Uusimmat

Lisää uusintoja, kiitos

31.05.2009 13:54 Jukka O. Kauppinen

Elokuva-alalla ja pelimaailmalla on paljon yhteistä. Siinäkin suhteessa, että on sekä hyviä vanhoja elokuvia että pelejä, joista ihmiset pitävät vielä vuosia ja vuosikymmeniä alkuperäisteoksen julkaisunkin jälkeen. Myös jatko-osia harrastetaan paljon. Etenkin Hollywood-tuotannot tähtäävät lähtökohtaisestikin osien II, III ja niin edelleen luomiseen, niin kauan kuin kukaan uusia teoksia viitsii teattereihin mennä katsomaan. Ja sitten tehdään jatko-osia suoraan DVD:lle.

No, jatko-osat ja lämmittelyt menevät joskus pieleenkin mutta eräs elokuvateollisuuden viime aikoina harjoittama järkyttävähkö trendi sopisi oikeastaan paremmin pelimaailmaan. Nimittäin vanhojen klassikoiden uudelleenfilmatisoinnit.

Me vanhat parrat tärisemme usein sydänkohtauksen partaalla, kun leffafirmat kertovat suunnitelmistaan kuvata vanhoja elokuva- ja tv-klassikoita uusiksi. Joskus homma saattaa onnistua, useimmiten homma menee täysin käteen. Olen edelleen armoton alkuperäisen Battlestar Galactican fani, mutta uusikin Battlestar on oikein hyvä sarja. Äskettäin julkistettu V-sarjan uudelleenfilmatisointi tarjoaa kaikki ainekset onnistuneeseen uusintaversioon. Mutta leffarintamalla uudelleenkuvaukset ovat usein melkoista kakkia. Death Race 2000:n uusioversio oli hirvittävää ja en uskalla edes kuvitella millainen Alien – 8. matkustaja –elokuvan modernisointi voisi olla. Alien ilman Sigourney Weaveria, Alien ilman H.R. Gigerin magiaa?

Sen sijaan pelialalla vanhojen teosten luominen uudestaan tarjoaa paljon mahdollisuuksia, kunhan tekijät yrittävät pitää kunnolla kiinni alkuperäisestä teoksesta. Esimerkiksi tuore Bionic Commando ei siinä oikein onnistunut, joskin kahden vuosikymmenen takaisen esikoispelin idea olikin tuotu hyvin uuteen aikakauteen. Onneksi pelin alkuperäisversio julkaistiin hiottuna näköispainoksena Xbox 360:lle ja PS3:lle. Samoin äsken julkaistu Xbox 360/PS3–versio OutRun-kolikkopelistä oli silkkaa nautinnollista huikeutta. Ja tämä on juuri sitä mitä tarkoitan.

Vanhojen klassikoiden tekemistä modernisoidussa, mutta alkuperäispelin henkeä ja fiilistä kunnioittavassa muodossa. Sillä maailma on täynnä upeita, hienoja ja omaperäisiä pelejä, joista moni tykkäisi suuresti yhä tänäänkin. 80- ja 90-luvun 8- ja 16-bittinen pelimaailma pursuaa helmiä, joista voitaisiin tehdä suhteellisen pienellä vaivalla modernisoitu, nykyaikaiseen pelaajakansaan iskevä peli. Ja kaupan päälle retrosedät tykkäisivät hirveästi. Ja naavaparrat pelitoimittajat tietysti ylistäisivät ”jes, taas yksi näistä peleistä joita pelasin sikana kun olin 15-vuotias sata vuotta sitten!”

Pelien modernisoiminen olisi siitäkin tärkeää, että vanhoja klassikkoelokuviahan pystyy katsomaan vaivatta vuosien ja vuosikymmenienkin kuluttua. Elokuvakeräilijöillä on Beta/VHS-nauhurinsa, laserlevysoittimensa ja DVD-arkistonsa. Aina löytyy laite jolla elokuvan pystyy katsomaan. Ja jos ei, sitten tilataan leffan uusin DVD/Blu-Ray-painos netistä. Pelit sen sijaan muuttuvat ennemmin tai myöhemmin datajätteeksi, jonka käyttämiseen tarvitaan säätämistä, vekslaamista ja todellista fanittamista. Vaivannäköä. Tai sitten emulaattorien hyödyntämistä.

Retropelifanin elämä onkin hirvittävästi vaikeampaa kuin wanhojen elokuvien ja tv-sarjojen harrastajan. Siksi olen aina iloinen, kun jostain peliklassikosta tehdään hyvä uusioversio. Meillä on aivan liian vähän UFO: Extraterrestrialsin kaltaisia upeita, alkuperäisteoksen loistavasti nykypäivään tuovia uudelleenpelitisöintejä.

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat