Maailman ensimmäinen FPS-peli sai alkunsa vuonna 1973

25.05.2015 13:52 | Jukka O. Kauppinen

Yhdysvallat. NASA. Opiskelijoita ja isoja tietokoneita. Mitä tapahtuu, kun tietotekniikkaintoilijoille annetaan pääsy maailman mahtavimpien tietokoneiden uumeniin? Tietenkin näpertämistä, hakkerointia – ja tietokonepelien koodausta.

Vuonna 1973 oli varmaan kovasti siistiä olla lukiolainen ja hommissa NASAlla tietokoneita näpräämässä. Tehtään eka tutkimusta, sitten omia juttuja. Harvalla pojalla/tytöllä oli Imlac PDS-1:n ja PDS-4:n kaltaisia minitietokoneita (huomatkaa käsite: menneeseen maailmanaikaan minitietokoneella tarkoitettiin koneita, jotka mahtuivat huoneeseen) leluinaan.

Ja sitten Steve Colley oli keksinyt kuinka tietokoneen näytöllä pyöritetään kuutiota, kun Howard Palmer ehdotti sokkeloseikkailun tekemistä.

Kuukaudet ja vuodet kuluivat – ja Maze eli ja kehittyi NASAn tietokoneilla. Yhdellä koneella pelattavasta sokkeloseikkailusta tuli hiljalleen kaksinpeli, sitten siihen lisättiin aseet ja muutakin sisältöä. Jossain vaiheessa Mazea seikkailtiin lähiverkossa kahdeksan pelaajan voimin, sitten Arpanet-verkon eli internetin edeltäjän yli.

Ja ihan huomaamatta oli syntynyt ehkä maailmanhistorian ensimmäinen FPS-räiskintä, ensimmäinen lanipeli ja ensimmäinen internetin yli pelattava räiskintä.

Eikä siinä kaikki: siinä oli myös ehkä maailmanhistorian ensimmäinen modituki ja naamaperspektiivin lisäksi myös 3PS-näkökulma.

Aivan ykköshyvä artikkeli maailmanpelihistoriaa muuttaneesta videopelistä löytyy Polygonista. Lukekaa!

Lue juttu: Polygon, The first first-person shooter

Keskustelu

Siistiä grafiikkaa:) Varmaan pyörii Crysis noilla koneilla jne…

Tommonen sen ajan tehohärveli olin niin vaatimaton laskentateholtaan että joka jampesterilla on kynässään nykyään enemmän laskentatehoa ja muistia kun noissa, joten tommosen pelin koodaaminen on ollu hieno suoritus ja hatun noston arvoine teko.

Muropaketin uusimmat