Uusimmat

Maailman ensimmäinen FPS-peli sai alkunsa vuonna 1973

25.05.2015 13:52 Jukka O. Kauppinen

Yhdysvallat. NASA. Opiskelijoita ja isoja tietokoneita. Mitä tapahtuu, kun tietotekniikkaintoilijoille annetaan pääsy maailman mahtavimpien tietokoneiden uumeniin? Tietenkin näpertämistä, hakkerointia – ja tietokonepelien koodausta.

Vuonna 1973 oli varmaan kovasti siistiä olla lukiolainen ja hommissa NASAlla tietokoneita näpräämässä. Tehtään eka tutkimusta, sitten omia juttuja. Harvalla pojalla/tytöllä oli Imlac PDS-1:n ja PDS-4:n kaltaisia minitietokoneita (huomatkaa käsite: menneeseen maailmanaikaan minitietokoneella tarkoitettiin koneita, jotka mahtuivat huoneeseen) leluinaan.

Ja sitten Steve Colley oli keksinyt kuinka tietokoneen näytöllä pyöritetään kuutiota, kun Howard Palmer ehdotti sokkeloseikkailun tekemistä.

Kuukaudet ja vuodet kuluivat – ja Maze eli ja kehittyi NASAn tietokoneilla. Yhdellä koneella pelattavasta sokkeloseikkailusta tuli hiljalleen kaksinpeli, sitten siihen lisättiin aseet ja muutakin sisältöä. Jossain vaiheessa Mazea seikkailtiin lähiverkossa kahdeksan pelaajan voimin, sitten Arpanet-verkon eli internetin edeltäjän yli.

Ja ihan huomaamatta oli syntynyt ehkä maailmanhistorian ensimmäinen FPS-räiskintä, ensimmäinen lanipeli ja ensimmäinen internetin yli pelattava räiskintä.

Eikä siinä kaikki: siinä oli myös ehkä maailmanhistorian ensimmäinen modituki ja naamaperspektiivin lisäksi myös 3PS-näkökulma.

Aivan ykköshyvä artikkeli maailmanpelihistoriaa muuttaneesta videopelistä löytyy Polygonista. Lukekaa!

Lue juttu: Polygon, The first first-person shooter