Uusimmat

Sota on täällä! Warhammer ja jättikokoinen Collector’s Edition!

18.09.2008 17:10 Miikka Lehtonen

WAR is here, kuten useampikin pelisaitti julistaa, ja sitä myötä se päivä, jota olen itse odottanut jo vuosia. Oma Warhammer Onlinen odotukseni alkoi tavallaan jo vuosia sitten hämäränä käsitteenä: eikö olisikin siistiä, jos joku tekisi Warhammer-pelin, jossa tuhannet pelaajat voisivat sotia keskenään? Konkreettisemmin odotus alkoi, kun White Dwarf -lehdessä mainostettiin sittemmin kuopattua Warhammer-MMO:ta noin 7 vuotta sitten.

Viimeinen kuukausi on ollut melkoista tuskaa, kun fiilikset ovat vaihdelleet polttavan odotuksen ja tuskastumisen välillä. Miksi tuskaa? Kuten jokainen pelin eurooppalaista julkaisua seurannut tietää, synnytys oli vaikea. GOAn – pelin eurooppalaisen julkaisijan – käsittämättömät ratkaisut seurasivat toisiaan ja verenpaine oli välillä katossa, kun näytti pahasti siltä, että vuosien odotus kaatuisi ranskalaisten kyvyttömyyteen.

Yhdessä asiassa pitää kuitenkin nostaa patonkipojille hattua: kyllä ne pirulaiset Collector’s Editionin osasivat tehdä! Tiesimme toki jo ennakkoon sisällön perusteella, että Warhammer Online: Age of Reckoningin Collector’s Edition tulisi olemaan jättimäinen. En kuitenkaan ainakaan itse osannut aavistaa, miten jättimäinen.

Kuten kuvasta näkyy, boksilla on kokoa. Sillä on myös painoa, sillä jööti painaa useita kiloja. Vieressä on vertailun vuoksi The Burning Crusaden boksi, joka on siis noin tavallisen DVD-kotelon kokoinen. Mutta mitä paketista paljastuu?

Sisällä luuraa DVD-pakkauksen ja hiirimaton ohella kaikenlaista kivaa. Tässä kuvassa päällimmäisenä jättimäinen, monisataasivuinen taidekirja, jossa pääsee todella ihailemaan Mythicin ja Games Workshopin taiteilijoiden työtä. Pitkäaikaisena Warhammer-taiteen ystävänä jo tämä kirja oli miltei CE:n hinnan arvoinen. Ei siinä kuitenkaan kaikki!

Taustalla näkyvä sinikantinen eepos on sormen paksuinen, kovakantinen sarjakuva, joka pohjustaa eri rotujen taustoja ja lähtökohtia Warhammer Onlinen alkuhetkillä. Hyödyllistä infoa uusille pelaajille, hieno aarre Warhammer-faneille.

Lähempi katsaus taidekirjan erääseen sivuun. Ihmisten imperiumin kilpiä, sekä kaksi Bright Wizardia. Vaan entä itse peli? Betan ja Headstartin myötä me ennakkotilaajat olemme sotineet jo parin viikon ajan, hieman ristiriitaisissa tunnelmissa.

Heti alkuun on tehtävä ehdottoman selväksi, että Warhammer Online heittää WoWin asetelman päälaelleen. Peli on suunniteltu pääasiassa PVP-peliksi ja PVE on vain siinä sivussa hutaistu lisuke. Tehtävät ovat massiivimoninpelien peruskauraa, tiettävästi instansseja ei juuri ole ja ne vähätkin ovat todella yksinkertaisia. Mutta ei peliä sen takia ostetakaan.

Warhammeria pelataan, koska PVP-taistelukentille pääsee jo 1. kokemustasolla ja hahmonsa voi pelata samoilla sotakentillä vaikka maksimitasolle saakka. Legendaarisen Dark Age of Camelotin tehnyt Mythic on selvästi panostanut reilusti siihen, että PVP:n faneille on tarjolla paljon sisältöä, paljon tekemistä ja hyvät tukisysteemit, jotka pitävät huolen siitä, että ajalleen saa myös palkintoja.

Tässä on myös onnistuttu, sillä vaikka en itse juuri esimerkiksi WoWin PVP:stä pidäkään, olen pelannut Warhammeria lähes puhtaasti skenaarioissa, sekä suurissa PVP-vyöhykkeissä, joissa suuremmat sotajoukot ottavat yhteen. Hauskaa on myös ollut, kuten toki toivoa sopii.

Kaikki ei kuitenkaan ole Warhammerinkaan maailmassa täydellistä, eikä sota niin hauskaa kuin voisi toivoa. Peli on teknisesesti vielä hieman rosoinen ja monina iltoina pelaaminen on ollut verkkoviiveen, sekä hirmutahtia swappaavan laitteiston vuoksi miltei mahdotonta. Tähän voi kuitenkin toivoa parannuksia päivitysten kautta.

Toisaalta eipä vielä ole edes lopullisten mielipiteiden paikka. Peli on julkaistu virallisesti tänään ja tulen pelaamaan sitä vielä tovin, ennen kuin palaan asiaan lopullisen arvosteluni myötä. Jo nyt voi kuitenkin sanoa, että mikäli PVP, Warhammer tai yksinkertaisesti vaihtelu kiinnostavat, rahansa voisi sijoittaa paljon huonomminkin.

Vähimmilläänkin Warhammer tarjonnee paatuneimmalle WoW-miehellekin tavan viihdyttää itseään Wrath of the Lich Kingiä odotellessaan. Itse toivon kuitenkin, että peli olisi lopulta niin hyvä, että se antaisi syyn jättää Lich Kingin kaupan hyllylle odottamaan sateista päivää.