Uusimmat

Mistä näitä freemiumeja oikein tulee?

08.08.2011 15:31 Jukka O. Kauppinen

Domen pelitoimituksen kesken on noussut jo jonkinasteiseksi vitsiksi se, miten tiuhaan tahtiin tiedoteboksiimme putoilee lehdistötiedotteita ja uutisia uusista ilmaispelattavista morpeista. Joskus tuntuu, että joka päivä jokin firma kertoo uudesta freemium-morpistaan. Joinain päivinä freemium-tiedotteita tulee oikein ryppäinä. On uutta ilmaismorppia, on päivityksiä vanhoihin, joku kehuu että viiden kuukauden päästä julkaisemme uuden laajennuksen ja vaikka mitä.

Viime viikollakin eräänä päivänä jo vitsailin, että tässähän tulee jo freemium-puutostila, kun yhtään morppitiedotetta ei ollut kilahtanut inboxiin kahteen tuntiin.

Siinä samalla tuli hieman ihmeteltyä, että miten ihmeessä näille kaikille ilmaismorpeille muka riittää pelaajia?

MMORPG-pelien sektorilla on kauan tunnettu se fakta, että pelaajia on vain rajallinen määrä. Uudet, isot morpit syövät väistämättä vanhojen pelaajamääriä. Sekä yksittäiset pelaajat että kokonaiset klaanit ovat kuin heinäsirkkoja, jotka pyrähtelevät pelistä toiseen etsimään uusia kokemuksia, nautinnollisia elämyksiä ja saavutuksia. Uuden pelin ilmestyessä toisten morppien pelaajamäärät notkahtavat silminnähden, minkä jälkeen muutaman kuukauden aikana katsellaankin miten uutuus onnistuu viehättämään porukkaa. Osa jää, osa palaa entiseen peliin…

Vasta World of Warcraft onnistui kasvattamaan merkittävästi MMO-pelien pelaajamääriä. Sitä ennen sama porukka oli lepattanut pelistä toiseen, kun taas WoW toi morppien pariin valtavasti uutta porukkaa, uusia nettipelaajia.

Entäpä nämä freemiumit? Ilmaiset morpit ovat toki periaatteessa houkutteleva asia, mutta kun niitä on niin valtavasti, samojen ideoiden kierrätyksestä puhumattakaan. Paljonko näitä samasta pelaajasegmentistä kilpailevia morppeja edes nykyään on? Isoja ja suosittuja lienee kymmeniä, mutta lehdistötiedotteiden määrästä päätellen freemiumeja on markkinoilla jo satoja, kehitteillä olevista puhumattakaan. Entäpä kaikki ne Facebookissa ja muilla sivustoilla luuraavat pelit, jotka turvautuvat omalla suunnallaan freemiumien mikromaksuihin?

Kysymys kuuluukin: mistä ihmeestä kaikille noille riittää pelaajia? Vai pelaako jokainen freemiumisti viittä eri ilmaismorppia? Mistä kaikki freemiumfirmat kuvittelevat löytävänsä tarpeeksi ihmisiä, jotka ovat valmiita mikromakselemaan niin ahkerasti, että pelien pyörittäminen on kannattavaa?

Minun on vaikea uskoa, että verkkopelaajien määrä olisi noussut edes ilmaismorppien houkuttelemana niin dramaattisesti, että kaikki nämä pelit kannattaisivat. Muutaman vuoden sisään edessä on taatusti samanlainen pudotuspeli kuin 2000-luvun alkupuolella. Eräässäkin vaiheessa laskeskelimme, että eri pelitaloilla on työn alla parisensataa kuukausimaksullista MMO-peliä. Niistä kovinkaan moni ei ole enää tänään olemassa, sikäli mikäli edes puolet niistä saatiin julkaistua.

Mutta jos jotakuta pitäisi veikata tällä rintamalla voittajaksi, niin kyllä se on Wargaming.net vallan mainiolla World of Tanks -pelillään.

Ohessa muutama esimerkki peleistä, joiden tiedotteilla toimitusta on äskettäin pommitettu. Moniko on tuttu? Prison Tale, Grand Chase, Tiara Concerto, Allods Online, Flyff, Aika, Rappelz, Uncharted Waters Online, Tales Runnes, Iris, The Chosen, Mini Fighter, Brawler, Haypi Kingdom, Raiderz, Runes of Magic, Bounty Bay Online, Throne of Fire, Mythos, Tera, Empire Online, Faxion, Age of Wulin, Argo Online.