Uusimmat

Overwatch-hahmon peppu aloitti hirveän kohun

29.03.2016 11:00 Miikka Lehtonen

Blizzardin mainio Overwatch-nettiräiskintä on parhaillaan suljetun betatestinsä loppupuolella. Blizzard on testin aikana reagoinut usein ja vahvasti saamaansa palautteeseen, sillä heidän tarkoituksenaan on alusta saakka ollut tehdä pelistä niin hyvä kuin mahdollista. Ero moniin muihin ”betatesteihin”, jotka ovat käytännössä vain pelien markkinointia, on ollut melkoinen.

Tuorein muutos sai kuitenkin aikaan kunnon paskamyrskyn. Overwatchissa voittava joukkue poseeraa yhdessä kierroksen päätyttyä, ja pelin parhaan suorituksen vetänyt pelaaja saa oikein kunnon esittelypätkän. Eräässä näistä poseerauksista Tracer, sanavalmis ja pirtsakka brittityttö, poseerasi oheisella tavalla.

tracer-over-the-shoulder

Eräs pelaaja lähetti Blizzardin keskustelupalstalle viestin, jossa hän toivoi, että poseerauksesta tehtäisiin vähemmän seksuaalinen. Osasyy pyynnölle oli se, että kirjoittajan nuori tytär oli hirmuinen Overwatch-fani ja isä halusi, että tyttärellä voisi olla vahvoja naisroolimalleja, joiden annettaisiin elää ja hengittää muillakin avuillaan kuin seksuaalisuudellaan.

”Minun päävalitukseni on, että tämä poseeraus ei ilmennä Tracerin hassua/kilttiä/pirtsakkaa persoonallisuutta mitenkään. Se on vain geneerinen peppukuva. En näe, miten tämä on positiivinen juttu pelin kannalta”, nimimerkki Fipps kirjoitti. Pelin vastaava tuottaja Jeff Kaplan oli samaa mieltä ja ilmoitti, että poseeraus poistettaisiin seuraavassa päivityksessä. Ja siitäkös se paskamyrsky alkoi.

Blizzardin oma keskustelupalsta, Reddit, Twitter ja muut sosiaaliset mediat täyttyivät heti pelaajista, jotka huutavat sensuuria ja kiroavat Blizzardia alimpaan helvettiin kun näin myöntyivät ”social justice warriorien” painostukseen. Jeff Kaplan kirjoitti asiasta vielä uudenkin kannanoton, jossa hän korosti, että Blizzard ei suinkaan sensuroi mitään tai taivu kenenkään painostukseen. Fippsin kirjoitus oli vain viimeinen oljenkorsi tiimille, joka oli muutenkin paininut samanlaisten huolten ja ajatusten kanssa Tracerin suhteen. ”Meillä on jo valmiina uusi poseeraus, joka kuvastaa paljon paremmin Tracerin persoonallisuutta”, Kaplan lupasi. ”Emme ikinä uhraisi Overwatchin luovaa visiotamme, emmekä poistaisi pelistä mitään vain sen takia, että joku ei pidä siitä.”

Toistaiseksi paskamyrsky ei kuitenkaan ota laantuakseen. Oma kantani on, että muutos on Tracerin hahmon kannalta hyvä. Fippskin otti kantaa siihen, että siinä missä esimerkiksi Widowmakerin ja D.Van rohkeat poseeraukset sopivat hyvin hahmojen persoonallisuuteen, Tracer ei missään muussa pelin osa-alueessa vaikuta hahmolta, joka olisi samanlainen. Niinpä onkin kiva, että Blizzard on valmis tekemään peliinsä muutoksia, jotka ovat uskollisia hahmojen persoonallisuuksille. Lisäksi en näe, miten tämän muutoksen myötä peliä olisi mitenkään sensuroitu tai yritetty siistiä.

Pelistä löytyy yhä niitä seksikkäisiin asuihin pukeutuneita, hyperseksuaalisia naishahmoja, mutta ei yksistään niitä. Mercy, Tracer, Mei ja Zarya osoittavat, että pelissä on tilaa erilaisille hahmoille, ja että naishahmojenkaan tapauksessa ”persoonallisuus” ei tarkoita Overwatchissa vain sitä, mihin fetissiasuun naishahmo onkaan satuttu kääräisemään. Ja tokihan myös Symmetralla, D.Valla ja Widowmakerilla on omat persoonallisuutensa, kuten persoonallisuusvetoisessa pelissä pitääkin olla. Eivät hekään ole vain minihameisiin puettuja flirttiautomaatteja.

On lisäksi huomionarvoista, että Blizzard ei todellakaan taipunut minkään painostuksen tai kohun alla, vaan vastasi yksittäiseen asialliseen ja hyvin perusteltuun pyyntöön.