkkuutta riittää 2000 pisteen verran. Siinä on seitsemän painiketta, nelisuuntainen rulla sekä hauskan uusmuotinen akun latausta osoittava mittari. Hyvä ja tarkka laite, mutta hiiri siinä missä muutkin, vaikkakin laadukas. Muotoilunsa johdosta hiiri sopii vain oikeaan käteen.

Näppäimistö on puolestaan pienoinen ihmettelyn kohde. Logitechin ohjelmiston kera siitä muodostuu melkoinen älypaketti, jonka kymmenistä nappuloista löytyy toimintoja yhteen sun toiseenkin. Näppiksen näkyvimpiin piirteisiin kuuluu ehdottomasti yläreunan lcd-näyttö ja sen neljä hallintapainiketta. Normaalisti näytöllä voi pitää esimerkiksi kalenteria ja kelloa, mutta sen kautta voi hallita myös web-radioasemia ja soittolistoja. Siitä näkee myös sisälämpötilan tai se toimii laskimena, jopa ilman tietokonetta. Näyttö viestii ajurien avulla tietokoneen ohjelmien kanssa, ja se näyttää myös ohjelmien statuksen tai kertoo saapuneesta sähköpostista. Mitkä tosin näkee ruutuakin katsomalla…

Näppäimistö on varustettu myös Logitechin vakioksi muodostuneella mediapaneelilla ja monitoimisilla funktionäppäimillä. Mediapaneeli on tosin muotoiltu seksikkään uusiksi. Painikkeiden sijaan ne ovatkin hipaisunäppäimiä, joilla sormia liu’uttamalla voi muuttaa äänenvoimakkuutta tai kelata/vaihtaa musiikkikappaleita. Äänenvoimakkuussäätimen vieressä on lisäksi zoom-säädin.

nappis

Käytettävyydeltään näppäimistö on hyvälaatuinen, ehkä hieman pehmeämpi kuin Logitechit yleensä. Näppäinten napauttaminen ei tuota totuttua selkeää naksausta, vaan ne painuvat pohjaan huomaamattomammin. Sijoittelu ja tuntuma on kuitenkin erittäin hyvä. Pattereiden säästämiseksi laite menee kuitenkin yllättävän nopeasti torkkutilaan. 30 sekunnin odotusaika on lyhyt ja herääminen seuraavasta napautuksesta kestää lyhyen, mutta silti rassaavan hetkosen. Hipaisunäppäimet voivat puolestaan vaatia likipitäen hieromista tai painamista, ennen kuin komento menee perille.

Langattoman näppäimistö/hiiri-yhdistelmän tärkeä elementti on tietysti lähetin/vastaanotin, jonka avulla laite kommunikoi pc:n kanssa. Tämä on ideoitu erikoisesti. Hiiren latausasema on pelkkä virtalähde, eikä sillä ole muuta merkitystä. Tämä on siinä mielessä käytännöllistä, että laturin voi sijoittaa minne tahansa, kauemmaskin tietokoneesta.

Näppis2

Kommunikaatio ja yhteys tietokoneeseen tapahtuu erillisellä pikkuruisella Bluetooth 2.0 -sovittimella, joka vain lykätään tietokoneen usb-väylään. Kaikki laitteet on liitetty toisiinsa jo tehtaassa, eli niiden ei tarvitse sen kummemmin etsiä toisiaan käyttöönoton yhteydessä – patterit vain sisään, sovitin koneeseen ja virrat päälle. Yksinkertaista – mutta yksi usb-liitin menee näin Bluetooth-sovittimelle, ja lukuisissa nykyisissä kannettavissa mikroissa ja pöytäkoneissa on Bluetooth jo valmiiksi vakiovarusteena. Toki laitteita voi käyttää ilmankin Logitechin sovitinta, mutta tällöin näppäimistön erikoisominaisuuksia, kuten lcd-näytön toimintoja, ei voikaan hyödyntää. Toisaalta Bluetoothiton kone saa näin täysimittaisen langattoman varustuksen, jonka avulla mikrolla voi pitää yhteyttä puhelimeen, gps-laitteeseen tai muihin Bluetooth-laitteisiin.

Suurin kritiikki liittyy laitteen asennukseen. Näppäimistön mukana tulee hirveä määrä kaikenlaista täysin turhaa oheissoftaa, josta suurin osa on täysin turhaa. Asennusvaiheessa onkin oltava tarkkana, ettei vain tule asentaneeksi koneeseen resurssisyöppöjä mediaohjelmistoja, jotka häiritsevät jatkossa koneen normaalia käyttöä.

Litteä näppis

MX 5000 on monella tapaa käyttökelpoinen kokonaisuus, mutta siinä on samalla myös liikaa kikkailunkin makua. Lcd-näyttö on kiva jippo, mutta liekö sille niin suunnattomasti käyttöä. Kokonaisuus olisi hyvä, jos vain ajurit olisivat toimivammat. Nyt käytössä oli satunnaisia häiriöitä ja ongelmia. Erikoisnäppäimistöstä on varmasti hyötyä erityisesti jos käyttäjällä ei ole entuudestaan Bluetoothia koneessaan.

MX 5000 vaatii käyttäjän koneesta yhden vapaan usb-liitännän ja Windows XP -käyttöjärjestelmän. Se liikahtaa kaupoista siinä 130-140 euron hintaan.

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat