Uusimmat

Usbinäppäimistön paluu

22.04.2008 18:27 Jukka O. Kauppinen

Langattomat näppäimistöt ja hiiret olivat muutama vuosi sitten todella kovaa kamaa laitevalmistajien markkinointipuheissa. Suuri osa maailmaa siirtyikin langattomuuden pariin ilomielen. Mikä ettei, ovathan ne hyviä vehkeitä niin kauan kuin ne vain toimivat. Tänään kuitenkin allekirjoittanut palasi lopullisesti vanhan kunnon langallisen ja käsinkosketeltavan teknologian pariin.

Olin hankkinut työkoneeseeni usbillisen näppäimistön ja hiiren jo pari, kolme vuotta sitten kun kyllästyin selittämättömästi katkeileviin yhteyksiin näppäimistön ja koneen välillä. Työaika on kallista, kuten myös mielenrauha. Tehokkuus ja mielihyvä ovat kaukana, kun ärräpäät lentelevät näppäimistön hiljentyessä kesken kiivaan kirjoittamisen tai kun kone on sitä mieltä, ettei näppäimistöä näy lainkaan.

Eilinen oli viimeinen pisara myös kotikoneella. Muutoin erittäin hyvä Logitechin langaton näppäimistö, josta maksoin aikoinaan hunajaa ja vähän vertanikin, vain joskus katkaisi yhteyden koneeseen tai ei bootin jälkeen näkynyt ollenkaan. Silloin taas nauratti. Eilen tyydyin hakemaan olohuoneesta konsolien mininäppäimistön, irkkailin ja kirjoittelin sillä loppuillan ja tänään marssin ostamaan Logitechin G15-näppäimistön. Melkoinen tekniikan ihme tämäkin, näyttöineen päivineen. Kirjoitustuntuma ei ehkä yhtä hyvä kuin vanhassa näppiksessä, mutta ehkä se on tottumiskysymys. Mutta eipähän taatusti langaton yhteys katoile.

Paluu usbiin onkin ollut täydellinen. Sekä työ- että kotikoneissani on langattomien harharetkien jälkeen jälleen sekä usbitetut hiiret että näppäimistöt. Aikansa kaikkea – minun kohdallani langattomat vekottimet eivät osoittautuneet niiden aiheuttaman ylimääräisen vaivan arvoisiksi.

Pikku vinkki kuitenkin langattomia laitteita käyttäville: jos teillä on häiriöitä, niin katsokaa missä koneeseen kytketty vastaanotin on. Sen ei kannata olla koneen päällä tai monitorin vieressä – ne voivat aiheuttaa häiriöitä ja esimerkiksi hiiri saattaa vaikuttaa nykivältä.