Uusimmat

Nigeriahuijarit pesiytyvät jo Huuto.nettiinkin

22.01.2009 14:15 Jukka O. Kauppinen

Valistuneet internet-käyttäjät tuntevat jo yleisesti niin sanotut nigeriahuijarit tai nigeriascammerit. Nämähän ovat nettikansaa erityisesti sähköpostin kautta vaanivia huijareita, jotka yrittävät vapauttaa höynät rahoistaan mitä erilaisimmin keinoin. Koska sähköposti ei tunne rajoja, niin huijausyritykset ovat tulleet tutuiksi suomalaisillekin. Nyt nigeriahuijarit ovat löytäneet tiensä jopa Huuto.net-nettihuutokauppaan.

Huuto.net-palvelussa piileksii varmistetusti ainakin yksi klassinen nigeariahuijari, joka on luonut palveluun tunnuksen ja yrittää kalastella erilaisten tuotteiden myyjiä.

Ostaja käyttää perinteistä nigerialaishuijareiden menetelmää, joskin mielenkiintoisesti suomalaisiin oloihin sovellettuna.

Huijari ei tee varsinaisesti huutoja vaan ottaa myyjiin yhteyttä joko kysymyksen esittämällä tai yksityisviestin kautta. Alkutiedustelujen jälkeen huijari tarjoaa tuotteesta suoralla kaupalla tuntuvasti pyydettyä korkeampaa hintaa, jos se lähetetään suoraan Nigeriaan.

Juju on tietysti siinä, että ostaja haluaa tuotteen postin seurantakoodin pystyäkseen maksamaan ostoksensa. Maksua ei luonnollisesti tule koskaan, sillä seurantakoodista ostaja tietää, että tuote on lähetetty.

Menetelmä on tyypillinen nigeriahuijareiden keksintö, jossa sikäläiset nettihuijauksiin erikoistuneet veitikat yrittävät lypsää länsimaisilta typeryksiltä rahaa tai tuotteita suurin lupauksin. Nigerialaiset nettihuijarit ovat luoneet toiminnastaan kokonaisen teollisuudenalan, jota pyöritetään niin nettikahviloista kuin ammattimaisten kokopäivähuijarien toimistoista. Huijaukset tuottavat jo tuntuvan osan maan kansantulosta.

Muistuttaisimmekin kaikkia niin Huuto.netin kuin muidenkin nettikauppapalvelujen käyttäjiä suhtautumaan ostotarjouksiin varauksella, etenkin jos tiedustelut esitetään englanninkielellä, sähköpostiosoitteet ovat ilmaisista sähköpostipalveluista ja tuotteita pyydetään toimittamaan ulkomaille. Jos tuotteet pyydetään toimittamaan Nigeriaan tai ostaja haluaa tuotteen postitettavan ennen maksua, niin hälytyskellojen tulisi soida välittömästi. Nigeriahuijareista kannattaa varoittaa myös tuttuja, joiden tiedätte myyvän esimerkiksi puhelimia tai elektroniikkatuotteita nettihuutokaupoissa.

Nigeriahuijarit ovat onnistuneet keräämään hyvät rahat myös monilta hyväuskoisilta suomalaisilta, mutta samalla huijareiden huijaamisesta on tullut myös suurta kansanhupia. Onnistuneita huijareiden vedätyksiä, scambaittausta, löytyy muun muassa 419 Eater -sivustolta osoitteesta http://www.419eater.com.

Scambaittereiden suurta hupia on vedättää huijareita niin pitkälle kuin mahdollista, heruttää näiltä mahdollisimman päättömiä keskusteluja ja muun muassa saada nämä ottamaan itsestään noloja valokuva. Parhaimmillaan huijareita on vastahuijattu jopa tekemään näyttäviä puutöitä, kuten tästä Commodore 64:stä:

Kuvat: 419eaters

Huuto.netiin pesiytynyt nigerialaishuijari tai huijarit pääsevät nähtävästikin pikapuoliin nauttimaan suomalaisten scambaittaajien vastaiskuista.

Lue myös

2K uskoo: taantuma on voitettavissa!

EA: luovuus ja tuottavuus ovat yhtä

Halvaantunut pikkutyttö oppi kävelemään uudestaan, kiitos videopelin

Hudsonin lentoturma mallinnettiin lentosimulaattorilla

Luottokorttiyhtiö jättimäisen tietovarkauden kohteena