Uusimmat

Pelikonsolit tieteen pikku apureina

17.02.2008 18:11 Jukka O. Kauppinen

Pitkämuistiset pelaajat muistanevat erään PlayStation 2 –konsolin julkaisun jälkeisen erinomaisesti onnistuneen mainospuffin. Sony sai laitteensa otsikoihin, kun Saddam Husseinin Irakin väitettiin yrittävän hankkia konsoleita ydinase- ja ohjusohjelmiinsa. Tällä kertaa myös ihan oikeat tiedemiehet ovat langenneet PlayStation 3:n pauloihin.

Täytyy myöntää, että Sonyn vuonna puffaama uutinen PlayStationien suosiosta Irakin väitetyn aseohjelman vauhdittajina oli hurja. ”Useimmat amerikkalaiset eivät ymmärrä, että jokaisessa PlayStationissa on yhtä tehokas prosessori kuin useimmissa tietokoneissa, puhumattakaan siitä miten nopea grafiikkaprosessori niissä on. 12-15 PlayStation 2:lla voi olla mahdollista jopa ohjata miehittämätöntä UAV-tiedustelulennokkia”, Yhdysvaltain armeijan lähteiden väitettiin kertovan, vaikka äänessä taisivat olla pikemminkin Sonyn propagandaosasto.

Tosin, tunnustetaan että ei tuo ole ainoa teknologian kauhutarina. Kylmän sodan aikanakin kauhisteltiin, kun Neuvostoliitto osti Sinclairin ZX-81 Spectrum –kotimikroja. Niiden hurjat Z-80-prosessorit kun olivat mitä kätevimpiä mannertenvälisten ICBM-monikärkiohjusten ohjaamiseen.

Nyt PlayStation 3 –konsolit ovat kuitenkin ihan luvallisissa, oikeissa ja kohua aiheuttamattomissa käsissä. Eivät tuhoamassa maailmaa – vaan parantamassa sitä. Eikä nyt edes puhuta PS3:n luppolaskentajärjestelmästä.

PlayStation 3:n laskentateho ja valinnainen Linux-käyttöjärjestelmä ovat näet osoittautuneet useammalla taholla edulliseksi keinoksi hankkia lähes supertietokonemaista laskentatehoa. Esimerkiksi Massachusettsin yliopistossa mallinnetaan parhaillaan 16 verkotetun PS3:n avulla kahden mustan aukon törmäystä ja niiden seurauksia. Illinoisin yliopistossa puolestaan laskentatehoa on hankittu kahdeksalla tietokoneella, joissa on kussakin kaksi PS3:n Cell-prosessoria. Näillä tutkitaan muun muassa atomien elektronien liikeratoja osana suurempaa ihmisruumiin proteiinikäyttäytymistutkimusta.

Nintendon Wii-konsoli on löytänyt hyötykäyttöä esimerkiksi kirurgien harjoitusvälineenä, kun taas amerikkalainen neurologi Thomas Davis testaa Wiillä Parkinsonin taudista kärsivien potilaiden liikeratoja.

Massachusettsin yliopiston professori Gaurav Khenna kertoo päätyneensä hankkimaan PlayStation 3:a laskentavälineiksi sen jälkeen, kun hän totesi että ”yksi ainoa huipputarkkuuksinen simulaatio saattaa kestää yli 5000 tuntia TeraGrid-supertietokoneella. Samalla hinnalla voit rakentaa PlayStation 3:sta kaksi omaa supertietokonettasi, joita voi käyttää kerran toisensa jälkeen.”

Lue lisää: Why scientists love games consoles

Lue lisää eDomesta

PlayStation, minne matkaat?

PS3 taistelee sairauksia vastaan – paranna Alzheimer konsolillasi

Yli miljoona ihmistä parantaa maailmaa PlayStation 3:lla